Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Biskupský chlebíček je typickým moučníkem, který rády pekly naše babičky při slavnostních příležitostech. Je plný nakrájených ořechů, rozinek a kandovaného ovoce. Povrch chlebíčku je buď jen pocukrovaný moučkovým cukrem nebo politý čokoládou.

Biskupské chlebíčky se v mnoha rodinách pečou nejen na Vánoce, ale i v průběhu celého roku, a podávají buď k snídani nebo na doplnění sváteční tabule. Po upečení je zabalíme např. do alobalu, aby nevysychaly, a uložíme do chladna. Můžeme je použít jako jedlé dárky pro naše nejbližší.

Jak péct biskupský chlebíček

Podle jednoho ze základních receptů na biskupský chlebíček potřebujeme 6 vajec, 120 g moučkového cukru, 120 g hrubé mouky, 30 g rozinek, 30 g vlašských nebo lískových ořechů, citrónovou šťávu a kůru z poloviny citrónu, 50 g čokolády. 

  1. Do mísy vyklepneme žloutky. Přidáme cukr, citrónovou šťávu a strouhanou kůru. Umícháme těsto.
  2. Přisypeme rozinky, nakrájené ořechy a nasekanou čokoládu.
  3. Tip: Můžeme přidat i kandované ovoce, nejlépe směs kvůli barevnosti.
  4. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do těsta zlehka vmícháme sníh a odváženou mouku. 
  5. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na chlebíček (nebo srnčí hřbet).
  6. Upečeme v předem vyhřáté troubě. Správné propečení si ověříme špejlí, která po vytažení z chlebíčku musí zůstat suchá.
  7. Po upečení a vychladnutí chlebíček vyklopíme a poprášíme moučkovým cukrem nebo polijeme čokoládovou polevou.

Biskupské chlebíčky chutnají pokaždé

Receptů na biskupské chlebíčky je celá řada, i v našem receptáři jich máme pěkný výběr. Můžete upéct tvarohový, mrkvový nebo např. bezlepkový biskupský chlebíček. Aby těsto mělo správnou kyprost, použijete do něj kromě bílkového sněhu kypřicí prášek nebo trochu sody.

Výborný typický biskupský chlebíček upečeme podle následujícího videoreceptu. V míse nejprve utřeme žloutky, cukr a změklé máslo. Přidáme mouku s práškem do pečiva, vmícháme sníh, kandované ovoce, ořechy a kousky čokolády. Po upečení chlebíček polijeme čokoládovou polevou.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Nejnovější recepty Více