Ostružiny jsou černým pokladem lesů a zahrad, ale i součástí letních moučníků
Ostružiny patří do čeledi růžovitých stejně jako maliny. Z botanického hlediska jde o složité souplodí malých peckoviček, soustředěných kolem vyklenutého květního lůžka. Plody jsou sladké a nakyslé zároveň.
Ostružiny plné trnů už jen málokoho zlákají ke sběru, i když rostou na slunných stráních a kolem lesních cest. Přednost dáváme vyšlechtěným zahradním ostružinám bez trnů, které mají velké a sladké plody. V létě je koupíme na trhu i v obchodech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ostružiny na našem stole
Ostružiny bychom měli sníst co nejrychleji - i v lednici vypadají druhý den unaveně a otlačeně. Čerstvé ovoce je plné šťávy a bohaté chuti. Pokud nestihneme ostružiny sníst, můžeme je zamrazit - naskládáme je na tácek a jednotlivé mražené plody sesypeme do sáčku nebo do krabičky.
Jak zpracovat celé ostružiny
Chutné ovoce použijeme celé nebo pokrájené na kousky, když jsou plody velké:
- Ostružinami naplníme koláče, koláčky, šátečky, rolády nebo tunely.
- Do piškotové bublaniny použijeme drobné ostružiny nebo jejich poloviny.
- Připravíme si plněné knedlíky, horké ovoce se zmrzlinou a šlehačkou.
- Ostružiny jsou chutnou dekorací na dortech, na zákuscích a v pohárech.
- Celé ostružiny můžeme namočit do rozpuštěné čokolády či karamelu.
Jak zpracovat ostružinové pyré
Se zpracováním nečekejme, nejchutnější jsou zralé a pevné plody:
- Ze zralých nebo přezrálých ostružin připravíme marmeládu, džem, pyré nebo výborné sirupy, šťávy či víno. Ostružiny obsahují pecičky, které lze odstranit propasírováním přes sítko.
- Ostružinová šťáva barví krémy do modrofialového odstínu, čehož můžeme využít při zdobení moučníků a pohárů. Sladká omáčka z ostružin chutná v pohárech, v tvarohových svačinkách nebo na ovocných knedlících.
- Ostružinové pyré můžeme zpracovat do zmrzlin, nanuků, sorbetů a ledové tříště. Ochutíme jimi máslové, tvarohové i šlehačkové krémy, snídaňové kaše nebo mléko pro nejmenší.
Většina letních receptů je, co se týká ovoce, naprosto variabilní. Místo ostružin můžeme použít jahody, borůvky, broskve a jiné druhy ovoce a pokaždé vytvoříme výborný a chutný moučník. Na přípravu jednoho z nich se podívejte ve videu:
Sladké drobečky
Ostružiny jsou velmi chutné i v pikantních směsích jako je čatní nebo v omáčkách k červenému hovězímu masu a ke steakům. Čaj z ostružiníkových listů je vhodný při nachlazení, při průjmu a k léčení kožních zánětů. Samotné ostružiny jsou velmi zdravé, bohaté na vitamíny, kyselinu listovou a železo. Jako bonus uvítáme, že obsahuje jen velmi málo kalorií, proto se hodí i do redukční stravy.
(Zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/19297-ostruziny-benefity)
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře