Jak používat melasu? Černý zázrak se přidává do pečiva, marinád i salátových zálivek
Melasa sice hustotou na první pohled připomíná med, je však velmi tmavá a její chuť je jiná, výraznější. Tento hustý sirup vzniká především při výrobě cukru z cukrové třtiny nebo cukrové řepy. Melasa je mimořádně bohatá na minerály a vitamíny, právě z toho důvodu si získala pojmenování "černý zázrak".
I když melasa vzniká jen jako vedlejší produkt, přesto je považována za velmi výživnou - mimo jiné vyniká obsahem minerálních látek. Její chuť je méně obvyklá a ne každému příjemná, proto s konzumací melasy začínejte opatrně. Můžete konzumovat lžičku ráno na lačno, ale vhodná je i jako zdravé sladidlo.
Mohlo by vás zajímat
Jak používat melasu
Melasa má zajímavou a silnou chuť. Konzumujte ji buď samotnou ze lžičky nebo ji používejte jako přírodní hodnotné sladidlo. Počítejte s tím, že zvýrazní barvu pokrmu nebo nápoje. Máme pro vás několik tipů na konzumaci melasy:
- přírodní sladidlo do nápojů, můžete ji přidat do čaje, mléka a kávy
- sladidlo k dochucení kaší a sladkých pokrmů
- přísada a sladidlo při sladkém pečení - perníky, muffiny, sušenky, koláče
- přísada při pečení chleba
- přísada do marinád a grilovacích omáček
- přísada do zálivek, místo jiného sladidla
- dochucení a zvýraznění pokrmů
Využití melasy je všestranné, příkladem je následující videorecept. S melasou zacházejte opatrně, s jejím množstvím to nepřehánějte, ať některé strávníky neodradíte neobvyklou chutí.
Komentáře