Majonéza z vařených vajec má univerzální využití, výtečnou chuť a bleskovou přípravu
Majonéza je oblíbená studená omáčka, která se tradičně připravuje z čerstvých vajíček, ale tentokrát vás naučíme, jak ji připravit z vajec uvařených natvrdo. Postup je snadný a rychlý, majonéza chutná báječně a použít ji můžete obdobným způsobem jako běžnou majonézu.
Majonéza z vařených vajec má proti té klasické některé výhody. Často po ní sáhneme, když se chceme vyhnout konzumaci syrových vajíček, protože uvařená vejce nepředstavují takové riziko. Příprava majonézy z vařených vajec je snadná, rychlá a bezpečná. Obsah přidaného tuku je pouze minimální a majonéze dodává příjemnou chuť a konzistenci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Majonéza z vařených vajíček
Na základní dávku majonézy z úvodního videa si připravte 3 vajíčka, sůl (podle chuti), 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce horké vody, 1 lžíci octu a trochu cukru.
- Vajíčka uvařte natvrdo a nechte je vychladnout. Skořápku oloupejte. Mohlo by vás zajímat, jak uvařit vejce, aby nepraskla.
- Připravená vajíčka vložte do mixéru a přidejte všechny suroviny.
- Vše společně mixujte tak dlouho, aby vznikla hladká majonézová konzistence, mixování trvá přibližně 2–3 minuty.
- Hotovou majonézu buď hned podávejte nebo ji až do spotřeby uložte do lednice.
Využití majonézy z vařených vajec
Možná se ptáte, na co se hodí majonéza z vařených vajíček. Použití je obdobné jako u klasické majonézy.
- Můžete ji přidávat do pomazánek. Představuje pro ně dobrý základ, ke kterému jednoduše přidáte další suroviny - např. sýry, zeleninu, šunku nebo třeba tuňáka.
- Je skvělá do salátů, ať už připravujete zeleninový, těstovinový nebo bramborový, s touto majonézou bude dokonalý.
- Využijete ji jako základ pro tatarskou omáčku. V tom případě k ní přidejte cibuli a kyselé okurky, případně některá dochucovadla.
- Můžete z ní připravit dip ke grilované zelenině nebo masu, přidat ji k řízku nebo smaženému sýru, doplnit jí hranolky, pečené brambory nebo chipsy.
- V neposlední řadě ji využijete na doplnění obložených chlebíčků, sendvičů, wrapů, toustů, burgerů i různých jídel studené kuchyně. Majonéza má velmi široké využití a uplatní se mnoha způsoby.
Před použitím majonézu uchovávejte v chladu - dejte ji do uzavřené nádobky, aby zbytečně nepřejímala pachy ze svého okolí, a uložte do ledničky.
Jak majonézu dochutit
Majonéza z vařených vajec má příjemnou a vyváženou chuť sama o sobě, ale můžete ji dále dochutit různými bylinkami a kořením, vždy podle plánovaného způsobu využití.
- Základem správné chuti jsou sůl a pepř, můžete ale přidat i trochu cukru nebo medu, jemná sladkost ji báječně vyladí.
- Bylinky jí dodají jemný a příjemný tón. Využijte bazalku, pažitku, naťovou petržel nebo kopr.
- Pikantní až ostrý nádech získá přidáním rozmačkaného česneku (lze použít i pečený česnek), strouhaného křenu nebo chilli. Nebojte se také hořčice např. ostřejší francouzské.
- Jednoduše zvýrazníte chuť pomocí najemno nakrájené cibulky a kyselých okurek.
- Zajímavou chuť omáčce dodají kapary nebo olivy.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám majonéza s vařenými vejci povedla a jak jste s její přípravou i chutí spokojeni.
Komentáře