Perníčky hned měkké: Naučte se podle videa těsto, se kterým se krásně pracuje
Na přípravu klasických perníčků je potřeba myslet již týdny před Vánocemi, aby byly ve správný čas přiměřeně měkké. Lákavou alternativou jsou však perníčky, které budou díky jejich složení měkké hned po upečení. Navzdory snazší přípravě se rozhodně nemusíte vzdát typické vůně perníkového koření.
Vánočního cukroví je celá řada, avšak perníčky jsou neodmyslitelnou stálicí české tradice. Bez těch to prostě nejde. Pokud jste perníčky nestihli připravit s předstihem, nevadí. V následujících řádcích vás seznámíme s tímto kuchařským pokladem. Perníčky hned měkké pro vás jistě budou skvělým řešením. Proti jiným perníčkům se tyto liší hlavně poměrem ingrediencí. Stejně jako tradiční perníčky je nezapomeňte na závěr kreativně ozdobit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct perníčky hned měkké
- Na jednu dávku perníčků budete potřebovat 400 g hladké mouky, 140 g moučkového cukru, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 50 g másla, 2 vejce a 2 lžíce tekutého medu. Na potření si připravte 1 žloutek a na zdobení bílou polevu.
- V míse smíchejte všechny suché přísady - hladkou mouku, moučkový cukr, jedlou sodu a perníkové koření.
- Přidejte změklé máslo, vejce a tekutý med. Podívejte se, jak nechat změknout máslo.
- Vše ručně pečlivě vypracujte, aby vzniklo měkké a poddajné těsto. Mělo by připomínat pružnou plastelínu.
- Zabalte těsto do mikrotenové fólie a nechte je přes noc odležet v lednici.
- Pracovní plochu jemně poprašte moukou, na ni položte těsto, a také je poprašte moukou. Těsto na ploše rovnoměrně vyválejte do tloušťky přibližně 0,5 cm.
- Po vyválení vykrajujte formičkami libovolné tvary. Práce s tímto těstem je příjemná. Těsto se nelepí, netrhá a nekroutí.
- Vykrájené perníčky pokládejte na připravený plech vyložený pečicím papírem. Počítejte s tím, že budete potřebovat nejméně dva plechy.
- Pečte perníčky v troubě předehřáté na 160 °C po dobu cca 8–10 min.
- Po upečení horní stranu perníčků potřete pomocí mašlovačky žloutkem, který jste vyšlehali se lžící vody. Díky tomu perníčky získají pěkný lesk.
- Perníčky nechte vychladnout na mřížce a teprve po vychladnutí je ozdobte. Ke zdobení můžete použít například cukrovou polevu.
Pro lepší názornost přípravy těchto měkkých perníčků využijte video s návodem. Ve videu je uvedena poloviční dávka surovin, proto pokud chcete perníčků více, přizpůsobte si množství surovin podle potřeby.
Přejeme krásné svátky a dobrou chuť.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře