Salát z červené řepy

tejaja Kuchařka: tejaja

Saláty 20 názorů

Suroviny

2 kg červené řepy
1 balíček kmínu
krystalový cukr
ocet
strouhaný křen
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cviklu umyjeme a v šupke uvaríme. Vychladnutú ošúpeme, nastrúhame na jemno ( na strúhadle s drobnými slzičkami ) a na rovnakom strúhadle nastrúhame chren.

  2. Vmiešame do cvikly, prilejeme pohár studenej vody ( množstvo tak, aby nebolo príliš veľa šťavy ), vsypeme rascu, pridáme cukor a ocot. Premiešame a necháme zopár hodín postáť, aby sa cukor roztopil.

  3. Potom premiešame, ochutnáme a podľa potreby docukrujeme, ochutíme ešte octom, prípadne pridáme chren. Cvikla musí mať príjemne sladko-kyslú chuť a byť jemne štipľavá od chrenu ( množstvo dáme podľa svojej chuti ).

  4. Podávame ako prílohu k mäsitým jedlám ako čalamádu alebo kyslé uhorky, ale je dobrá aj k bezmäsitým jedlám ( nokerle s vajíčkom, francúzske zemiaky a pod. )

  5. Cviklu odložíme do veľkej fľaše a dáme do chladnejšej miestnosti. Netreba sterilizovať, pokiaľ nie je vyslovene teplo, vydrží dlho.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 61 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Salát z červené řepy

  • Alibaba Alibaba

    Tenhle salát je moc dobrý, jen přidávám ještě olej. Udělám ho do 2l sklenice a je v lednici. Manžel si ho oblíbil a dává si ho jen tak později večer k televizi:-) Ještě jsem si vzpomněla, řepu na hrubém struhadle, křen na jemno. Nevím, jestli dáváte sůl, ale já ten salát i trochu solím:-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    tejaja: Terko, nic se nepřebilo;-) tím kořením to bylo jenom jemně aromatizované, všem moc chutnalo, od teď bde cvikla častým hostem u rebíků;-):-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    rebeka: Ďakujem Naďka ;-):-8
    Fenykel a anýz sa v našich končinách nepridáva, lebo sú to koreniny veľmi aromatické a šalát nemá prebiť chuťou hlavné jedlo, ale samozrejme použiť môže každý podľa svojej chuti, čo chce. ;-):-8

    Odpovědět

  • Bahula Bahula

  • rebeka rebeka

    Terezko, přidávám ti další bodík a obrázky;-)
    řepa je vynikající:-p:-p:yes::yes:
    trošku jsem si postup upravila:-8 do nálevu jsem přidala lžičku fenyklu a anýzu, nechala přejít varem a po vychladnutí nalila přes cedník na řepu..výborná chuť:-p:yes::yes:
    děkuji za recept, budu dělat častěji:-):-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Papričko, tak polievka z cvikly tu už bola, ale neboli fotky. Teraz sme dojedli, tak fotky prikladám. Mrkni http://www.toprecepty.cz/recept/2772-zapecena-pole...;-);-);-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Merylas, u nás dostať len tú klasickú okrúhlu a potom z tých podlhovastých len Renovu, ale priznávam bez mučenia, že sme polovicu záhrady, na ktorú sme sadili, zlikvidovali - osiali sme ihriskovú trávu;-) A o koľko menej práce a dvom nám to stačí ;-):-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Tejajo, já tu Renovu pěstovala, možná už jsou teď nové a lepší odrůdy, to už nevím, já už mám zahrádku hlavně kytičkovou a jen malý kousek mám na zeleninu a to spíš jen na natě a nějaké bylinky ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Merylas, ak si posadíš cviklu RENOVA, to je tá podlhovastá, tak sa ti bude lepšie uskladňovať a je aj nutrične hodnotnejšia ;-);-);-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Jasně že je to věc chuti ;-) Zkoušela jsem i s kminem, ale vrátila se k fenyklu, ale všeho s mírou, jak se říká :-D Já si řepu pěstovala na zahrádce, neměla jsem dobré podmínky pro skladování, tak jsem ji zavařila. Jinak ten čerstvý salát vydržel nějakou dobu v chladničce, ale zas tak moc ve velkém řepu nekonzumujem. Prostě jen občas :-))

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Paprička, ak miluješ cviklu, tak ti zajtra alebo pozajtra vložím výborný receptík, dnes ešte ;-):-Ddojedáme chladničku

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Fenykel sa nám zdá trocha aromatický, robievali sme preto vždycky s kmínom, ale to je vec chuti a zvyku :-D;-) Zavárať ho netreba, ocot a chren ho chránia pred skazením, 3 týždne vydrží v pohode, ale to málokedy, pretože ho dovtedy dávno zjeme:-D:-D:-D Keď sa minie a máme chuť, urobím vždy zase čerstvý, je chutnejší ako zaváraný. Ja dokážem zjesť 3-litrovú fľašu na posedenie, len tak, bez všetkého...:-D:-D:-DSom pažravec, však ?;-);-)

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Červenou řepu miluju:-p, ale jsem doma opět sama:-(. Takže sijji kupuju už zpracovanou:no:.
    Terezko, tvůj salátek bych si dala hned :yes::yes::yes: Dávám bodík;-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Salát z červené řepy občas dělávám, kdysi jsem dělala ve větším množství a zavařovala. Místo kmínu dávám fenykl, který povařím, přidám pak svařit i sůl, ocet a cukr, po vychladnutí procedím do nastrouhané řepy s křenem a ještě podle potřeby dochutím.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Tento salát je prověřený létama, je vynikající a já si ho moc dobře pamatuji ze školní jídelny. Měli jsme ho vždy k francouzským bramborám a k šunkoflekám. Opět jedna nostalgie, tejajo díky!;-):-)

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: salat z cervene repy červená řepa salát salát z řepy salat s cervene repy salát z červené řepy recept recepty z cervene repy recept na salát z červené řepy zavařování červené řepy salát z červené řepy recepty salát červená řepa sterilizace červené řepy recept salát z červené řepy cervena repa zavarovani jak zavařit červenou řepu recepty salat z cervene repy červená řepa sterilizace červená řepa saláty červená řepa recepty salát salaty z cervene repy salát z červený řepy

Zapomněl/a jsem heslo