Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké jsou benefity prosévání mouky? Někdy výhoda, jindy téměř nutnost
Zdroj: Pixabay, Hans

Ne do všech moučných výrobků je potřeba mouku prosévat, ale u řady tím významně zvýšíme jejich kvalitu. V mnoha receptech je tento úkon dokonce přímo uveden v postupu. Ale jak a proč byste měli mouku takto připravit? To se dozvíte na následujících řádcích.

Prosátou mouku využijete například při přípravě dortového korpusu a jistě zkvalitní i vaše další pekařské výrobky. K prosátí mouky lze využít speciální síto na mouku nebo klasický cedník s drobnými otvory.

Benefity prosévání mouky

Důvodů je hned několik.

  • Při skladování se mohou v mouce objevit mouční červi, při prosátí je v ní snadněji najdete, a to ještě před jejím použitím. 
  • Díky prosátí je mouka kypřejší a lépe provzdušněná, tento proces naruší drobné hrudky, které mohou vznikat při skladování mouky, a jednotlivá zrnka se od sebe oddělí.
  • Získáte mouku se kterou se bude snáze pracovat. Bude jemnější, vzdušnější a urychlí se její kynutí.
  • Také se lépe promísí všechny ingredience při míchání těsta, jednotlivé chutě se nebudou shlukovat a snáz prostoupí do každého kousku výsledného pokrmu.

Až budete příště péct některý svůj oblíbený moučník či pečivo, zkuste mouku prosít a sledovat, zda se váš favorit dostal na nový level chuti a lépe se s ním pracovalo.

Přejeme příjemné pečení.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli