Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kysané zelí je báječná dobrota, která chutná jen tak syrová, ale hodí se i k tepelné úpravě. Možná nemáte soudek nebo se vám nedostává místa k uskladnění, ale sklenice mnoho prostoru nezaberou a zelí se dá připravovat i po menších dávkách.

Pro úspěšné nakládání je vhodné mít pozdní zelí, které si po vykvašení nejlépe zachová křupavost a pevnost. Pěchování do sklenic musí být opravdu důkladné, k zelí se nesmí dostávat vzduch a kvašení pak musí probíhat v dostatečně teplém prostředí

Jak udělat kysané zelí do sklenic

Příprava zelí do sklenic je snadná a výsledek je výborný. Můžete se řídit receptem na kysané zelí, podle kterého bylo natočené úvodní video.

  1. Na základní dávku (pro 5 sklenic o objemu 0,7 l) si připravte 5 kg hlávkového zelí, 100–150 g soli, 3–5 lžic celého kmínu (podle chuti), celý pepř a případně 1 středně velký křen (není nutný). 
  2. Postupujte obdobně, jako když připravujete zelí na kvašení do sudu. Zbavte ho vrchní nepěkné slupky, omyjte, rozkrojte a vykrojte tuhý košťál.
  3. Poté je nakrouhejte. Můžete použít mechanické velké struhadlo na zelí, elektrické struhadlo (postup je pomalejší) nebo jen ostrý velký nůž a zelí nakrájejte na dlouhé tenké nudličky. Můžete si koupit také zelí už nakrouhané, postup si tím usnadníte.
  4. Zelí dejte do větší nádoby (např. do dětské vaničky nebo do většího lavoru), přidejte sůl, kmín a pepř, dobře promíchejte. Tip: Můžete přidat i nadrobno nakrájenou cibuli.
  5. Směs nechte alespoň 3–4 hodiny odležet. Zelí přitom pustí šťávu a pěchování do sklenic bude velmi snadné.
  6. Pak zelí natlačte do perfektně čistých, nejlépe vypařených a suchých sklenic o objemu 0,7 litru. Můžete využit nálevku. V každé sklenici musí být i šťáva, zelí nesmí zůstat nepotopené.
  7. Poté očistěte hrdla sklenic a sklenice zavíčkujte čistými víčky, nejlépe se pracuje se šroubovacími.
  8. Sklenice vedle sebe narovnejte na hluboký plech nebo jinou podobnou podložku s vyzdviženými okraji. Poté zelí dejte kvasit na teplé místo - čím teplejší prostředí, tím kvašení probíhá rychleji a bouřlivěji. 
  9. Zelí brzy začne kvasit, projeví se to vypoulením víček a nejspíš i vytékáním šťávy.
  10. Asi po 2–3 týdnech bude zelí vykvašené, v té době by se víčka už měla zarovnat nebo lehce přisát dovnitř. 
  11. Sklenice otřete nebo omyjte a poté je uložte do chladného a ideálně i temného prostředí (např. spíže, komora, suchý sklep). Podle potřeby už zelí můžete začít konzumovat, mělo by být akorát křupavé a chutné.

Když otevřete skleničku a všechno zelí hned nespotřebujete, uložte ji do chladna (do ledničky). Pokud není zelí potopené, tak je zalijte vodou, nejlépe osolenou a převařenou.

Výhodou zavařování do sklenic je, že postup lze aplikovat i na menší množství zelí, proto máme za chvilku hotovo. 
Máte ještě další rady, tipy a postřehy? Budeme rádi, když se s námi o ně podělíte.

 

Komentáře

Další tipy a triky