Jak ozdobit obloženou mísu zeleninou. Jak postupovat, aby byla co nejpestřejší
Při slavnostních příležitostech, ať už pro rodinné posezení nebo pro setkání s přáteli, připravujeme rádi obložené mísy. Jejich součástí jsou často sýry, uzeniny, olivy nebo vařená vejce. Krásnou barevnost jim dodá nejrůznější zelenina, kterou zajímavě nakrájíme a upravíme.
Zdobení obložených mís zeleninou
Zeleninu nejprve dobře omyjeme a necháme ji okapat nebo ji osušíme. Potom ji hezky nakrájíme. Připravíme plátky, kostky, špalíky a jiné tvary. K jejich přípravě použijeme ostrý nůž, kráječ (i spirálový) nebo struhadlo. Vše hezky vynikne na pěkných tácech nebo mísách. Každý ze strávníků si sám vezme zeleninu ze zeleninové mísy na svůj talíř.
- Pro zdobení se hodí plodová, listová i kořenová zelenina.
- Většinu druhů používáme nejčastěji v čerstvém stavu, ale využijeme i v páře uvařenou nebo sterilovanou zeleninu.
- Nejhezčí je, když je zelenina na míse barevně sladěná a vyvážená. Čím je zelenina barevnější, tím je lákavější a atraktivnější.
- Když chystáme mísu s převahou listové zeleniny, přidáme i barevně odlišné druhy - rajčata, kapii, ředkvičky nebo mrkev.
- Vytváříme ozdobné květy a lístky z ředkviček, okurek, mrkve, červené řepy a rajčat.
- Pro děti připravujeme ozdobné talíře, které představují veselé obličeje, postavičky, autíčka nebo zvířátka.
- Listovou zeleninu (různé druhy salátu, rukolu, čínské zelí, kozlíček polníček) hezky upravíme, větší listy rozdělíme na menší části.
- Na závěr přidáme velmi jemně nakrájený pórek, naklíčené mungo nebo snítky petržele, celeru, kopru a jiné.
Dresing na dochucení
Pokud k zelenině ještě připravíme chutný dresing, určitě bude mít úspěch. Zelenina bez dresingu může mnohým připadat jen mdlá a nelákavá, ale když si ji na talíři mohou dochutit, rázem si s radostí přidávají. V našem receptáři je mnoho receptů na osvědčené dresingy, můžeme vyzkoušet některý z nich.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 7 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 11 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 12 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 12 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 12 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Povidlové šátečky bez kynutí: Křehoučké a na jazyku se rozplývající pečivo je rychlé, snadné a božsky chutná
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Komentáře