Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úžasnou vůni mandarinek si obvykle spojujeme s pohodovými vánočními dny. Dnes už si je sice můžeme dopřát kdykoliv, ale ty v čase Vánoc bývají obzvlášť lahodné. Dají se využít do celé řady dezertů, řezů a pohárů, ale i do slaných jídel nebo ke zdobení jednohubek.

Mandarinky se řadí mezi citrusy a jsou ceněné mimo jiné kvůli obsahu vitamínů. Po tácech se sladkým cukrovím, které je pro mnohé z nás lákavým pokušením a je často plné krémů, přijde toto svěží aromatické ovoce určitě vhod. Mandarinky bývají v době Vánoc za příznivé ceny a navíc chutnají velmi dobře. V kuchyni využijeme čerstvé i kompotované mandarinky.

Mandarinky v naší kuchyni

Toto lahodné ovoce si dopřáváme především čerstvé. Není nic jednoduššího, než si oloupat mandarinku a dopřát si měsíčky plné šťávy. Obvykle to u jedné neskončí. Mandarinky se báječně hodí i na zdobení jídel sladké i slané chuti. Jejich výrazná "sluníčková" barva zvládne dodat lecčemu na atraktivitě. 

Mandarinková roláda z bílků

Pokud vám ještě zbývají nějaké bílky, můžete si upéct rychlou mandarinkovou roládu. Její příprava je snadná, důležitý bude především bílkový sníh a jemný mascarpone krém na náplň. Podívejte se na rozpis surovin a celý postup přípravy mandarinkové rolády z úvodního videa v kompletním receptu
  1. Korpus z našlehaných bílků upečte při mírné teplotě v troubě. Musí zůstat pružný, nesmí být vysušený.
  2. Po vychladnutí na korpus natřete krém z rozmixovaných mandarinek.
  3. Na krém narovnáte kompotované mandarinky.
  4. Poté ještě nanesete mascarpone krém pomocí cukrářského sáčku.
  5. Naplněný korpus pevně srolujte do rolády a dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice. 
  6. Před podáváním ještě dozdobte mandarinkami.

Přejeme dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky