Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarok je jeden z typických pokrmů slovenské kuchyně. Název nelze přeložit do češtiny a sám pokrm nejde zcela přirovnat k žádnému známému jídlu. Je to něco mezi hustou polévkou, teplou přílohou a omáčkou. Jde o syté, výživné a poměrně levné jídlo.
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový), bramborové a další. Názvy mají vždy podle hlavní suroviny. Některé tyto pokrmy známe také pod názvem „na kyselo“ (např. čočka, fazolky, brambory na kyselo) nebo „zadělávané“ (hrášek, kapusta, fazolky).
Jak prívarky připravujeme
Podušenou nebo vařenou surovinu zahustíme jíškou nebo cibulovou jíškou, ochutíme solí, kmínem, pepřem, česnekem nebo bylinkami. Mnohé prívarky jsou lehce nakyslé chuti. Kyselíme je octem nebo citronovou šťávou a zjemňujeme mlékem, smetanou i kysanou smetanou podle chuti.
K čemu jíst prívarky
Podáváme je k pečenému nebo dušenému masu, sekané, uzeninám i vejcím - buď vařeným nebo připraveným jako volské oko. Mohou se jíst také jako hlavní chod, podávané jednoduše s chlebem.
Prívarky bychom neměli opomíjet, chutně si jimi zpestříme jídelníček a navíc je to hodnotné výživné jídlo, kterým nasytíme rodinu doslova za pár korun. Více o slovenské kuchyni se dočtete v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Smažená rýže - základní verze
Přidáno před 5 hodinami

Pikantní zelný salát s feferonkami
Přidáno před 8 hodinami

Králík po bretaňsku
Přidáno před 11 hodinami

Polévka jako hlavní chod
Přidáno před 16 hodinami

Pomazánka z camembertu s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 16 hodinami

Krkovička na kořenové zelenině a houbách
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře
Nejsou zde žádné komentáře.