Bystřické fašaňkové koblihy

senky Kuchařka:

Doba přípravy: 30 min + kynutí PT0H30M cca 48 kousků (podle velikosti) Moučníky , Smažené 28 názorů

520
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Suroviny

500 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
100 g změklého másla
250 ml mléka
42 g droždí
4 žloutky
sůl
panák Rumu
olej na smažení
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do osolené mouky udělám důlek, vsypu lžičku cukru z celkového množství, rozdrobím droždí a zaleju vlažným mlékem.

  2. Žloutky ušlehám se zbytkem cukru a změklým máslem a panákem rumu a po vykynutí kvásku vleju do mísy ke kvásku a mouce. Vypracuju vláčné těsto a odložím na teplé místo kynout.

  3. Po vykynutí a vyklopení na desku se silikonovou podložkou lehce propracuju a rozdělím na stejnoměrné kousky. Nechám chvilku odpočinout a mezi prsty tvořím bochánky s důlkem uprostřed.

  4. Ty potom v rozpáleném oleji smažím dozlatova. Smažím nejprve stranou s důlkem dolů!!

Poznámka

Při zdobení se fantazii meze nekladou, stačí pocukrovat nebo důlek naplnit našlehaným sladkým bílkovým sněhem, tvarohovou pěnou, marmeládou, povidly ... co chuťe ráčí :))

Recept jsem v týdnu dostala od paní Libušky, která nám v práci uklízí a občas nám nějakou tu dobrotu přinese ochutnat a protože byly jak pápěří vyzkoušela jsem a s jejím svolením posílám dál. V její rodině se dědí už od praprababičky.

Receptů na koblihy je tady spousta, ale žádné v tomto poměru a složení surovin. Poctivě jsem hledala! :))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 319 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bystřické fašaňkové koblihy

  • zizala zizala

    U nás se taky koná tradiční masopustní průvod s následnou taškařicí, ale je to v úterý brzy odpoledne a to jsem v práci, ještě ani jednou jsem nebyla :-8 V okolních vsích bývá průvod v sobotu nebo v neděli, to je lepší :yes:

    Odpovědět

  • senky senky(autor receptu)

    zizala: u nás v dědině pod Brdem, na pomezí Hané a Slovácka, se třeba Ostatkové zábavě říkalo "pochovávání base", protože se basa a muzika a zábava s ní spojená pochovala (uklidnila) na půst před Velikonocemi :) bývala to jedna z největších zábav za celý rok, s maskami a malým divadelním představením :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: :-8:-8 Moc daleko ne, ale za Brno jsem se dostala jen párkrát za život.
    Děkuji i senky a Františce za uvedení do obrazu :-K

    Odpovědět

  • senky senky(autor receptu)

    zizala: nemáš se za co omlouvat, Jaruško ;-) fašaňk, fašaňg, ostatky, tak se masopustu říká na celé nebo větší části jihovýchodní Moravy, Valašsku, kolem Hodonína, Kyjova, Uh.Hradiště ......Už sa fašaňk krátí, už sa nenavrátí, staré baby lajů. že sa nevydajů .... ;-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    zizala: Na Morave :) se používá Fašank (Slovácko)

    Odpovědět

  • casino casino

    zizala:
    Vy to máte na Moravu asi daleko, že?:-)
    Fašaňku, fašaňku, už je ťa namále...
    ...letos je konec masopustu za 16 dní:-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Tohoto názvu jsem si nikdy nevšimla, připadá mi legrační :-)) Je mi jasné, že to vniklo zkomolením slovenského slova fašiangy, ale zajímalo by mě, zda se to někde u nás takhle říká? V nějakém nářečí? Omlouvám se, opravdu mě to zajímá :-8

    Odpovědět

  • senky senky(autor receptu)

    Iva Radkovičová: Díky za vyzkoušení, jsem ráda, že se dařilo :-) u nás budou příští víkend :-)

    Odpovědět

  • Iva Radkovičová Iva Radkovičová(neregistrovaný)

    Opravdu moc dobé. Před chvilkou jsem je dodělala a recept si ukládám. Děkuji za dobrý recept

    Odpovědět

  • Ája Ája(neregistrovaná)

    Mohu jen doporučit právě jsem je dodělala a doslova mizí pod rukama jsou prostě luxusní.:-p

    Odpovědět

  • senky senky(autor receptu)

    clupmi:že by kynuly příliš zběsile, se mi nezdálo:-) ale je faktem, že kynuly "pod rukama". Možná to je záměr, aby s sebou kuchařka hodila při smažení:-D:-D

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    majda 2: Tak, kalorická bomba to je, to je fakt. Ale alkohol se tam dává mimo jiné proto, aby se zabránilo přílišné nasákavosti tukem při smažení. A RUM (rozumně uložená měna) i na aroma. Ve státní pekárně noční směna vždy příděl rumu poctivě zkonzumovala. :-D

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Na koblihy mám obrovskou chuť. Rozhodně uděluji další + bodík a ukládám do oblíbených. :yes::yes::yes:
    p.s.: Jen mám dotaz na množství droždí. Např. NOLI uvádí, že jedna kostka 42 g je na kilo mouky. Není tedy ta dávka velká, nekynulo to příliš zběsile, nebo je to záměr???:-S

    Odpovědět

  • senky senky(autor receptu)

    Anna Kocikova: stačí zavolat,zadělám přesně na čas:-D:-D

    rebeka:přijeď, nět prablema;-):-))

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    šušlíku, tímto by jsi mě uhostila..mňáám:-p:-p;-):yes::yes::-K

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo