Vánoční cukroví s kokosem na svátečním stole: Připravme pečené i nepečené dobroty
Kokos je plod tropické palmy - kokosovníku ořechoplodého. V obchodech můžeme koupit mnoho kokosových produktů - strouhaný kokos, kokosové mléko, kokosovou mouku, kokosový tuk nebo celý kokosový ořech.
Při vánočním pečení má kokos jednu z nejdůležitějších rolí v pečeném i nepečeném cukroví. Strouhaný kokos, který vypadá suchý a drobivý, je ve skutečnosti šťavnatý. Kokosové mléko a tuk jsou chutným pojivem a dobře nahradí smetanu i máslo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na těsta s kokosem
Kokosová dužina je díky sacharidům a tukům velice výživná:
- Strouhaným kokosem nahradíme část mouky - těsto je díky tomu sušší, proto přidáme více másla. Kokosové cukroví musíme nechat dobře uležet.
- Kokosový tuk a olej mají vysoký kouřový bod, proto se hodí i na smažení. Ve vánočním cukroví jsou ideálním pojivem nepečeného cukroví a kuliček.
- Kokos obsahuje tuk, proto ho musíme spotřebovat dříve, než žlukne. Každý tuk se však dá zmrazit, proto přebytky strouhaného kokosu uchováme v mrazáku.
K čemu se hodí kokos
Milovníci kokosu mají osvědčené recepty k přípravě vánočního cukroví:
- Kokosové linecké cukroví můžeme vykrajovat vykrajovátky, péct ve formičkách, vytlačovat přes masový mlýnek nebo lisovat v lisu na cukroví.
- Kokosové sněhové cukroví známe ve formě křehkých laskonek, tradičních kokosek, chroustů nebo pusinek, mnohdy v kombinaci s čokoládou.
- Kokosové nepečené cukroví nesmí na vánočním stole chybět. Ať jsou to kuličky, dvoubarevné roládky, barevné kokosové tyčinky nebo truffles.
Sladké drobečky
Kokosové těsto (pečené i nepečené) můžeme obarvit jedlými potravinářskými barvičkami. Hodí se to například při přípravě kokosových kmenů, barevných kuliček a nepečeného cukroví, které formujeme ve formičkách. Jednoduše obarvíme i strouhaný kokos, který pak slouží k ozdobení hotového cukroví s polevou.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře