Marmeláda z jablek a ostružin

eva hubova Kuchařka: eva hubova

Doba přípravy: 1-2 hodiny Zavařeniny 10 názorů

Suroviny

1000 g ostružin
1000 g jablek -oloupaných,odjadřincovaných
Na 1 kg podušené kaše:
40 g kyseliny citrónové
750 g-1000 g cukr krystal -podle kyselosti jablek
1 Pektogel nebo želírovací přípravek 2+1
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jablka dáme do hrnce a v troubě na 180°C rozdusíme doměkka, rozmixujeme.

  2. Ostružiny dáme do hrnce, přidáme vodu a rovněž rozdusíme v troubě, propasírujeme přes cedník.

  3. Smícháme dohromady, dáme na sporák, uvedeme do varu, přidáme kyselinu citrónovou, polovinu cukru a za stálého míchání povaříme asi 4-5 minut.

  4. Přisypeme zbytek cukru, do kterého jsme zamíchali pektogel a ještě 5 minut povaříme.

  5. Horké plníme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme a sterilizujeme asi 10 minut od bodu varu, aby chytlo víčko.

  6. Když dělám malé množství, tak nesterilizuji.

  7. Původní recept:
    1 kg ostružin, 500 g jablek, 1 dcl vody, 750 g cukru. Postup stejný, sterilizování v páře 10 minut na 80°C. Když mám hodně jablek, tak dám i 2 kg na 1 kg ostružin.

Poznámka

Recept mám hodně let z nějakého časopisu, praděpodobně Receptáře.

Z 2,5 kg vydušené hmoty před vařením jsem měla 9 skleniček (300 ml) marmelády.

http://www.toprecepty.sk/recept/1755-dzem-z-ciernc...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 69 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Marmeláda z jablek a ostružin

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    Všem díky:-))
    Václave,Tvůj recept je bezva:yes:ale já mám pech,na DP mi praskl řemen a zatím nemám nový,snad do příštího roku seženu;-(

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Dobrý recept:-pa moc krásná fotka:-K+:yes::yes:

    Odpovědět

  • Vaclav Fronek Vaclav Fronek

    EVI, přesně takovou ostružinovou dělám každý rok. Letos samozřejmě zase i když méně.
    Já nejdříve ostružiny proženu 1x programem "marmeláda" v DP a pak propasíruju,aby tam nebyly pocičky.Na množství 1000g výlisu dám 1 sáček(2+1)žilírovacího cukru, 1000g najemno nastrouihaných jablek a bez vody dám ještě 1x do DP na progran Marmeláda.Před koncem vmíchá, 1 sáček "Přípravku proti plísni a kvašení" Dr,Oetkera.
    Marmeláda je supr. Ty máš samozřejmě +bodík 12

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, vloni bych to určitě uvítala a měla marmelád asi plný sklep, protože bylo jablek, že jsme nevěděli, so s něma. Tak jsme z nich nechali vypálit kalvádos!:-)):-D a ten teda neměl chybu. letos jablka žádná a ostružiny fakt nevím, ani malin se nám moc neurodilo;-). Každopádně, tohle si uložím na příští rok, snad bude dost na kalvádos, i marmeládu;-):yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Ta je nádherná:yes::yes::yes: +

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova(autorka receptu)

    Díky:-))marmeláda je fakt dobrá,dělala jsem i bez pektogelu,podle původního receptu,děcka si jí dávají do jogurtu:-))

    Odpovědět

  • aanet3 aanet3

    :yes::-p těším se,až jí udělám;-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Bezva recept a hezká fotka:yes:+6

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-)a prima recept:yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    krásné foto:yes:+1;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty z ostružin ostružiny recepty ostruzinova marmelada s jablky marmelada z jablek ostružinová marmeláda horké ostružiny recept ostružinová marmeláda recept ostružiny recepty z jablek džem z ostružin a jablek ostružiny recept marmeláda ostružinová recepty ostružiny povidla z jablek marmeláda ostružinová s jablky sterilizováni jablek recept ostružiny povidla z ostružin recept na ostružiny recepty na ostružiny

Zapomněl/a jsem heslo