Šumajstr podle mojí maminky

Suroviny

1 kg uzených kostí (masa)
2 hrnky krup číslo 7
2 hrnky fazolí
pepř
sůl
1-2 pl sádla
(2 stroužky česneku)

Postup přípravy receptu

  1. Uzené kosti si uvaříme do měka, maso obereme, nakrájíme a dáme do mísy.

  2. Uvaříme si i fazole, den předem namočené ve vodě. Uvařené přidáme k masu.

  3. Kroupy řádně opereme, zalejeme vodou, osolíme a uvaříme.

  4. Vodu slejeme a kroupy přidáme k masu a fazolím, ještě přidáme sádlo a promícháme.

  5. Podle chuti osolíme, opepříme a můžeme přidat utřený česnek.
    Jíme jen tak, nebo s chlebem.

Poznámka od kuchařky

Šumajstr se dělá se škvarky, ale i s uzeným je to dobrota.

Komentáře k receptu Šumajstr podle mojí maminky

  • janky3 janky3

    Takhle to neznám, ale s těmi fazolemi je to dobrý nápad. Kroupy i fazole miluji. Já vařím krupeto, což jsou vařené kroupy v uzeném vývaru, mleté či nasekané uzené na cibulce usmažené, pepř, nakonec česnek podle chuti, utřený se solí. Také velká bašta. Ovšem pak ten raketový pohon!;-);-)

    Odpovědět

  • JosefZeravicky JosefZeravicky

    DORÝ DEN.
    Tak s touto pochutinou jsem postoupil mezi 40 finalistů (asi z 300 přihlášených receptu) soutěže v pochoutkovém roce. Přijel k nám Patrik Rozehnal a další dva ve 13 hodin a odjížděli po 18 hod. Sice jsme nevyhráli při vyhodnocní v divadle R. Brzobohatého, ale zážitek velký.
    U nás se tomu říká také šumajzl a nebo manželstvo.
    Dělám jej velmi podobně, ale dávám dva druhy tmavých fazolí, menší i větší, kroupy 10, oškvarky uzené maso a nebo zabíjačkový kabanos.
    Kroupyi namočím řes noc, uvařím v lehce osolené vodě. a zcedím,. Fazoli vařím 5 minut a vodu sleju (předejdu tak nadýmání) a pak v uvařím na skus.
    Osmažím na sádle do zlatova červenou cibuli, a všchno smíchám včetně naškrábaného česneku.
    Tmavé fazole,cibule a oškvarky s osmaženým kabanosem krásně barví a snoubí se s kroupy, které po uvaření samozřejmě lehce omastím máslem kvůli jemnosti a nelepivosti.
    Samozřejmně osolím a dochutím včetně majoránky.

    Jako příloha sterilované okurky nebo kvašené zelí, případně zelí s červenou řepou.
    Je to starodávné jídlo chudých, ale bohaté svou chutí, vůní i pohledem, navíc když se ozdobí zelenou natí z cibule či petrželí. Chleba se u nás k tomu nedává, neb je to dost tak samé syté.
    ,,TOŠ TAK,,

    Odpovědět

  • JardaH21 JardaH21

    Opravdu dobré, mám rád podobná jídla.

    Odpovědět

  • Olga Olga(neregistrovaná)

    Šumajstr se u nás doma na Slovácku vařil také s rýží, takže pokud 1974andrea píše, že kroupy nemůže, lze zaměnit za rýži. Milujeme toto jídlo.

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    výborná dobrota:-p:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • nofrona nofrona (autorka receptu)

    Všem děkuji za komentíky:-K


    Bibinka:Ovzduší je po tomto jídle hm..výbušné;-):-D:-D
    Myslím že šumajstr je dobře, jen se tam nedává uzené, ale škvarky, to mám v poznámce:-)
    To jsem našla: http://forum.ekucharka.net/krajove-jidlo-ze-slovac...

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Nofronko, nevznášeli jste se po takovém dobrém jídle:-D:-? Chtěla bych vědět, jaký je zprávný název toho jídla, když kouknu do podobných, každý má jiný název-možná zkomolený;-) Máš 16.bod:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Samé dobré surovinky:yes:A výsledek je mňamkový:-p+12:-K

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    To tedy neznám a budu muset vyzkoušet...je to moc lákavé.:-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Samé skvělé ingredience!!:-p

    Odpovědět

  • Inka1 Inka1

    :-D:-D Vypadá to výbušně, ale pánské části naší rodiny by to jistě chutnalo , ukládám vyzkouším :-K

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • Manka47 Manka47

    Šumajstr mám moc ráda. U nás jen se škvarky, sůl, pepř, a špetka majoránky.:-p A proto, že znám, uděluji ti bodíček.:-)):yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    U nás všechny ingredience jsou oblíbené, takže v brzké době vyzkouším:-p A foto je přímo výstavní:-O:yes:

    Odpovědět

  • nofrona nofrona (autorka receptu)

    1974andrea:Jídlo je to nadnášející;-):-D:-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: sumajstr se škvarkama šumestr šumaistr šumajtr sumajster šulmajstr sumastr sulimajstr fazolový šumajstr šumejstr jidla z krup jak se vaří šumajstr jídlo šumajstr šmajstr šumastr recept šumajstr s rýží mail sumaj.com loc:cz sumajstr s uzenym šomjstr recept recept na sumestr