Voňavou mátu využijete k masu i ve sladkých dezertech
V řecké mytologii se Mentha jmenovala nymfa, kterou v keřík proměnil Pluto, aby ji ukryl před žárlivou manželkou. Od starověku je prokazatelně tato bylinka ceněná. Podle Bible farizejové vybírali desátky v mátě, kopru a kmínu. Mátu jako symbol pohostinství zmiňuje i Ovidius. Měla svůj význam tam, kde lidé odpočívali, bavili se a nabývali duševního klidu, kde se pořádaly hody a bankety.
Máty jsou velmi proměnlivé a snadno se kříží, proto stanovit přesný počet druhů je velmi obtížné. Kvete v červnu až srpnu. Silice jsou nejvýraznější před rozkvetením, za suchého teplého počasí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Možnosti využití máty v kuchyni
Z máty v kuchyni využíváme listy.
- Nejčastěji se z máty vaří osvěžující čaj, který se v horku pije teplý, tím se podpoří pocení a rychlé ochlazení těla.
- Také různé osvěžující limonády a koktejly se bez máty neobejdou.
- Asi nejznámějším long drinkem s mátou je mojito.
- Máta je chutnou součástí bylinkových marinád na maso při grilování.
- Z britské kuchyně možná znáte mátovou omáčku podávanou nejčastěji k jehněčímu.
- Nezastupitelná je jako ozdoba dezertů, ale bývá i jejich součástí, hlavně zmrzliny, krémů nebo sirupů.
- Labužníci oceňují její chuťovou symbiózu s jahodami nebo čokoládou.
- Vůni a chuť konzervuje cukr, proto jsou oblíbené různé sirupy nebo likéry, do kterých se přidává.
- I alkohol dokáže výrazné aroma uchovat. Zkuste extrakt podle naší šikovné uživatelky.
- Máta dodá chuť i cukroví nebo sušenkám.
- Jižní národy mátu často využívají do omáček k těstovinám.
- Je nepostradatelnou součástí výborného salátu tabbouleh.
Jako inspiraci jsme pro vás natočili videorecept na přípravu pravého mojita.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře