Proč se buchta drolí? Známe důvody i tipy, jak nežádoucímu drolení předejít
Situace, kterou známe všichni - jsme celí bez sebe, natěšení na právě chladnoucí buchtu. Jenže už při krájení nás přepadne nejistota, zda je vše v pořádku. Buchta nedrží krásně pohromadě, ale drolí se a rozpadá.
Rozpadající se buchta již při porcování v nás vyvolává otázky, zda je vše tak, jak má být. Drolení moučníků totiž značí zásadní problémy. Pamatujete na dětství a s ním spojené bábovky "dusivky"? Přesně tohle už nikdo z nás nechce znovu zažít.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se buchta drolí
Za drolivou a rozpadající se buchtou může stát hned více důvodů. Nyní vás s nimi seznámíme a přidáme tipy, jak se rozpadání a drolení velmi snadno vyhnout.
- Za drolivou buchtou v první řadě hledejte příliš suché těsto bez dostatku tekutin. Může to být chybným receptem, ale také zapomenutou tekutou ingrediencí. Volte ověřené recepty a vždy si 2x zkontrolujte použité suroviny.
- Buchta může být extrémně drolivá kvůli špatnému pečení - jestliže jste moučník pekli při nízké teplotě delší čas, neupekli jste ho, ale zcela vysušili.
- Za nepovedeným výsledkem může být také hrnkový recept. Každý hrnek je jinak velký, proto nejsou spolehlivými odměrkami - jistě nám dáte za pravdu, že je rozdíl použít 2 vejce na 1 hrnek mouky o objemu 250 nebo 450 ml.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak předejít drolivé buchtě
Již během přípravy těsta můžete mít pocit, že je něco v nepořádku. V tu chvíli můžete výsledný moučník jednoduše zachránit pomocí následujících bodů:
- Zdá se vám i přes dodržení receptu těsto příliš hutné? Přidejte do něj vhodnou tekutinu - nejlépe tu, kterou těsto již obsahuje (mléčné výrobky, olej, vodu, vejce).
- Moučníky pečte nejlépe v předem vyhřáté troubě při teplotě uvedené v receptu a správné propečení zkoušejte za pomoci špejlového testu.
- Skvělou vychytávkou je záměna másla za olej, který dodá těstu větší hydrataci.
- Zapomeňte na dodatečné dosypávání mouky, buchta by byla drolivá a tvrdá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Věříme, že jsme vám přinesli užitečné informace o tom, co vše se může skrývat za drolivými buchtami. Nyní se bez obav můžete pustit do pečení lahodných moučníků, kterých máme plný receptář. Zkusíte třeba propadlou pudinkovou buchtu s jahodami podle našeho videonávodu? Dejte vědět do komentářů, jak se povedla.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře