Krémové italské risotto: Jak se připravuje a čím se liší od české verze rizota
Rizoto (italsky risotto) je italský pokrm, při kterém se rýže vaří ve vývaru s bílým vínem a máslem, dokud není krémově hustá. Pokrmy z rýže, které se odlišují od tradičního receptu, se v Itálii nesmí nazývat risottem.
Příprava italského krémového rizota má svá pravidla, která se musí dodržovat jen s minimálními odchylkami. Tím se velice liší od českého rizota, které má s italským pokrmem společný jen název a kulatozrnnou rýži - a ani to není podmínkou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký je rozdíl mezi risottem a rizotem
Jde o dva naprosto rozdílné pokrmy, které spojuje jen použití rýže:
- Risotto je italský pokrm, který má svá vlastní pravidla přípravy. Necháme zpěnit najemno nakrájenou cibulku a na ní orestujeme kulatozrnnou rýži Arborio, dokud nemá sklovitý povrch. Rýži podlijeme suchým bílým vínem a vaříme, dokud se víno částečně neodvaří - pak ji začneme podlévat masovým nebo zeleninovým vývarem. Rýže musí být rozvařená, měkká, ale uvnitř "na skus". Do kašovité rýže přilijeme trochu smetany, nastrouhaný parmezán a nakonec přidáme kousek másla, které už nevaříme.
- Rizoto je český pokrm, který se připravuje nejen z kulatozrnné rýže, ale i z rýže jasmínové, basmati nebo dokonce ze zbytků uvařené rýže od oběda. Uvařenou rýži smícháme s kousky dušeného masa, pečeného kuřete, s vepřovou konzervou či uzeninou. Použijeme kousky zeleniny (mrkev, cuketa, brokolice, houby, kukuřice, hrášek), které povaříme a smícháme s rýží. Rýži můžeme podusit přímo s masem i zeleninou - výsledkem je sypké rizoto, které na talíři sypeme strouhaným eidamem nebo goudou.
Italské risotto má mnoho druhů - se zeleninou, s bylinkami, s liškami. Základ je pokaždé stejný (víno není podmínkou). Ostatní ingredience se však nemohou vynechat. Chuť risotta (rizota) výrazně ovlivní koření (například šafrán) a bylinky.
V našem videu uvidíte, jak se dá připravit báječné risotto de verdura - rizoto se zeleninou:
Komentáře