Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kokos je plod tropické palmy - kokosovníku ořechoplodého. V obchodech můžeme koupit mnoho kokosových produktů - strouhaný kokos, kokosové mléko, kokosovou mouku, kokosový tuk nebo celý kokosový ořech.

Při vánočním pečení má kokos jednu z nejdůležitějších rolí v pečeném i nepečeném cukroví. Strouhaný kokos, který vypadá suchý a drobivý, je ve skutečnosti šťavnatý. Kokosové mléko a tuk jsou chutným pojivem a dobře nahradí smetanu i máslo.

Jak na těsta s kokosem

Kokosová dužina je díky sacharidům a tukům velice výživná:

  • Strouhaným kokosem nahradíme část mouky - těsto je díky tomu sušší, proto přidáme více másla. Kokosové cukroví musíme nechat dobře uležet.
  • Kokosový tuk a olej mají vysoký kouřový bod, proto se hodí i na smažení. Ve vánočním cukroví jsou ideálním pojivem nepečeného cukroví a kuliček.
  • Kokos obsahuje tuk, proto ho musíme spotřebovat dříve, než žlukne. Každý tuk se však dá zmrazit, proto přebytky strouhaného kokosu uchováme v mrazáku.

K čemu se hodí kokos

Milovníci kokosu mají osvědčené recepty k přípravě vánočního cukroví:

  • Kokosové linecké cukroví můžeme vykrajovat vykrajovátky, péct ve formičkách, vytlačovat přes masový mlýnek nebo lisovat v lisu na cukroví.
  • Kokosové sněhové cukroví známe ve formě křehkých laskonek, tradičních kokosek, chroustů nebo pusinek, mnohdy v kombinaci s čokoládou.
  • Kokosové nepečené cukroví nesmí na vánočním stole chybět. Ať jsou to kuličky, dvoubarevné roládky, barevné kokosové tyčinky nebo truffles.
Jedním z oblíbených druhů cukroví jsou dvoubarevné roládky, kdy polovinu těsta obalíme kakaem. Těsta rozválíme mezi fóliemi do tenka, položíme na sebe a smotáme do roládky, kterou po ztuhnutí pokrájíme na kolečka. Celý postup ukážeme ve videu:

Sladké drobečky

Kokosové těsto (pečené i nepečené) můžeme obarvit jedlými potravinářskými barvičkami. Hodí se to například při přípravě kokosových kmenů, barevných kuliček a nepečeného cukroví, které formujeme ve formičkách. Jednoduše obarvíme i strouhaný kokos, který pak slouží k ozdobení hotového cukroví s polevou.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli