Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nanuk je v překladu z inuitštiny lovec medvědů. Název vznikl podle postavy z filmu z roku 1922, představující eskymáckého lovce. První průmyslově vyráběné smetanové nanuky měly na svém obalu ledního medvěda.

Nanuk je synonymem pro spoustu druhů mražených výrobků, podobných zmrzlině, které mají jeden společný znak - ploché dřívko, které slouží jako držátko. Některé nanuky jsou namočené do čokoládové polevy, jiné zdobí sekané oříšky nebo ovoce. Nanuky připravujeme v nanukových formách či v plochých formičkách s dřívkem.

1/16

    1 z 16

    Meruňkové nanuky

    Meruňkové nanuky

    Ovocné nanuky jsou oblíbené všemi dětmi i dospělými - zaženou žízeň a jsou velmi osvěžující. Ze zralého ovoce připravíme dřeň (můžeme míchat i 2 druhy ovoce), kterou dochutíme cukrem, skořicí nebo citrónovou šťávou. Pyré nalijeme do formiček, vložíme do nich dřívko a dáme zmrazit.

    2 z 16

    Borůvkové nanuky

    Borůvkové nanuky

    Dalším druhem nanuků jsou smetanovo-ovocné pochoutky. Připravíme pyré z uvařeného a přes jemné sítko propasírovaného ovoce, dochuceného cukrem a citrónovou šťávou. Po vychladnutí zašleháme do pyré tvaroh a zakysanou smetanu, směs nalijeme do formiček a vložíme do mrazáku.

    3 z 16

    Bleskové banánové nanuky

    Bleskové banánové nanuky

    Samy děti si mohou připravit báječné banánové nanuky bez složitého mixování ovocné hmoty. Do rozpůleného banánu zapíchneme silnou špejli nebo nanukové dřívko, banány vyrovnáme na tác a vložíme do mrazáku. Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, nalijeme ji do vysokého hrnku a banány do ní namáčíme. Nanuky se mohou hned jíst.

    4 z 16

    Pomerančovo-meruňkový nanuk

    Pomerančovo-meruňkový nanuk

    Nanuky se dají připravit i bez bílého cukru - místo něj použijeme rozmixované datle, sladké zralé meruňky a pomerančovou šťávu. Směs nalijeme do nanukových tvořítek a necháme zmrazit. Datle můžeme nahradit jinými sladidly - přírodními sirupy, stévií nebo březovým cukrem Xylitolem.

    5 z 16

    Dvoubarevné tvarohovo - malinové nanuky

    Dvoubarevné tvarohovo - malinové nanuky

    Děti nadchnou dvoubarevné nanuky. Skládají se z ovoce, rozvařeného v trošce vody s kukuřičným škrobem, z rozšlehaného tvarohu s kysankou a cukrovým rozvarem (aby nebyly mezi zuby cítit krystalky cukru). Obě směsi střídavě klademe lžičkou do formiček a ty vložíme do mrazáku.

    6 z 16

    Tvarohové nanuky s meruňkami a chia semínky

    Tvarohové nanuky s meruňkami a  chia semínky

    Rozmixujeme meruňky a smícháme je se směsí, kterou tvoří ušlehaná smetana s cukrem, do které metlou vpracujeme tvaroh a chia semínka. Směsí naplníme nanuková tvořítka a dáme zmrazit. Místo banánů lze použít i jiné zralé ovoce - jahody, maliny, banány, broskve, meloun a jiné.

    7 z 16

    Čokoládovo-banánové nanuky s tvarohem

    Čokoládovo-banánové nanuky s tvarohem

    K přípravě čokoládových nanuků potřebujeme uvařený čokoládový pudink, který necháme aspoň částečně vychladnout. Do větší mísy vložíme rozmačkané banány, tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a pudink. Směs rozšleháme dohladka, nalijeme do formiček, zapíchneme dřívka a vložíme je do mrazáku.

    8 z 16

    Jahodové nanuky

    Jahodové nanuky

    Nejjednodušším nanukem je sladká dřeň z jakéhokoliv zralého ovoce. Podmínkou je zbavení ovoce slupek, jadérek či semínek - stačí ho protřít přes jemné sítko. Dřeň osladíme cukrem nebo medem, navrstvíme do formiček (mohou to být i větší pralinky), zapíchneme dřívka a necháme zmrazit.

    9 z 16

    Jablkové nanuky

    Jablkové nanuky

    Originální nanuky, které nikde nekoupíme, připravíme z jablek. Očištěná jablka rozmixujeme se smetanou a špetkou skořice, osladíme je cukrem nebo medem a nalijeme do nanukových tvořítek. Pokud je nemáme, použijeme jiné silikonové formičky, do kterých zapíchneme nanuková dřívka

    10 z 16

    Kakaové nanuky z tvarohu a žervé

    Kakaové nanuky z tvarohu a žervé

    V malém kastrůlku svaříme trochu vody s kakaem a cukrem (kakao jinak zanechá hrudky). V misce vyšleháme tvaroh a žervé a postupně přilijeme kakao. Směs rozmixujeme, nalijeme do nanukových tvořítek a vložíme do mrazáku. Před podáváním můžeme nanuky namočit do rozpuštěné čokolády.

    11 z 16

    Melounovo-jahodové nanuky s mátou a chia semínky

    Melounovo-jahodové nanuky s mátou a chia semínky

    Meloun je báječnou letní pochoutkou. Pokud ho zmrazíme, bude ještě více osvěžující. Zbavíme ho semínek a rozmixujeme spolu s několika jahodami dohladka. Kdo má rád, přidá rozdrcenou mátu a chia semínka. Zdravá pochoutka je na světě - ale kdo má rád sladké, může směs před zmražením trochu osladit.

    12 z 16

    Fitness nanuk

    Fitness nanuk

    Experimentovat se dá i v přípravě nanuků, když dodržujeme zásady zdravé stravy, ale chuť na mraženou pochoutku je silnější. Rozmixujeme trochu mléka, arašídové máslo a datle, které dodají nanukům sladkost. Směs navrstvíme do tvořítek a vložíme do mrazáku. Pak můžeme bez výčitek mlsat.

    13 z 16

    Ovocné vodové nanuky

    Ovocné vodové nanuky

    I bez ovoce můžeme připravit nanuky, které budou všem chutnat. Stačí smíchat minerálku a vidličkou našlehanou marmeládu, osladit sirupem, osvěžit citrónovou šťávou a nanuky jsou na světě. Do směsi můžeme zamíchat pár kuliček drobného ovoce - například borůvky. Díky minerálce neklesnou ke dnu.

    14 z 16

    Nanuky

    Nanuky

    Jogurtové nanuky chutnají všem, kdo jogurt milují. V tomto receptu můžeme k jogurtu přidat i kousek tvarohu, ušlehanou smetanu nebo kysanku. Do směsi přidáme jemně nasekané kandované ovoce, chia semínka nebo oříšky. Po vyndání z mrazáku máčíme nanuky do rozpuštěné čokolády.

    15 z 16

    Medové nanuky

    Medové nanuky

    Báječné nanuky připravíme z domácích vajíček a medu. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s medem do pěny. Ve druhé misce ušleháme sníh z bílků a ve třetí misce smetanu ke šlehání. Všechny tři pěny opatrně smícháme. Část hmoty nalijeme do tvořítek, druhou část obarvíme kakaem a doplníme formičky.

    16 z 16

    Rebarborové nanuky

    Rebarborové nanuky

    Velkou úrodu rebarbory zpracujeme nejen do koláčů, ale i do nanuků. Rebarboru pokrájíme a uvaříme. Slijeme ji přes cedník a rozdusíme v trošce vody s cukrem, citrónovou šťávou a skořicí. Nalijeme do ní pudinkový prášek s trochou vody a rozvaříme. Vychladlou směs pak vyšleháme s tvarohem a naplníme tvořítka.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli