Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Školní jídelny se v průběhu let hodně změnily. Tehdejší děti na ně mají vzpomínky, které jejich chutě ovlivnily i v dospělosti. Moderní kuchyně se salátovými bary a zdravými pokrmy budou současné děti ovlivňovat také.

Školní jídelny v minulosti byly postrachem dětí. Vařila se v nich klasická jídla, která však chutnala jinak, než byly děti zvyklé z domova. Mnohdy za jejich odpor nemohlo jen jídlo, ale i prostředí, ve kterém se podávalo. Pokrmy se často opakovaly, což byl důvod nejít v konkrétní den na oběd. Na jaká jídla se vzpomíná nejčastěji?

1/16

    2 z 16

    Srbské rizoto (ze školní jídelny)

    Srbské rizoto (ze školní jídelny)

    Rizoto se zeleninou, rizoto s masem, rizoto s hráškem - základem byla dušená rýže, do které se vmíchalo maso, zbylé ze včerejšího dne. Když nebylo maso, použila se mražená zelenina. Rizoto bylo oblíbené jídlo, které kuchařky servírovaly v úhledných kopečcích, vytvořených pomocí sběračky, a sypaly je strouhaným eidamem.

    4 z 16

    Zapečené filé

    Zapečené  filé

    Ryby nebyly mezi dětmi nikdy oblíbené. Obalované filé bylo příliš cítit rybinou a maso vypadalo jako živé. Někdy se našla i kost, která dětem znechutila jídlo na mnoho let dopředu. Děti dávaly přednost spíše kouskům filé, zapečeným se zeleninou a na másle. Spolu s bramborami nebo s kaší si nechaly říct.

    5 z 16

    Buchtičky s vanilkovým pudinkem

    Buchtičky s vanilkovým pudinkem

    Mezi oblíbené sladké obědy patřily buchtičky se šodó, kterým byl uvařený řídký vanilkový pudink, ale to nic nezměnilo na oblíbenosti pokrmu. Malé kostky kynutého těsta a sladká omáčka byla pokrmem, který většinu dětí spolehlivě přinutil jít na oběd. Maminky měly smůlu - rozhodně musely buchtičky připravovat doma taky.

    6 z 16

    Dušené ledvinky s hořčičnou omáčkou

    Dušené ledvinky s hořčičnou omáčkou

    Vepřové ledvinky byly vnitřnosti, které se pomalu dusily ve světlé, moučnaté omáčce s cibulovým základem (maso samo příliš šťávy neuvolnilo). Pro svou tuhou, houževnatou konzistenci byly svorně všemi dětmi nenáviděny. K ledvinkám se podávala dušená rýže nebo houskový knedlík.

    7 z 16

    Tvarohová žemlovka

    Tvarohová žemlovka

    Na žemlovku se zpracovávalo starší pečivo, loupáky nebo vánočky, jejichž krajíčky se máčely v mléce s rozšlehaným vejcem. Mezi dvě vrstvy pečiva se navrstvila strouhaná jablka se skořicí nebo tvaroh s rozinkami. Pokrm se pokropil máslem a upekl. Oblíbenost žemlovky klesala s vlhkostí pečiva.

    8 z 16

    Jednoduchá hrachová kaše

    Jednoduchá hrachová kaše

    Hrachová kaše byla jedním z důvodů odmítání oběda. Ani k čočce neměly děti takovou nechuť jako ke světle zelené nebo žluté kaši, polité sádlem a podávané s párkem, plátkem uzeného masa nebo s volským okem a kyselou okurkou. Luštěniny byly celkově neoblíbené, ať byly připraveny sebelépe.

    9 z 16

    Kynuté sladké knedlíky

    Kynuté sladké knedlíky

    Sladké knedlíky patřily k obědům, které děti milovaly. Knedlíky se připravovaly z kynutého těsta, takže byly kypré, nadýchané a vláčné. Nejběžnější náplní byla švestková povidla. Co trochu kazilo chuť, byla posypka z tvrdého tvarohu s cukrem a máslem - kakao bylo daleko oblíbenější.

    10 z 16

    Šťavnatá kuřecí barevná sekaná

    Šťavnatá kuřecí barevná sekaná

    Sekaná z vepřového nebo drůbežího masa patřila mezi levná jídla, do kterých se daly zapracovat i zbytky vařených vajec, uzenin a zeleniny. Sekaná se tradičně podávala s bramborovou kaší a kyselou okurkou. Děti ji měly rády, protože nemusely kousat tuhé maso a kaši s máslem milovaly.

    12 z 16

    Rýžový nákyp z remosky

    Rýžový nákyp z remosky

    Rýžový nákyp byl sladké jídlo, které - když byla rýže dobře uvařená - chutnalo všem dětem. Mezi dvě vrstvy bílkovým sněhem nadlehčené rýže se navrstvila jablka s rozinkami, rozpůlené švestky, meruňky nebo broskve. Správně upečený nákyp měl červenou kůrku a chutnal posypaný moučkovým cukrem i politý sirupem.

    13 z 16

    Tip na přípravu špenátu

    Tip na přípravu špenátu

    Ani Pepek námořník nepřinutil děti, aby měly špenát rády. Špenátový protlak se podával ve formě husté omáčky k bramborám a volskému oku, někdy dokonce s kouskem dušeného masa a s bramborovými knedlíky. Možná děti odradila zelená barva jídla nebo odér česneku - nejedly ho ani v jídelně, ani doma.

    14 z 16

    "Sýrové mašličky" - zapečené těstoviny

    "Sýrové mašličky" - zapečené těstoviny

    Zapečené těstoviny tvořila kolínka, vřetena, mušle nebo mašličky, zapečené s kostičkami godhaje nebo uzeného masa (oblíbené šunkofleky), hrášku a vajec. Pokrm se zapékal v troubě tak dlouho, dokud neměl na povrchu červenou kůrku. Pak se krájel na kostky, které kuchařky kladly na talíř jako zedník cihly, a sypaly strouhaným eidamem.

    15 z 16

    Domácí nudle s mákem

    Domácí nudle s mákem

    Nudle s mákem patřily nejen do babiččiny kuchyně, ale i do školní jídelny. Uvařené těstoviny se sypaly mákem s cukrem a polévaly rozpuštěným horkým máslem. U nudlí platilo dvojnásob, že strávníci mají velké oči. Pokrm je totiž rychle nasytil a poslední sousta už do sebe cpali, ale všem jídlo náramně chutnalo.

    16 z 16

    Hovězí kousky dušené s mrkví

    Hovězí kousky dušené s mrkví

    Vepřové nebo hovězí v mrkvi patřilo k jídlům, které dětem velmi chutnaly. Díky sladké oranžové mrkvi, žlutým bramborám a hnědému masu bylo jídlo tak barevné, že na něj dostali chuť i odpůrci zeleniny. Když ale kuchařkám ujela ruka s moukou a omáčka byla světlá a hustá, ztratilo jídlo své kouzlo.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli