Pražský koláč podle ČSN: Nadýchané koláče plněné krémem uchvátí každý mlsný jazýček
Pražský koláč nenajdete pouze v pražských cukrárnách. Běžně je k dostání po celé naší republice a jeho oblíbenost léty neklesá. Ovšem domácí je domácí, co di budeme povídat. Proto vám přinášíme osvědčený recept.
Dokonale nadýchaný kynutý bochánek, podélně rozříznutý a naplněný vanilkovým krémem, ozdobený bohatou posypkou se skořicí - to je přesná definice pražských koláčů. Díky následujícímu receptu si na nich můžete brzy pochutnávat i u vás doma.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit pražský koláč podle ČSN
K přípravě 10 koláčů o hmotnosti zhruba 180 g (případně 20 kusů po přibližně 80 g) budete potřebovat na těsto: 300 g hladké mouky, 180 g hrubé mouky, 110 g cukru krupice, 110 g oleje, 80 g vajec (asi 1,5 vejce), 5 g soli, 5 g vanilinového cukru, 8 g citropasty, 30 g čerstvého droždí, 20 g sušeného mléka, 180 g vody, 4 g mouky na poprášení, tuk na vymazání plechu a vejce na potření. Na krém je potřeba: 500 ml vody, 50 g sušeného mléka, 125 g cukru krupice, 75 g vanilkového pudinkového prášku, 15 g vanilinového cukru, 40 g žloutků, 125 g másla. Na drobenku pak ještě: 75 g moučkového cukru, 50 g margarínu, 100 g hrubé mouky, 10 g žloutků a skořici.
- Připravte mléko rozmícháním sušeného mléka (20 g) ve vodě (180 g). Z droždí smíchaného s trochou cukru a části vlažného mléka připravte kvásek, který zahustěte zhruba 1/3 množství mouky. Poprašte ho moukou a nechte vykynout.
- Během čekání na vyběhnutí kvásku si připravte základ žloutkového krému. Pudinkový prášek, žloutky a vanilinový cukr rozmíchejte zhruba ve 100 ml vody. Cukr, sušené mléko a zbývající množství vody přiveďte k varu. Do vroucí směsi pak za stálého míchání přilijte rozmíchaný pudink a vařte alespoň 3 minuty. Teplota nesmí klesnout pod 80 °C. Uvařený krém nechte volně vychladnout.
- Do mísy robota vložte zbylé suroviny na těsto společně s kváskem a vypracujte hladké, nelepivé těsto, které nechte na teplém místě zhruba 45 minut kynout. Poté ho propracujte a nechte opětovně vykynout dalších 45 minut.
- Dostatečně vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných dílů, kdy z každého vytvarujte hladký bochánek. Ty nechte na pracovní ploše z části vykynout, a to zhruba 15 minut. Následně je válečkem lehce zploštěte a opatrně přeneste na vymazaný plech. Přikryjte utěrkou a nechte přibližně 20 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 200–220 °C při horním a spodním ohřevu.
- Drobenku snadno připravíte promnutím cukru, mouky, másla a žloutku do hmoty, která se drobí ve větších hrudkách. Poté ji rozdělte na poloviny, jednu nechte tak, do druhé přidejte trošku skořice. Budete tak mít dva druhy posypky.
- Po vykynutí potřete bochánky ušlehanými vejci a posypte oběma drobenkami. Plech s připravenými koláči vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, tedy přibližně 20 minut. Po upečení nechte koláče zcela vychladnout.
- Vychladlý krém rozšlehejte ručním šlehačem dohladka a poté do něj zašlehejte máslo. Základ krému i máslo by měly mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček se zdobičkou, koláče podélně rozkrojte, na spodní polovinu naneste krém a následně přiklopte horní polovinou koláče s drobenkami. Hotové koláče nechte vychladit a podávejte.
Pražské koláče jsou časově trošku náročnější na přípravu, ovšem samotné kroky postupu zvládne i naprostý začátečník. Upečte si vynikající moučník české kuchyně a servírujte ho svým blízkým, kterým se po prvním soustu rozzáří oči.
Komentáře