Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moravský zelný salát podle ČSN: Ozvláštněte salát rozškvařenou slaninou
Zdroj: Toprecepty

Máte dojem, že saláty patří pouze k horkým letním dnům? Opak je pravdou - saláty jsou oblíbeným zpestřením jídelníčku po celý rok. Moravský zelný salát si můžete dopřávat jako svačinu, ale i v podobě přílohy k masu.

S příchodem chladnějších dnů si začínáme dopřávat těžší pokrmy, které nás rychle zasytí a často i zahřejí. Letní saláty plné čerstvé zeleniny a studených dresinků rychle měníme za saláty teplé, obsahující více sytivých prvků. A jak na ten moravský?

Jak připravit moravský zelný salát podle ČSN

Na 1 kg tohoto salátu budete potřebovat 1200 g bílého hlávkového zelí, 50 g slaniny, 50 g octa, 30 g cukru, 20 g soli a trošku mletého pepře (podle chuti).

  1. Hlávkové zelí očistěte, zbavte košťálů, omyjte a nakrájejte na jemné nudličky. Ke strouhání se vám bude skvěle hodit pomocník v podobě mandolíny.
  2. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a rozškvařte na pánvi.
  3. Nakrájené zelí krátce spařte vroucí vodou, sceďte a nechte okapat.
  4. Na stále ještě horké zelí vlijte osmaženou slaninu i s tukem, přidejte ocet, cukr, mletý pepř a v případě potřeby dochuťte solí (pozor, slanina je slaná dost).
  5. Salát promíchejte a nechte odležet do vychladnutí.

Tip: Moravský zelný salát je vynikající samostatně, ale také v rámci přílohy ke studenému pohoštění, třeba k marinovanému bůčku.

Pokud jsme ve vás vyvolali neutuchající chuť na teplý salát, ale ten zelný vás zrovna neláká, můžete zkusit ricottové knedlíčky s pažitkou a teplým špenátovým salátem podle následujícího videoreceptu z naší dílny.

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli