Mandarinky na svátečním stole: Chutnají skvěle, zkuste třeba bleskovou roládu z bílků
Úžasnou vůni mandarinek si obvykle spojujeme s pohodovými vánočními dny. Dnes už si je sice můžeme dopřát kdykoliv, ale ty v čase Vánoc bývají obzvlášť lahodné. Dají se využít do celé řady dezertů, řezů a pohárů, ale i do slaných jídel nebo ke zdobení jednohubek.
Mandarinky se řadí mezi citrusy a jsou ceněné mimo jiné kvůli obsahu vitamínů. Po tácech se sladkým cukrovím, které je pro mnohé z nás lákavým pokušením a je často plné krémů, přijde toto svěží aromatické ovoce určitě vhod. Mandarinky bývají v době Vánoc za příznivé ceny a navíc chutnají velmi dobře. V kuchyni využijeme čerstvé i kompotované mandarinky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Mandarinky v naší kuchyni
Toto lahodné ovoce si dopřáváme především čerstvé. Není nic jednoduššího, než si oloupat mandarinku a dopřát si měsíčky plné šťávy. Obvykle to u jedné neskončí. Mandarinky se báječně hodí i na zdobení jídel sladké i slané chuti. Jejich výrazná "sluníčková" barva zvládne dodat lecčemu na atraktivitě.
- Mandarinky dokážou jednoduše vylepšit každý pohár nebo misku, dalšími složkami jsou obvykle krémy, sušenky, piškoty nebo müsli.
- Velmi jednoduché je použití mandarinek do smoothie, ještě v kombinaci s dalšími surovinami.
- Toto ovoce báječně chutná namočené v hořké čokoládě.
- Mandarinky můžete přidávat do nejrůznějších salátů.
- Výborně se hodí do nepečených i pečených dezertů, řezů a moučníků.
- Mandarinky mohou být součástí svátečních dortů i jiných "honosnějších" dobrot.
- Zdobení jednohubek měsíčky mandarinek je časté a chutné. Mandarinky se báječně doplňují s pikantními a sýrovými pomazánkami.
- V neposlední řadě patří mandarinky mezi druhy ovoce, které se občas využívají při pečení masa.
Mandarinková roláda z bílků
- Korpus z našlehaných bílků upečte při mírné teplotě v troubě. Musí zůstat pružný, nesmí být vysušený.
- Po vychladnutí na korpus natřete krém z rozmixovaných mandarinek.
- Na krém narovnáte kompotované mandarinky.
- Poté ještě nanesete mascarpone krém pomocí cukrářského sáčku.
- Naplněný korpus pevně srolujte do rolády a dejte alespoň na 30 minut vychladit do lednice.
- Před podáváním ještě dozdobte mandarinkami.
Přejeme dobrou chuť.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře