Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Situace, kterou známe všichni - jsme celí bez sebe, natěšení na právě chladnoucí buchtu. Jenže už při krájení nás přepadne nejistota, zda je vše v pořádku. Buchta nedrží krásně pohromadě, ale drolí se a rozpadá.

Rozpadající se buchta již při porcování v nás vyvolává otázky, zda je vše tak, jak má být. Drolení moučníků totiž značí zásadní problémy. Pamatujete na dětství a s ním spojené bábovky "dusivky"? Přesně tohle už nikdo z nás nechce znovu zažít.

Proč se buchta drolí

Za drolivou a rozpadající se buchtou může stát hned více důvodů. Nyní vás s nimi seznámíme a přidáme tipy, jak se rozpadání a drolení velmi snadno vyhnout.

  1. Za drolivou buchtou v první řadě hledejte příliš suché těsto bez dostatku tekutin. Může to být chybným receptem, ale také zapomenutou tekutou ingrediencí. Volte ověřené recepty a vždy si 2x zkontrolujte použité suroviny.
  2. Buchta může být extrémně drolivá kvůli špatnému pečení - jestliže jste moučník pekli při nízké teplotě delší čas, neupekli jste ho, ale zcela vysušili.
  3. Za nepovedeným výsledkem může být také hrnkový recept. Každý hrnek je jinak velký, proto nejsou spolehlivými odměrkami - jistě nám dáte za pravdu, že je rozdíl použít 2 vejce na 1 hrnek mouky o objemu 250 nebo 450 ml.

Jak předejít drolivé buchtě

Již během přípravy těsta můžete mít pocit, že je něco v nepořádku. V tu chvíli můžete výsledný moučník jednoduše zachránit pomocí následujících bodů:

  • Zdá se vám i přes dodržení receptu těsto příliš hutné? Přidejte do něj vhodnou tekutinu - nejlépe tu, kterou těsto již obsahuje (mléčné výrobky, olej, vodu, vejce).
  • Moučníky pečte nejlépe v předem vyhřáté troubě při teplotě uvedené v receptu a správné propečení zkoušejte za pomoci špejlového testu.
  • Skvělou vychytávkou je záměna másla za olej, který dodá těstu větší hydrataci.
  • Zapomeňte na dodatečné dosypávání mouky, buchta by byla drolivá a tvrdá.

Věříme, že jsme vám přinesli užitečné informace o tom, co vše se může skrývat za drolivými buchtami. Nyní se bez obav můžete pustit do pečení lahodných moučníků, kterých máme plný receptář. Zkusíte třeba propadlou pudinkovou buchtu s jahodami podle našeho videonávodu? Dejte vědět do komentářů, jak se povedla.

Komentáře

Další tipy a triky