Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Majonéza je oblíbená studená omáčka, která se tradičně připravuje z čerstvých vajíček, ale tentokrát vás naučíme, jak ji připravit z vajec uvařených natvrdo. Postup je snadný a rychlý, majonéza chutná báječně a použít ji můžete obdobným způsobem jako běžnou majonézu.

Majonéza z vařených vajec má proti té klasické některé výhody. Často po ní sáhneme, když se chceme vyhnout konzumaci syrových vajíček, protože uvařená vejce nepředstavují takové riziko. Příprava majonézy z vařených vajec je snadná, rychlá a bezpečná. Obsah přidaného tuku je pouze minimální a majonéze dodává příjemnou chuť a konzistenci.

Majonéza z vařených vajíček

Na základní dávku majonézy z úvodního videa si připravte 3 vajíčka, sůl (podle chuti), 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce horké vody, 1 lžíci octu a trochu cukru.

  1. Vajíčka uvařte natvrdo a nechte je vychladnout. Skořápku oloupejte. Mohlo by vás zajímat, jak uvařit vejce, aby nepraskla.
  2. Připravená vajíčka vložte do mixéru a přidejte všechny suroviny.
  3. Vše společně mixujte tak dlouho, aby vznikla hladká majonézová konzistence, mixování trvá přibližně 2–3 minuty.
  4. Hotovou majonézu buď hned podávejte nebo ji až do spotřeby uložte do lednice. 

Využití majonézy z vařených vajec

Možná se ptáte, na co se hodí majonéza z vařených vajíček. Použití je obdobné jako u klasické majonézy.

  • Můžete ji přidávat do pomazánek. Představuje pro ně dobrý základ, ke kterému jednoduše přidáte další suroviny - např. sýry, zeleninu, šunku nebo třeba tuňáka.
  • Je skvělá do salátů, ať už připravujete zeleninový, těstovinový nebo bramborový, s touto majonézou bude dokonalý.
  • Využijete ji jako základ pro tatarskou omáčku. V tom případě k ní přidejte cibuli a kyselé okurky, případně některá dochucovadla.
  • Můžete z ní připravit dip ke grilované zelenině nebo masu, přidat ji k řízku nebo smaženému sýru, doplnit jí hranolky, pečené brambory nebo chipsy.
  • V neposlední řadě ji využijete na doplnění obložených chlebíčků, sendvičů, wrapů, toustů, burgerů i různých jídel studené kuchyně. Majonéza má velmi široké využití a uplatní se mnoha způsoby.

Před použitím majonézu uchovávejte v chladu - dejte ji do uzavřené nádobky, aby zbytečně nepřejímala pachy ze svého okolí, a uložte do ledničky.

Jak majonézu dochutit

Majonéza z vařených vajec má příjemnou a vyváženou chuť sama o sobě, ale můžete ji dále dochutit různými bylinkami a kořením, vždy podle plánovaného způsobu využití.

  • Základem správné chuti jsou sůl a pepř, můžete ale přidat i trochu cukru nebo medu, jemná sladkost ji báječně vyladí. 
  • Bylinky jí dodají jemný a příjemný tón. Využijte bazalku, pažitku, naťovou petržel nebo kopr.
  • Pikantní až ostrý nádech získá přidáním rozmačkaného česneku (lze použít i pečený česnek), strouhaného křenu nebo chilli. Nebojte se také hořčice např. ostřejší francouzské.
  • Jednoduše zvýrazníte chuť pomocí najemno nakrájené cibulky a kyselých okurek
  • Zajímavou chuť omáčce dodají kapary nebo olivy.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak se vám majonéza s vařenými vejci povedla a jak jste s její přípravou i chutí spokojeni. 

Komentáře

Další tipy a triky