Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prešpork je zkomolený německý název Bratislavy (Pressburg) a pochází z dob Rakousko-uherské monarchie. Přešporský rezeň se připisuje Slovákům. Tehdy totiž smetánka v celé monarchii holdovala vídeňským řízkům. V Bratislavě recept obměnili, maso předem marinovali v cibuli, česneku a petrželce, pak teprve obalili a usmažili.

Výhodou naložení je, že maso přijme ochucení z marinády a řízky jsou pak velmi křehké a chutné. Z komentářů pod receptem na prešporské řízky jsme vyčetli kromě dávkování surovin také zajímavosti k názvu i praktické rady ohledně postupu. 

Jak na prešporské řízky

Základem je telecí maso z místa zvaného ořech.

  • Tip 1: Pokud neseženete telecí, můžete použít ořech vepřový nebo krůtí maso ze stehna.
  • Připravené plátky masa v míse proložte tenkými plátky cibule a česneku, přidejte také lístky petrželové natě. Můžete přidat i kuličky celého pepře, ale pozor na možné zabarvení masa.
  • Důkladně maso přimáčkněte, zakryjte mikrotenem nebo potravinovou fólií a nechte do druhého dne v chladnu odležet.
  • Plátky vyjměte včas, očistěte je od marinády, pokapejte citronovou šťávou, obalte v mouce smíchané s mletým bílým pepřem, ve vejcích rozkvedlaných s trochou smetany nebo mléka, a nakonec v prosáté strouhance.
  • Tip 2: V tomto případě je vhodné použití domácí panko strouhanky.
  • Usmažte řízky na směsi másla, sádla a oleje z obou stran dočervena, odsajte tuk a podávejte řízky s bramborovou kaší, s bramborami nebo s bramborovým salátem.
  • Tip 3: Místo čerstvého másla doporučujeme přepuštěné, které vydrží vysoké teploty.
  • Tip 4: Zbytky z marinování nevyhazujte, můžete je přidat do vývaru (polévky) nebo osmahnout na másle i s jinou zeleninou jako teplou přílohu.

Jako inspiraci nabízíme videorecept na vídeňský bramborový salát, který se k tomuto řízku skvěle hodí.

Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli