Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumajstr podle mojí maminky

Hodnocení receptu je 4,9 (24×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby namáčení fazolí a krup

70 min (10 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby namáčení fazolí a krup)

16. 10. 2012 17:42

Suroviny pro 4 porce

4 porce

Nutriční hodnoty

Energie24 367 kJ / 5 824 kcal
Bílkoviny456,29 g
Tuky136,33 g
Vláknina126,96 g
Cholesterol 520 mg
Sodík 833 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy630,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Šumajstr se dělá se škvarky, ale i s uzeným je to dobrota.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marie Svarcova Marie Svarcova

20. 2. 2024 09:34

:-)<3:yes::yes: znám a je to moc dobré :-K

janky3 janky3

6. 3. 2021 03:24

Takhle to neznám, ale s těmi fazolemi je to dobrý nápad. Kroupy i fazole miluji. Já vařím krupeto, což jsou vařené kroupy v uzeném vývaru, mleté či nasekané uzené na cibulce usmažené, pepř, nakonec česnek podle chuti, utřený se solí. Také velká bašta. Ovšem pak ten raketový pohon!;-);-)

JosefZeravicky

2. 3. 2021 22:12

DORÝ DEN.
Tak s touto pochutinou jsem postoupil mezi 40 finalistů (asi z 300 přihlášených receptu) soutěže v pochoutkovém roce. Přijel k nám Patrik Rozehnal a další dva ve 13 hodin a odjížděli po 18 hod. Sice jsme nevyhráli při vyhodnocní v divadle R. Brzobohatého, ale zážitek velký.
U nás se tomu říká také šumajzl a nebo manželstvo.
Dělám jej velmi podobně, ale dávám dva druhy tmavých fazolí, menší i větší, kroupy 10, oškvarky uzené maso a nebo zabíjačkový kabanos.
Kroupyi namočím řes noc, uvařím v lehce osolené vodě. a zcedím,. Fazoli vařím 5 minut a vodu sleju (předejdu tak nadýmání) a pak v uvařím na skus.
Osmažím na sádle do zlatova červenou cibuli, a všchno smíchám včetně naškrábaného česneku.
Tmavé fazole,cibule a oškvarky s osmaženým kabanosem krásně barví a snoubí se s kroupy, které po uvaření samozřejmě lehce omastím máslem kvůli jemnosti a nelepivosti.
Samozřejmně osolím a dochutím včetně majoránky.

Jako příloha sterilované okurky nebo kvašené zelí, případně zelí s červenou řepou.
Je to starodávné jídlo chudých, ale bohaté svou chutí, vůní i pohledem, navíc když se ozdobí zelenou natí z cibule či petrželí. Chleba se u nás k tomu nedává, neb je to dost tak samé syté.
,,TOŠ TAK,,

JardaH21

2. 3. 2021 19:02

Opravdu dobré, mám rád podobná jídla.

Olga

26. 2. 2013 22:59

Šumajstr se u nás doma na Slovácku vařil také s rýží, takže pokud 1974andrea píše, že kroupy nemůže, lze zaměnit za rýži. Milujeme toto jídlo.

jarka skrobakova

17. 10. 2012 17:54

výborná dobrota:-p:yes::yes::-K

nofrona

17. 10. 2012 17:20

Všem děkuji za komentíky:-K


Bibinka:Ovzduší je po tomto jídle hm..výbušné;-):-D:-D
Myslím že šumajstr je dobře, jen se tam nedává uzené, ale škvarky, to mám v poznámce:-)
To jsem našla: http://forum.ekucharka.net/krajove-jidlo-ze-slovac...

Bibinka Bibinka

17. 10. 2012 08:48

Nofronko, nevznášeli jste se po takovém dobrém jídle:-D:-? Chtěla bych vědět, jaký je zprávný název toho jídla, když kouknu do podobných, každý má jiný název-možná zkomolený;-) Máš 16.bod:yes:

Anna Kocikova Anna Kocikova

16. 10. 2012 21:51

Samé dobré surovinky:yes:A výsledek je mňamkový:-p+12:-K

Tom Beyk Tom Beyk

16. 10. 2012 21:19

To tedy neznám a budu muset vyzkoušet...je to moc lákavé.:-p:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

16. 10. 2012 21:10

Samé skvělé ingredience!!:-p

Inka1 Inka1

16. 10. 2012 21:03

:-D:-D Vypadá to výbušně, ale pánské části naší rodiny by to jistě chutnalo , ukládám vyzkouším :-K

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

16. 10. 2012 20:11

;-):-p:-p:yes:

Manka47

16. 10. 2012 19:24

Šumajstr mám moc ráda. U nás jen se škvarky, sůl, pepř, a špetka majoránky.:-p A proto, že znám, uděluji ti bodíček.:-)):yes:

BILKOVAI BILKOVAI

16. 10. 2012 18:06

U nás všechny ingredience jsou oblíbené, takže v brzké době vyzkouším:-p A foto je přímo výstavní:-O:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sumajstr se škvarkama šumestr šumaistr šumajtr sumajster šulmajstr sumastr sulimajstr fazolový šumajstr šumejstr jidla z krup jak se vaří šumajstr jídlo šumajstr šmajstr šumastr recept šumajstr s rýží mail sumaj.com loc:cz sumajstr s uzenym šomjstr recept recept na sumestr

Suroviny: kosti uzené, kroupy, fazole, pepř mletý, sůl, sádlo, česnek

TopRecepty.cz

Šumajstr podle mojí maminky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qLL3