Ovesné palačinky: Připravte si o poznání zdravější verzi oblíbeného moučníku
Nadýchané vláčné těsto stočené do ruličky nebo přehnuté do trojúhelníku, plné sladké náplně, ozdobené šlehačkou nebo sypané cukrem - to je ideální moučník k odpolední kávě. Menší výčitky svědomí budete mít, když klasickou mouku v palačinkách vyměníte za ovesnou.
Ovesná mouka, respektive ovesné vločky, mají mnoho zdravotních benefitů, proto byste je měli do svého jídelníčku jako náhradu klasické mouky zařazovat častěji. Zahustíte jimi karbanátky, vytvoříte korpus na dort nebo z nich dokonce upečete ovesný chléb.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat ovesné palačinky
Na 4 porce základního těsta budete potřebovat 150 g ovesných vloček, 1 vejce, 180 ml mléka a špetku soli. Neobejdete se také bez oleje na smažení a nepřilnavé pánve.
- Ovesné vločky rozmixujte ve stolním mixéru na jemný prášek. Samozřejmě můžete použít i kupovanou ovesnou mouku.
- K rozmixovaným vločkám přidejte mléko, vejce i špetku soli a opět řádně promixujte. Následně nechte palačinkové těsto alespoň 30 minut odstát.
- Vločky do sebe nasáknou mléko a může se stát, že bude těsto příliš tuhé. V takovém případě přilijte mléko do požadované konzistence těsta.
- Pokud budete palačinky servírovat nasladko, lze do těsta přidat i lžičku medu, skořici, vanilkové aroma nebo trochu mletých oříšků.
- Do těsta na slané palačinky můžete před mixováním přisypat například čerstvý špenát nebo vaše oblíbené koření.
- Palačinky smažte na dobře rozpálené pánvi vymazané trochou oleje. Ten po pánvičce rozmístěte za pomocí mašlovačky, případně ho na pánev nastříkejte rozprašovačem.
- Palačinky servírujte jak to máte rádi, nasladko s marmeládou, nutellou či tvarohem, naslano se sýrovou náplní a šunkou - volba je jen na vás.
Podobně jako palačinky uděláte z ovesných vloček i lívance. Těsto se liší v tom, že je hustší a přidává se do něj kefírové mléko a banán. Můžete tak vyzkoušet oba recepty a do komentářů následně napsat, který vám chutnal více.
Komentáře