Zelí do sklenic bez zavařování

senky Kuchařka: senky

Doba přípravy: 24 hodin Zavařeniny 24 názorů

Suroviny

10 kg strouhaného zelí
8 velkých cibulí
kmín drcený
2 lžičky pyrosiřičitanu draselného(koupíte v drogerii)
Nálev:
3 l vody
1,5 l octa
20 dkg soli
50 tablet spolarinu (umělého sladidla) nebo přepočítané množství cukru
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Svaříme vodu s octem a solí.

  2. Odstavíme a přidáme spolarin.

  3. Necháme vychladnout.

  4. Nastrouhané zelí promícháme s nakrájenou cibulí, přidáme kmín a posypeme pyrosiřičitanem.

  5. Promícháme a zalejeme vychladlým nálevem.

  6. Dobře promícháme a uložíme do chladna na 24 hod.Občas promícháme.

  7. Druhý den plníme do sklenic a uložíme do chladna a temna.

Poznámka

Hodí se k teplé i studené konzumaci.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 477 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelí do sklenic bez zavařování

  • Jaaja Jaaja

    Něco jsem udělala asi špatně, protože mi to zeli začalo bublat jak je smíchané na těch 24 hodin na uležení. Myslim, že kvasit nemá. Mám to vyhodit? Co jsem pokazila? Poradíte mi? Dekuji

    Odpovědět

  • Jaaja Jaaja

    senky:

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    Jaaja: :yes:

    Odpovědět

  • Jaaja Jaaja

    senky: děkuji, jdu udělat zelíčko, ale sacharin nemám

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    Jaaja: Jedna tableta umělého sladidla bývá náhradou za jednu kostku, jedna kostka cukru bývá 7 g, takže 50 x 7 = 350 g ;-)

    Odpovědět

  • Jaaja Jaaja

    Kolik je přepočítané množství cukru, prosím?

    Odpovědět

  • Marie H. Marie H.(neregistrovaný)

    bobina: Ten kmín bych nedávala, zelí hořkne, já dávám trochu hořčičného semínka a nechám vykvasit.

    Odpovědět

  • Luz maria Luz maria(neregistrovaná)

    Pyrosiřičitan je sice chemie,ale jakmile ho do zelí nedáte zešedne ve sklenicich. V obchodě taky vybíráme zelí bílé a ne šedé ,ale i v něm je pyrosiřičitan. Takže buď šedé někdo, i trochu divné chutí,ale bez pyrosiřičitanu,nebo krásné bílé sladkokyselé chuti,ale s pyrosiřičitanem.

    Odpovědět

  • Luděk Luděk(neregistrovaný)

    Mnozí z Vás mají pravdu.Proč ještě zatěžovat při nakládání zelí organismus chemií.Je jí o kolo nás v naší stravě až moc.Již naši předkové věděli,že nejlepší a nejzdravější způsob je mléčné kvašení.Proto na zelí jedině sůl,kmín a cibuli.Buď dát vakvasit do soudku a nebo jak mnozí píšete do sklenic.To je správná volba.Žádná chemie!!!
    :-p

    Odpovědět

  • Svirova Svirova

    Myslím tím - nakrouhané zelí prosolit, prokmínovat, promačkat, nechat do rána stát, pak nacpat do sklenic uzavřít víčky na závit nechat tak 3 týdny stát v místnosti, přes víčka vytéká kvalitní kysaná tekutina ze zelí- mimochodem velmi zdravá na pití. Dotáhnout uvolněná víčka a uložit do špajzu. Bez chemie.

    Odpovědět

  • Svirova Svirova

    bobina: souhlasím, takto dělám zelí mnoho let, je vynikající a nekazí se, klasické sudové zelí .:yes:

    Odpovědět

  • e.Pospí e.Pospí(neregistrovaný)

    Hana:
    Je to stejný nálev jako na okurky .

    Chemie je kolem dost a dost, takže přírodně kysané zelí v sudu je bezkonkurenční a zdravé.:-((

    Odpovědět

  • Hana Hana(neregistrovaná)

    Nemate prosim nekdo recept na takove to bile zeli jak prodavaji v obchode ve sklenickach s horcicnymi seminky a je ve sladkokyselem nalevu.Dekuji.

    Odpovědět

  • Jaroslav Jaroslav(neregistrovaný)

    Tento recept je nejlepší co znám . Chuť vynikající !!!!!!!!!!!!!!:-)

    Odpovědět

  • senky senky(autorka receptu)

    ANNA: Andulko, ale nikdo nikoho přece nenutí, aby recept použil, nelíbí se mi, nevyhovuje, jdu dál.... Vše v dobrém;-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: zelí s pyrosiřičitanem nakládání zelí do sklenice nakládání kysaného zelí do sklenic zavařování kysaného zelí nakládaní zelí do sklenic nakládané zelí s pyrosiřičitanem zavařujeme zelí jak nakládat zelí nakládání zelí s pyrosiřičitanem zavařování červeného zelí jak nakládat zeli do sklenic nakládání zelí pyrosiřičitan nakládání zelí bez zavařování sterilovane zeli s pyrosiricitanem pyrosiřičitan draselný zavarovani kyseleho zeli recept na zelí s pyrosiřičitanem zavařování nakládané zelí bez zavařování

Zapomněl/a jsem heslo