Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuskus je oblíbenou přílohou moderní kuchyně. Kromě rychlosti přípravy si ho ceníme pro výbornou chuť, která se uplatní univerzálně, při různých způsobech zpracování. Kuskus patří mezi potraviny, které jsou trvanlivé a snadno se skladují, proto je nakupujeme do zásoby.

Málokterá potravina má tak jednoduchou přípravu jako kuskus. I z toho důvodu se stal oblíbeným jídlem studentů a spěchajících hospodyněk. Kuskus se dá připravit nasladko i naslano. Při přípravě naslano jej stačí doplnit zeleninou a sýrem, ale uplatní se také jako příloha. V tom případě jej používáme všude tam, kde bychom jinak použili rýži.

Kuskus se sýrem cottage a zeleninou

Kuskus stačí zalít horkou vodou nebo vývarem, přikrýt a nechat 5 minut stát. Během té chvilky nasákne tekutinu a bude připravený k jídlu. Před servírováním ho lehce načechráme vidličkou. 
  1. Na 3 porce chutného jídla budete potřebovat 200 g kuskusu, sůl, mletý pepř, 1/2 lilku, 1 červenou kapii, 1 mrkev, 2 lahůdkové cibulky, 50 g másla, 2 lžíce kečupu, 150 g sýru cottage (tj. 1 kelímek) a bylinky na posypání.
  2. Nejprve připravte kuskus. Uveďte k varu 250 ml osolené vody, vsypte do ní kuskus, promíchejte a přiklopte pokličkou. Počkejte, až se všechna voda vsákne do kuskusu. Občas ho načechrejte vidličkou a držte se pokynů na obalu kuskusu.
  3. Na nepřilnavé pánvi rozpusťte máslo, přidejte nastrouhanou mrkev, kapii nakrájenou na nudličky, cibulku nakrájenou na kolečka, lilek pokrájený na kostičky.
  4. Zeleninu restujte tak dlouho, až se vydusí veškerá tekutina. Potom přidejte kečup, promíchejte a nechte ho se zeleninou zkaramelizovat. Pak směs osolte a opepřete.
  5. Restujte do změknutí mrkve, poté přimíchejte kuskus, odstavte z plotýnky a přimíchejte sýr cottage.
  6. Při podávání posypte nakrájenými bylinkami, případně doplňte další zeleninou. 
Postup přípravy kuskusu můžete zhlédnout v následujícím videoreceptu.

Jak ještě připravit kuskus

Kuskus můžete připravit i podle dalších receptů z našeho receptáře. Výborně se k němu hodí krásně barevná zelenina, a protože je sám o sobě nevýrazný, dolaďte jeho chuť tak, abyste si na něm dobře pochutnali. Kromě zeleniny ho kombinujte ještě s houbami a sýrem nebo s masem, nejlépe s kuřecím, kterému stačí jen krátká tepelná úprava.
Jak připravujete kuskus nejraději? Můžete nám napsat své tipy a rady do komentáře pod článek.
Přejeme dobrou chuť.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky