Linecké cukroví má v českých domácnostech dlouhou tradici a často patří k prvním druhům, které se před Vánoci pečou. Základem je kvalitní máslo, hladká mouka a správný poměr cukru, díky kterému je těsto křehké a voňavé. Důležité je také odležení těsta, kdy se jednotlivé suroviny propojí a cukroví tím získá svou typickou křehkost.
Tradiční linecké cukroví: Vyzkoušejte známou klasiku, která se vám rozplyne na jazyku
Linecké cukroví patří k nejoblíbenějším vánočním klasikám. Jemné máslové těsto a ovocná náplň - to je tradice, která nikdy neomrzí. Vyzkoušejte linecké cukroví podle našeho videonávodu a vykouzlíte tak dokonale křehké a chutné linecké kousky, které si zamiluje celá rodina.
Jak udělat linecké cukroví
Pusťte se do přípravy lineckého cukroví podle úvodního videoreceptu.
- Na jednu dávku lineckého cukroví si připravte 210 g hladké mouky, 170 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, kůru z jednoho citronu a marmeládu na slepování.
- Do mísy dejte máslo, moučkový cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. Vše společně promíchejte.
- Přidejte hladkou mouku a v kuchyňském robotu, nebo ručně, vypracujte hladké těsto.
- Hotové těsto zabalte do sáčku nebo fólie a nechte odpočinout v lednici, alespoň do druhého dne.
- Vyložte si plech pečicím papírem a předehřejte troubu na 180–190 °C.
- Z těsta vyválejte plát silný asi 3 mm a vykrajujte libovolné tvary vykrajovátky.
- Tip 1: Při válení těsta je důležité příliš těsto nepodsypávat moukou. Vyzkoušejte těsto vyválet přes fólii nebo mikrotenový sáček, tak se vám těsto nebude lepit a vyhnete se nadměrnému přidávání mouky do těsta.
- Tvary přendejte na plech a pečte v troubě do růžova.
- Vychladlé linecké pomažte marmeládou a slepte dohromady. Kousky můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
- Tip 2: Linecké cukroví je nejlepší promazávat přibližně dva týdny před Vánoci, tak bude dokonale odleželé.
Linecké vás zkrátka vždy okouzlí svou jednoduchostí, v tom spočívá jeho nadčasovost. Můžete se s námi v komentářích podělit o vaše zkušenosti s tímto oblíbeným cukrovím.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře