Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zbytky cukroví nepatří do psí ani do slepičí misky. Někdy je zbytků tolik, že vydají na další originální druh cukroví - jedinečný už tím, že musíme zapojit fantazii a udělat nepečené cukroví z pečeného těsta. Tento článek je součástí seriálu s názvem "Stop plýtvání".

Během pečení nastanou situace, kdy se cukroví nepovede přesně podle našich představ. Může trochu více zhnědnout, polámat se nebo zdeformovat. Zbytky těsta se zapracovanou moukou rozválíme, upečeme a schováme - budou se hodit.

Jak vytvořit sladkou tlačenku

Větší kousky cukroví můžeme zpracovat do sladkých salámů či tlačenek. Pokrájíme je na kousky, které vmícháme do směsi z drobků, másla, cukru, rumu a dalších zbytků - marmelády, krému, kondenzovaného mléka, kakaa a čokolády. Vypracujeme pevnou hmotu, ze které vytvarujeme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme v chladu. Při servírování pokrájíme váleček na plátky.

Jak udělat nepečené cukroví

Kousky cukroví rozsekáme v sekáčku na malé drobky, které pak smícháme i s jinými zbytky po pečení. Jako pojivo použijeme máslo, med, Salko, datlovou pastu, marmeládu, krém nebo rozpuštěnou čokoládu. K sypkým ingrediencím můžeme přidat práškové kakao, kokos, mleté ořechy, kandované ovoce. Z těsta tvoříme kuličky, tyčky nebo cukroví vtlačované do formiček.

Jak ještě využít zbytky cukroví

Rozdrobené kousky použijeme do sladkých nádivek do košíčků, které pak zalijeme rozpuštěnou čokoládou. Sladká drobenka je báječná pro přípravu tyčinek - drobky smícháme s kouskem másla, natlačíme je do formy a na ni navrstvíme ořechovou, kokosovou nebo karamelovou nepečenou směs. Po ztuhnutí krájíme plát na tyčinky, které máčíme do rozpuštěné čokolády.

Tyčinky vypadají luxusně a nemusí se složitě tvarovat - stačí těsto namačkat do rovné formy a nechat ztuhnout v lednici. Pak z něj ostrým nožem nakrájíme tyčinky, které polijeme polevou nebo čokoládou. Na přípravu pařížských tyčinek se podívejte v našem videu:

Podívejte se na další díly ze seriálu Stop plýtvání.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky