Mandarinková roláda z bílků zpestří vánoční stůl. Zkuste ji podle videonávodu
Zůstalo vám v lednici po pečení cukroví více bílků? Dokonale je využijete na luxusní Pavlovu mandarinkovou roládu. Nadýchaný a lehký sněhový korpus, svěží mandarinkový krém, mascarpone, to je vánoční pohoda na jazyku.
Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i nádherná vůně linoucí se z trouby. Často nám však zůstávají bílky, které buď vyhodíme, nebo z nich upečeme bílkové cukroví. Ale tím to rozhodně nekončí. Po této mandarinkové roládě se na talíři jen zapráší. Na přípravu není vůbec složitá, a i když se nese ve vánočním duchu, můžeme si ji udělat kdykoliv podle chuti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat mandarinkovou roládu
Příprava této rolády je snadná, protože korpus tvoří pouze tuhý sníh z bílků. Zpočátku šleháme bílky na nižší rychlost, a jakmile zbělají, rychlost zvýšíme. Správně pevný sníh začne nechávat na metlách tuhé špičky. A pak už stačí připravit výborný krém. Zde se dočtete, co vše budete na roládu potřebovat.
- Bílky vyšlehejte v míse s kyselinou citronovou a solí do husté bílé pěny.
- Postupně přisypte cukr a dále šlehejte.
- Jakmile bílky po otočení mísy nestékají, přidejte škrob a šlehejte ještě 1 minutu.
- Rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Můžete posypat mandlovými lupínky.
- Pečte v rozehřáté troubě na 140 °C 30–35 minut.
- Po upečení korpus otočte, sundejte papír a nechte zcela vychladnout.
- Na mandarinkový krém krátce rozmixujte oloupané mandarinky a šťávu přeceďte přes sítko.
- Do šťávy přidejte žloutky, škrob a cukr.
- Zahřívejte do zhoustnutí a nechte vychladnout.
- Na mascarpone krém všechny ingredience šlehejte po dobu asi 2 minut dohladka.
- Korpus potřete mandarinkovým krémem a nechte 5 minut vsáknout. Poklaďte na povrch kompotované mandarinky.
- Pomocí cukrářského sáčku naneste mascarpone krém.
- Roládu srolujte a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Poté ozdobte dle fantazie a chuti.
Pavlova mandarinková roláda je vynikajícím nadýchaným moučníkem, který se hodí pro jakoukoliv slavnostní příležitost. Oblíbené a krásně vypadající jsou také rolády z piškotového těsta.
Komentáře