Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružiny patří do čeledi růžovitých stejně jako maliny. Z botanického hlediska jde o složité souplodí malých peckoviček, soustředěných kolem vyklenutého květního lůžka. Plody jsou sladké a nakyslé zároveň.

Ostružiny plné trnů už jen málokoho zlákají ke sběru, i když rostou na slunných stráních a kolem lesních cest. Přednost dáváme vyšlechtěným zahradním ostružinám bez trnů, které mají velké a sladké plody. V létě je koupíme na trhu i v obchodech.

Ostružiny na našem stole

Ostružiny bychom měli sníst co nejrychleji - i v lednici vypadají druhý den unaveně a otlačeně. Čerstvé ovoce je plné šťávy a bohaté chuti. Pokud nestihneme ostružiny sníst, můžeme je zamrazit - naskládáme je na tácek a jednotlivé mražené plody sesypeme do sáčku nebo do krabičky.

Jak zpracovat celé ostružiny

Chutné ovoce použijeme celé nebo pokrájené na kousky, když jsou plody velké:

  • Ostružinami naplníme koláče, koláčky, šátečky, rolády nebo tunely.
  • Do piškotové bublaniny použijeme drobné ostružiny nebo jejich poloviny.
  • Připravíme si plněné knedlíky, horké ovoce se zmrzlinou a šlehačkou.
  • Ostružiny jsou chutnou dekorací na dortech, na zákuscích a v pohárech.
  • Celé ostružiny můžeme namočit do rozpuštěné čokolády či karamelu.

Jak zpracovat ostružinové pyré

Se zpracováním nečekejme, nejchutnější jsou zralé a pevné plody:

  • Ze zralých nebo přezrálých ostružin připravíme marmeládu, džem, pyré nebo výborné sirupy, šťávy či víno. Ostružiny obsahují pecičky, které lze odstranit propasírováním přes sítko.
  • Ostružinová šťáva barví krémy do modrofialového odstínu, čehož můžeme využít při zdobení moučníků a pohárů. Sladká omáčka z ostružin chutná v pohárech, v tvarohových svačinkách nebo na ovocných knedlících.
  • Ostružinové pyré můžeme zpracovat do zmrzlin, nanuků, sorbetů a ledové tříště. Ochutíme jimi máslové, tvarohové i šlehačkové krémy, snídaňové kaše nebo mléko pro nejmenší.

Většina letních receptů je, co se týká ovoce, naprosto variabilní. Místo ostružin můžeme použít jahody, borůvky, broskve a jiné druhy ovoce a pokaždé vytvoříme výborný a chutný moučník. Na přípravu jednoho z nich se podívejte ve videu:

Sladké drobečky

Ostružiny jsou velmi chutné i v pikantních směsích jako je čatní nebo v omáčkách k červenému hovězímu masu a ke steakům. Čaj z ostružiníkových listů je vhodný při nachlazení, při průjmu a k léčení kožních zánětů. Samotné ostružiny jsou velmi zdravé, bohaté na vitamíny, kyselinu listovou a železo. Jako bonus uvítáme, že obsahuje jen velmi málo kalorií, proto se hodí i do redukční stravy.

(Zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/19297-ostruziny-benefity)

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli