Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mořskými plody rozumíme pokrmy, připravené z mořských živočichů. Těmi jsou ryby (losos, tuňák), měkkýši (mušle, kalamáry) a korýši (krab, langusta). Připravují se v kuchyních celého světa, převážně však v přímořských zemích.

Dovolená u moře znamená ochutnat pokrmy místních kuchyní. Některá jídla jsou tak výtečná, že se po návratu z rekreace snažíme aspoň nějakou dobu připravovat a ochutnávat mořské plody i u nás doma. U bazénu pak se zavřenýma očima cítíme pláž, moře a přístavní restaurace, a naše dovolená se tak o malý kousek prodlouží.

1/16

    1 z 16

    Mušle po francouzsku

    Mušle po francouzsku

    Mušle jsou předkrmem, který se podává před hlavním jídlem. Uvaříme je v osolené vodě a odstraníme ty, které zůstanou zavřené. Mezitím si připravíme omáčku z másla, orestované cibulky a česneku, koření a nasekané hladkolisté petržele. Omáčku provaříme s bílým vínem a citrónovou šťávou a promícháme s mušlemi v ulitách.

    2 z 16

    Pikantní krevety v kokosovém krému

    Pikantní krevety v kokosovém krému

    Marinované krevety jsou lahůdkou, kterou uchvátíme hosty na párty. Připravíme si marinádu z česneku, chilli omáčky, teriyaki omáčky, citrónové šťávy a nasekaných bylinek. Krevety necháme 30 minut marinovat, orestujeme je na oleji a prohodíme na pánvi s kokosovým krémem. Pokrm ozdobíme čerstvým koriandrem.

    4 z 16

    Sardinky s omáčkou a zeleninou

    Sardinky s omáčkou a zeleninou

    Malé rybky osušíme, osolíme, opepříme a osmažíme na másle. Ve výpeku orestujeme na dlouhé nudličky nastrouhanou zeleninu. Připravíme omáčku ze žloutků, šlehaných ve vodní lázni, zalitých vývarem a máslem. Omáčku dochutíme solí a pepřem a na talíři jí přelijeme zeleninu a sardinky, pokapané citrónovou šťávou.

    5 z 16

    Hlemýždi (šneci) po burgundsku

    Hlemýždi (šneci) po burgundsku

    Opravdoví gurmáni si pochutnají na velkých šnecích, které se dají koupit ve specializovaných obchodech - maso je už z ulit vyjmuté. Maso vaříme několik hodin ve vývaru. Do očištěné ulity vložíme ochucené máslo, maso a opět máslo. Šneky pečeme v troubě, rozpálené na 200 °C asi 20 minut.

    6 z 16

    Česnekové krevetky

    Česnekové krevetky

    Nejběžnější úpravou krevet je jejich orestování na másle - hotové budou, až dostanou příjemně růžovou barvu a rozvoní se. Do pánve s krevetami přisypeme nasekaný česnek, osolíme je a těsně před dokončením přidáme citrónovou šťávu a nasekanou hladkolistou petržel. Podáváme je s bagetkami nebo s bílým pečivem.

    7 z 16

    Filety z aljašské tresky na másle

    Filety z aljašské tresky na másle

    Treska patří mezi mražené ryby, které běžně koupíme v supermarketu. Připravíme z ní jednoduchý a rychlý pokrm. Jednotlivé filety osolíme, okořeníme a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme je odležet a uvaříme si nové brambůrky. Tresku osmažíme na oleji s kouskem másla a na talíři posypeme petrželkou nebo pažitkou.

    8 z 16

    Chapadla chobotnice na česneku a citrusech

    Chapadla chobotnice na česneku a citrusech

    Chapadla chobotnice v běžném obchodě nekoupíme. Po rozmražení je osušíme a vložíme do těžké pánve, kde je pomalu zahříváme, dokud nepustí slanou vodu, ve které se posléze dusí. Dochutíme je citrónovou šťávou, česnekem a snítkou petržele. Zkoušíme nožem, zda jsou měkká, pak je osušíme a zlehka orestujeme na másle.

    9 z 16

    Tuňák po chunansku

    Tuňák po chunansku

    Tuňák je velká ryba, kterou známe především drcenou v plechovkách. Tuňákový steak připravíme z plátů masa, které zprudka opečeme na pánvi nebo na grilu. Připravíme si šťávu z cibule, česneku a oblíbených asijských omáček, vložíme do ní tuňáka a několik minut maso dusíme, dokud omáčka vařením nezhoustne.

    10 z 16

    Grilované mušle svatého Jakuba ve slanině i bez

    Grilované mušle svatého Jakuba ve slanině i bez

    Mušle sv. Jakuba, hřebenatky, jsou naprostou delikatesou. Nepotřebují složitou úpravu ani koření, maso je jemné a chutné. Zkusme přátele překvapit pochoutkou z mušlí, které zabalíme do plátku anglické slaniny a opečeme je na grilu nebo v troubě po dobu 7–8 minut při střední teplotě. Přátelé na nás budou ještě dlouho vzpomínat.

    11 z 16

    Krabi na způsob Padang kuchyně - kepiting Padang

    Krabi na způsob Padang kuchyně - kepiting Padang

    Živé kraby bude těžké sehnat, ale pak to stojí za to. Kraby usmrtíme, odstraníme drápy a žábry s vnitřnostmi a rozmačkáme klepeta. Kraby smažíme na pánvi, dokud úplně nezčervenají. Vyjmeme je a ve výpeku orestujeme cibuli, česnek, dochutíme chilli omáčkou, zázvorem, solí, pepřem a citrónovou šťávou. Vložíme kraby a provaříme.

    12 z 16

    Bylinkový losos

    Bylinkový losos

    Oblíbenou mořskou a přitom dostupnou rybou je losos. Plátky masa naložíme do marinády z olivového oleje, citrónové šťávy, pepře, soli, kmínu a bylinek. Po hodině maso vložíme na pánev nebo na gril kůží dolů a prudce opečeme do zlatova - pak ho opatrně otočíme a dopečeme. Na talíři ho pokapeme horkým máslem.

    14 z 16

    Smažený platýs s bramborovo-brokolicovými noky

    Smažený platýs s bramborovo-brokolicovými noky

    Platýse osolíme, okořeníme a zprudka opečeme na přepuštěném másle - tak snadná je to příprava. K platýsovi můžeme podávat různé přílohy - zeleninu, bramborový salát, ochucené noky, ale i všemi oblíbené hranolky nebo americké brambory. Takto připravené ryby jsou velmi chutné - ať mořské nebo sladkovodní.

    15 z 16

    Mušle a krevety

    Mušle a krevety

    Na oleji a másle orestujeme cibulku, přidáme česnek, necháme rozvonět libovolné koření, zalijeme bílým vínem a dochutíme citrónovou šťávou. Do omáčky vložíme očištěné mušle (například slávky) a vaříme je několik minut. Přidáme krevety, omáčku dochutíme a přisypeme nasekané zelené bylinky

    16 z 16

    Mořský vlk s citronový pepřem

    Mořský vlk s citronový pepřem

    Očištěného mořského vlka osolíme, okmínujeme. Břišní dutinu naplníme kousky osoleného másla s nasekanými zelenými bylinkami. Rybu položíme na tukem potřený plech spolu s bramborami, pokrájenými na vhodné kousky, posypané kořením, například na americké brambory. Zapneme funkci gril a pěkně pokrm opečeme.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli