Jak se dělá kysané zelí do sklenic? Zásobte se touto domácí dobrotou i bez soudku
Kysané zelí je báječná dobrota, která chutná jen tak syrová, ale hodí se i k tepelné úpravě. Možná nemáte soudek nebo se vám nedostává místa k uskladnění, ale sklenice mnoho prostoru nezaberou a zelí se dá připravovat i po menších dávkách.
Pro úspěšné nakládání je vhodné mít pozdní zelí, které si po vykvašení nejlépe zachová křupavost a pevnost. Pěchování do sklenic musí být opravdu důkladné, k zelí se nesmí dostávat vzduch a kvašení pak musí probíhat v dostatečně teplém prostředí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat kysané zelí do sklenic
Příprava zelí do sklenic je snadná a výsledek je výborný. Můžete se řídit receptem na kysané zelí, podle kterého bylo natočené úvodní video.
- Na základní dávku (pro 5 sklenic o objemu 0,7 l) si připravte 5 kg hlávkového zelí, 100–150 g soli, 3–5 lžic celého kmínu (podle chuti), celý pepř a případně 1 středně velký křen (není nutný).
- Postupujte obdobně, jako když připravujete zelí na kvašení do sudu. Zbavte ho vrchní nepěkné slupky, omyjte, rozkrojte a vykrojte tuhý košťál.
- Poté je nakrouhejte. Můžete použít mechanické velké struhadlo na zelí, elektrické struhadlo (postup je pomalejší) nebo jen ostrý velký nůž a zelí nakrájejte na dlouhé tenké nudličky. Můžete si koupit také zelí už nakrouhané, postup si tím usnadníte.
- Zelí dejte do větší nádoby (např. do dětské vaničky nebo do většího lavoru), přidejte sůl, kmín a pepř, dobře promíchejte. Tip: Můžete přidat i nadrobno nakrájenou cibuli.
- Směs nechte alespoň 3–4 hodiny odležet. Zelí přitom pustí šťávu a pěchování do sklenic bude velmi snadné.
- Pak zelí natlačte do perfektně čistých, nejlépe vypařených a suchých sklenic o objemu 0,7 litru. Můžete využit nálevku. V každé sklenici musí být i šťáva, zelí nesmí zůstat nepotopené.
- Poté očistěte hrdla sklenic a sklenice zavíčkujte čistými víčky, nejlépe se pracuje se šroubovacími.
- Sklenice vedle sebe narovnejte na hluboký plech nebo jinou podobnou podložku s vyzdviženými okraji. Poté zelí dejte kvasit na teplé místo - čím teplejší prostředí, tím kvašení probíhá rychleji a bouřlivěji.
- Zelí brzy začne kvasit, projeví se to vypoulením víček a nejspíš i vytékáním šťávy.
- Asi po 2–3 týdnech bude zelí vykvašené, v té době by se víčka už měla zarovnat nebo lehce přisát dovnitř.
- Sklenice otřete nebo omyjte a poté je uložte do chladného a ideálně i temného prostředí (např. spíže, komora, suchý sklep). Podle potřeby už zelí můžete začít konzumovat, mělo by být akorát křupavé a chutné.
Když otevřete skleničku a všechno zelí hned nespotřebujete, uložte ji do chladna (do ledničky). Pokud není zelí potopené, tak je zalijte vodou, nejlépe osolenou a převařenou.
Komentáře