Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prívarky jsou tradičním slovenským a maďarským pokrmem. Jedná se o hustou vydatnou polévku, která se podobá omáčce. Podává se místo hlavního jídla, ale také místo polévky nebo jako chod mezi ní a hlavním jídlem.

Prívarky se připravují ze sezónní zeleniny, brambor, masa, uzenin, luštěnin, mouky a smetany. Můžeme je jíst po celý den - ke svačině s pečivem, místo polévky, k večeři. K nedělnímu obědu se prívarky podávají po polévce před hlavním jídlem.

1/16

    1 z 16

    Čočkový prívarok

    Čočkový  prívarok

    Prívarok z čočky patří mezi vydatné luštěninové pokrmy. Čočku uvaříme doměkka. Připravíme si jíšku z másla nebo sádla a hladké mouky - opražíme ji dorůžova, zalijeme mlékem, rozmícháme a vlijeme do čočky. Pokrm povaříme, osolíme, okyselíme a podáváme s párkem nebo volským okem.

    2 z 16

    Tykvový prívarok s koprem

    Tykvový prívarok s koprem

    Nejoblíbenějším prívarkem je tykvový neboli dýňový. Na sádle necháme zpěnit cibulku, zalijeme ji vodou, přisypeme nahrubo nastrouhanou dýni, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme doměkka. Nakonec zahustíme polohrubou moukou, rozmíchanou v mléce a ochutíme octem. Polévku podáváme se lžicí pikantního guláše.

    3 z 16

    Zadělávaný hrášek/prívarok

    Zadělávaný hrášek/prívarok

    Jednoduchý prívarok vykouzlíme z čerstvého nebo mraženého hrášku. Nejdříve si přípravíme máslovou jíšku, kterou zalijeme mlékem nebo smetanou, rozvaříme ji do husté omáčky a přisypeme hrášek. Pokrm osolíme, opepříme a ochutíme octem. Podáváme ho s vejci, s upečeným plátkem slaniny nebo s pečivem.

    4 z 16

    Kapustový prívarok

    Kapustový prívarok

    Očištěné kapustové listy pokrájíme na nudličky a podusíme ve vodě se solí, kmínem a utřeným česnekem. V maďarské verzi dusíme kapustu na cibulovém základu s mletou paprikou. V polovině vaření přisypeme na kostičky pokrájenou bramboru. Pokrm zahustíme moukou ve smetaně a podáváme s párkem nebo uzeným masem.

    5 z 16

    Krémová houbová polévka (maďarská)

    Krémová houbová polévka (maďarská)

    Houbovou polévku připravíme z čerstvých i sušených hub, které musíme předem namočit. Na orestovanou cibuli nalijeme houby i s vodou, ve které se máčely, a uvaříme je se solí a jemným kořením doměkka. Pár hub dáme stranou na ozdobení, zbytek rozmixujeme a povaříme se smetanou a octem.

    6 z 16

    Studená kefírová polévka s červenou řepou

    Studená kefírová polévka s červenou řepou

    V létě přijde k chuti studená polévka, připravená velmi rychle a jednoduše. Do kefírového mléka zamícháme naloženou červenou řepu, pokrájenou na kostičky, i s nálevem. Přidáme nastrouhanou okurku a nasekaný kopr. Polévku dochutíme a na talířích zdobíme kysanou smetanou, kousky řepy a ztracenými vejci.

    10 z 16

    Prívarok z hlávkového zelí

    Prívarok z hlávkového zelí

    Prívarky se vaří z toho, co je doma. Pokud je to hlávka bílého zelí, nevadí. Pokrájené zelí s kmínem a solí povaříme v troše vody - jen aby bylo zakryté. Když změkne, zahustíme ho moukou a mlékem nebo 12% smetanou a povaříme. Polévku nevýrazné chuti doladíme opečenou uzeninou s cibulí nebo lžicí pikantního guláše.

    11 z 16

    Dýňová polévka Hokkaido se smetanou

    Dýňová polévka Hokkaido se smetanou

    Krémovou polévku z dýně hokaidó připravíme povařením jejích kousků i se slupkou. Polévku dochutíme česnekem, zázvorem, pepřem a dalším kořením podle chuti. Na závěr dýni rozmixujeme a zjemníme ji smetanou. Krém podáváme s opečenými dýňovými semínky, krutony, lžicí dušeného masa a zelenými bylinkami.

    12 z 16

    Fazolky na smetaně s kuřecím masem

    Fazolky na smetaně s kuřecím masem

    Zelené fazolky jsou pro mnohé hlavním jídlem - ale zároveň jsou vynikajícím prívarkom. Zelené fazolky povaříme a zahustíme je moukou, rozmíchanou ve smetaně. Hustý pokrm podáváme okyselený octem, s vařenými brambory a vajíčkem natvrdo. Brambory můžeme do polévky rozmačkat vidličkou.

    13 z 16

    Cuketa na česneku

    Cuketa na česneku

    Cuketa je zelenina, nabitá vitamíny. Nastrouháme ji a podusíme s cibulkou, solí, pepřem a kmínem. Po dovaření ji zahustíme smetanou s moukou a okyselíme. Polévku provaříme a na talíři doplníme pikantním dušeným masem, opečenou slaninou nebo párkem s dočervena orestovanou cibulkou.

    14 z 16

    Fazolová polévka se slaninou

    Fazolová polévka se slaninou

    Prívarky jsou nejlepší právě s luštěninami, které zahřejí a zasytí. Na fazolačku orestujeme cibuli a česnek, přidáme mletou papriku a na kostičky pokrájené brambory. Směs zalijeme vývarem, podusíme doměkka a nakonec přidáme tmavé fazole z plechovky. Polévku dochutíme a pokud máme klobásku, přidáme ji.

    15 z 16

    Šťovíková polévka s uzenými škvarečky

    Šťovíková polévka s uzenými škvarečky

    Oblíbeným prívarkem venkovanů byla polévka ze šťovíku, který rostl hojně na každé louce. Pokrájené šťovíkové listy přidáme do masového vývaru, uvařeného s kořenovou zeleninou a kořením. Polévku zjemníme smetanou s moukou a povaříme. Na talíři ji zdobíme kousky uvařeného nebo opečeného uzeného masa či slaniny.

    16 z 16

    Květáková polévka s koprem

    Květáková polévka s koprem

    Květák rozebereme na růžičky a brambory pokrájíme na kostičky. Zeleninu uvaříme ve vývaru, odložíme pár kousků květáku na ozdobu a polévku rozmixujeme. Nakonec ji zalijeme smetanou s moukou, přidáme nasekaný kopr a dovaříme. Pokrm podáváme s uvařenými vejci, kouskem uzeného masa nebo s opečenou uzeninou.

1/16

 

 

Komentáře

Další tipy a triky