Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak použít vařená vajíčka. Inspirujte se oblíbenými jarními recepty na vaječná jídla
Zdroj: Pixabay, Rita

Ať už nám zůstal přebytek vařených vajíček, nebo zkrátka přemýšlíme, co si z vajíček připravit za jídlo, nechme se inspirovat následujícím výběrem z našeho receptáře. Možností je mnoho a jistě najdeme tu, která nás zláká.

Vejce lze použít do řady pokrmů. Hodí se do odlehčených jídel, jako jsou vaječné saláty, vaječné pomazánky či plněná vejce. Ale uplatnění najdou i při doplnění polévek a omáček. Velmi krásně vyniknou, plníme-li jimi maso, knedlíky či tlačenku.

Vaječné pomazánky

První, co nás asi napadne při přebytku vajec, je připravit vaječnou pomazánku. Je to nestárnoucí klasika, kterou můžeme použít i na chlebíčky pro návštěvu, nebo jen k poklidné večeři doma. Na vaječnou pomazánku se nabízí řada klasických i moderních receptů, stačí si jen vybrat. 

Vaječné saláty

Vejce natvrdo vylepší i jarní saláty, které poslouží jako předkrm či odlehčený oběd nebo večeře. Jarní svěží listová zelenina, doplněná o první ředkvičky a vejce, bude velkou pochoutkou. Ale nabízí se i celá řada dalších salátů, do kterých se vejce výtečně hodí. Můžeme připravit nejen studené, ale i tepelně zpracované saláty, obohacené například o bulgur nebo kuskus

Plněná vejce

Plněná vejce poslouží jako oku i chuti lahodící chuťovka pro pozvanou návštěvu. Vejce rozkrojíme na polovinu, vyjmeme žloutek a plníme připravenou pomazánkou nebo pěnou. Na závěr dozdobíme zeleninou, sýrem či salámem a můžeme podávat. 

Vejce v omáčkách a polévkách

Některé polévky a omáčky si bez vařených vajec ani nedokážeme představit. Chuťově pozvednou a doplní jídlo, případně mohou nahradit maso a zjednodušit tím přípravu předkládaného pokrmu. Vejce se hodí například ke koprovce a špenátu, ale jistě s jejich přidáním neuděláme chybu ani u řady dalších omáček a polévek.

Jídla plněná vejci

Vařenými vejci můžeme plnit maso, knedlíky či vaječnou tlačenku. Hodí se také do různých slaných koláčů či velikonočních věnců. Na řezu vypadají tato jídla velmi atraktivně a lákavě. Budou pro nás i zajímavou změnou, a jistě si na nich pochutnáme.

A co si představit, když uslyšíme název "pštrosí vejce"? Můžeme se podívat v následujícím krátkém video-receptu:

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky