Voňavá letní jablka jsou prázdninovou zásobárnou chutí, svěžesti a zdraví
Letní jablka jsou ranou odrůdou jablek, která dozrávají v letních měsících, a to na přelomu července a v srpnu. Jsou typické svou bělavě nažloutlou až jasně zelenou barvou, bílou šťavnatou dužinou a nakyslou svěží chutí.
Na žlutozelená jablíčka čekáme celé jaro i začátek léta. Zimní jablka docházejí a my se těšíme na mladé ovoce, plné svěžích nakyslých chutí a báječných vůní. První jablka ochutnáme tak, jak jsou. Větší úrodu zpracujeme do mnoha chutných pokrmů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat letní jablka
Mají trvanlivost jen pár dní, pak se kazí a moučnatí, proto raději neotálejme:
- Náplně a nádivky do koláčů, koláčků, závinů, štrúdlů, palačinek i koblih.
- Marmelády, džemy a povidla umožní použití jablek i na podzim a v zimě.
- Sladké pyré a přesnídávky (lze je také mrazit) chutnají i nejmenším dětem.
- Kompoty pro okamžitou spotřebu jsou zároveň zásobárnou chutné šťávy.
- Zmrzliny, nanuky a granity se svěží chutí uvítáme v horkých letních dnech.
- Sušené křížaly a slupky využijeme v chladných dnech do výborného čaje.
- Ovocné míchané saláty nejsou bez jablek to pravé - letní jablíčka je doladí.
Letní jablka ve slané kuchyni
Jablíčka využijeme do kořeněných směsí ve stylu indického čatní. Zelí s jablky získá na svěžesti a do vejmrdy s křenem prostě jablka patří. Sladkokyselá jablíčka chutnají báječně s pečenou drůbeží, s uzeným masem a v pokrmech asijské nebo orientální kuchyně. Do salátových zálivek si můžeme připravit jablečný ocet, který má kromě jiného vliv na hubnutí a ošetření ran po hmyzích štípancích.
Letní jablíčka mají krátkou trvanlivost - vydrží jen pár dní. Zpracujeme je do jídel, která stejně tak rychle sníme. Zavařování jablek necháme až na podzimní sklizeň.
Jak na přípravu výborného jablečného koláče s drobenkou? Postup jeho přípravy vidíte v našem videu:
Komentáře