Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát patří k nejdůležitějším vánočním tradicím. Jen málokdo by si bez něj dokázal představit štědrovečerní večeři. Původní receptura je nejistá, avšak základy má vždy stejné. Ověřte si své znalosti v našem kvízu.

Víte, jak správně vypadá ten nejlepší bramborový salát? Zapátrejte v rodinných receptech, najdete ho tam. Každá rodina má ten svůj - nejlepší. Co mají však všechny bramborové saláty stejné, je použití kvalitních surovin, ale také jejich správná příprava před smícháním v celek. V neposlední řadě pak odležení hotového salátu.

Jak připravit chutný bramborový salát

Chystáte-li se letos dělat bramborový salát poprvé, nemějte obavy. Jeho příprava je trošičku zdlouhavější, ale rozhodně ne nijak zvlášť náročná. Zvládne to každý.

  1. Příprava je nejdůležitější, proto si vyberte nejlépe ověřený recept, podle kterého chcete bramborový salát připravit. Nakupte potřebné ingredience.
  2. Jednotlivé položky uvedené v receptu připravte - brambory uvařte a naporcujte, stejně tak i kořenovou zeleninu a vejce. Kyselé okurky nakrájejte na kostičky a nakrájenou cibuli nezapomeňte spařit. Připravte si také další potřebné ingredience přidávané do salátu (majonézu nebo jogurt, hořčici, hrášek a jiné).
  3. Všechny suroviny smíchejte a okořeňte, solte však jen mírně - nechte hotový bramborový salát odležet do druhého dne a teprve tehdy, až jsou všechny chutě dokonale propojeny v jeden celek, ho finálně dosolte.

Nezapomínejte na čistotu. Čistá musí být pracovní plocha, potřebné pomůcky, ale i vaše ruce a utěrky. Za rychlým zkvašením bývá mimo jiné ochutnávání a ujídání bramborového salátu jednou a tou samou lžící - proto vždy použijte lžíci čistou.

Co vše víte o nejmilejší sváteční příloze? Prověřte si své znalosti v zábavném kvízu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli