Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pražský koláč nenajdete pouze v pražských cukrárnách. Běžně je k dostání po celé naší republice a jeho oblíbenost léty neklesá. Ovšem domácí je domácí, co di budeme povídat. Proto vám přinášíme osvědčený recept.

Dokonale nadýchaný kynutý bochánek, podélně rozříznutý a naplněný vanilkovým krémem, ozdobený bohatou posypkou se skořicí - to je přesná definice pražských koláčů. Díky následujícímu receptu si na nich můžete brzy pochutnávat i u vás doma.

Jak připravit pražský koláč podle ČSN

K přípravě 10 koláčů o hmotnosti zhruba 180 g (případně 20 kusů po přibližně 80 g) budete potřebovat na těsto: 300 g hladké mouky, 180 g hrubé mouky, 110 g cukru krupice, 110 g oleje, 80 g vajec (asi 1,5 vejce), 5 g soli, 5 g vanilinového cukru, 8 g citropasty, 30 g čerstvého droždí, 20 g sušeného mléka, 180 g vody, 4 g mouky na poprášení, tuk na vymazání plechu a vejce na potření. Na krém je potřeba: 500 ml vody, 50 g sušeného mléka, 125 g cukru krupice, 75 g vanilkového pudinkového prášku, 15 g vanilinového cukru, 40 g žloutků, 125 g másla. Na drobenku pak ještě: 75 g moučkového cukru, 50 g margarínu, 100 g hrubé mouky, 10 g žloutků a skořici.

  1. Připravte mléko rozmícháním sušeného mléka (20 g) ve vodě (180 g). Z droždí smíchaného s trochou cukru a části vlažného mléka připravte kvásek, který zahustěte zhruba 1/3 množství mouky. Poprašte ho moukou a nechte vykynout.
  2. Během čekání na vyběhnutí kvásku si připravte základ žloutkového krému. Pudinkový prášek, žloutky a vanilinový cukr rozmíchejte zhruba ve 100 ml vody. Cukr, sušené mléko a zbývající množství vody přiveďte k varu. Do vroucí směsi pak za stálého míchání přilijte rozmíchaný pudink a vařte alespoň 3 minuty. Teplota nesmí klesnout pod 80 °C. Uvařený krém nechte volně vychladnout.
  3. Do mísy robota vložte zbylé suroviny na těsto společně s kváskem a vypracujte hladké, nelepivé těsto, které nechte na teplém místě zhruba 45 minut kynout. Poté ho propracujte a nechte opětovně vykynout dalších 45 minut.
  4. Dostatečně vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných dílů, kdy z každého vytvarujte hladký bochánek. Ty nechte na pracovní ploše z části vykynout, a to zhruba 15 minut. Následně je válečkem lehce zploštěte a opatrně přeneste na vymazaný plech. Přikryjte utěrkou a nechte přibližně 20 minut kynout.
  5. Troubu předehřejte na 200–220 °C při horním a spodním ohřevu.
  6. Drobenku snadno připravíte promnutím cukru, mouky, másla a žloutku do hmoty, která se drobí ve větších hrudkách. Poté ji rozdělte na poloviny, jednu nechte tak, do druhé přidejte trošku skořice. Budete tak mít dva druhy posypky.
  7. Po vykynutí potřete bochánky ušlehanými vejci a posypte oběma drobenkami. Plech s připravenými koláči vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, tedy přibližně 20 minut. Po upečení nechte koláče zcela vychladnout.
  8. Vychladlý krém rozšlehejte ručním šlehačem dohladka a poté do něj zašlehejte máslo. Základ krému i máslo by měly mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček se zdobičkou, koláče podélně rozkrojte, na spodní polovinu naneste krém a následně přiklopte horní polovinou koláče s drobenkami. Hotové koláče nechte vychladit a podávejte.

Pražské koláče jsou časově trošku náročnější na přípravu, ovšem samotné kroky postupu zvládne i naprostý začátečník. Upečte si vynikající moučník české kuchyně a servírujte ho svým blízkým, kterým se po prvním soustu rozzáří oči.

Komentáře

Další tipy a triky