Polámané cukroví zpracujeme jen jedním způsobem: Vyrobíme z něj další cukroví
Zbytky cukroví nepatří do psí ani do slepičí misky. Někdy je zbytků tolik, že vydají na další originální druh cukroví - jedinečný už tím, že musíme zapojit fantazii a udělat nepečené cukroví z pečeného těsta. Tento článek je součástí seriálu s názvem "Stop plýtvání".
Během pečení nastanou situace, kdy se cukroví nepovede přesně podle našich představ. Může trochu více zhnědnout, polámat se nebo zdeformovat. Zbytky těsta se zapracovanou moukou rozválíme, upečeme a schováme - budou se hodit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vytvořit sladkou tlačenku
Větší kousky cukroví můžeme zpracovat do sladkých salámů či tlačenek. Pokrájíme je na kousky, které vmícháme do směsi z drobků, másla, cukru, rumu a dalších zbytků - marmelády, krému, kondenzovaného mléka, kakaa a čokolády. Vypracujeme pevnou hmotu, ze které vytvarujeme váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a uložíme v chladu. Při servírování pokrájíme váleček na plátky.
Jak udělat nepečené cukroví
Kousky cukroví rozsekáme v sekáčku na malé drobky, které pak smícháme i s jinými zbytky po pečení. Jako pojivo použijeme máslo, med, Salko, datlovou pastu, marmeládu, krém nebo rozpuštěnou čokoládu. K sypkým ingrediencím můžeme přidat práškové kakao, kokos, mleté ořechy, kandované ovoce. Z těsta tvoříme kuličky, tyčky nebo cukroví vtlačované do formiček.
Jak ještě využít zbytky cukroví
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Tyčinky vypadají luxusně a nemusí se složitě tvarovat - stačí těsto namačkat do rovné formy a nechat ztuhnout v lednici. Pak z něj ostrým nožem nakrájíme tyčinky, které polijeme polevou nebo čokoládou. Na přípravu pařížských tyčinek se podívejte v našem videu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře