Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená zelenina je nejchutnější v sezóně, tedy zpravidla na podzim. Ovšem díky vymoženostem dnešní doby a supermarketům si můžeme tuto pochoutku připravovat celoročně. Připravte si ji s námi podle videonávodu.

Ať už máte zbytky povadlé zeleniny v lednici a špajzce, nebo pravidelně nakupujete na tuto pochoutku, pečená zelenina vždy oslní. Použít můžete pokaždé jiné druhy zeleniny, ale také koření - právě díky tomu si užijete vždy odlišnou chuť.

Jak připravit podzimní pečenou zeleninu

Na 4 porce pečené zeleniny si připravte 1 středně velkou dýni (nejlépe hokaido), 4 červené řepy, 4 větší brambory, 2 cibule, 2 lilky, sůl, provensálské koření (nebo jiné - podle vaší chuti), 1 paličku česneku a olej.

  1. Troubu nechte řádně předehřát na 180 °C.
  2. Dýni omyjte, vydlabejte a nakrájejte na menší kostičky o hraně zhruba 2 cm. Lilky i se slupkou nakrájejte na asi 1 cm silná kolečka, osolte je a nechte vypotit.
  3. Červenou řepu očistěte a nakrájejte na 1/2 cm silná půlkolečka. Oloupanou cibuli nakrájejte na tenká kolečka a omyté brambory na 1/2 cm silné plátky.
  4. Do oleje přidejte prolisovaný česnek a vmíchejte vámi vybrané koření.
  5. Plech vyložte pečicím papírem, na něj rozprostřete zeleninu a poctivě osolte. Následně ji polijte ochuceným olejem a promíchejte.
  6. Směs pokrájené zeleniny zakryjte alobalem a pečte ve vyhřáté troubě zhruba 45 minut při 180 °C. Ke konci tepelné úpravy alobal z plechu sejměte a dopečte.

Tip: Ke konci pečení můžete do trouby k zelenině přidat hermelín ochucený vaším oblíbeným kořením a zabalený v alobalu. Připravíte si tak celý chod najednou.

Pečená zelenina je vynikající se studenými omáčkami nebo dipy, ale také jako příloha k různě upravenému masu či grilovaným sýrům. Ať už si ji připravíte jakkoliv, jsme přesvědčeni, že si výtečně pochutnáte. Zkusíte si ji připravit společně s námi?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli