Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játra jsou oblíbenou delikatesou pro svou typickou chuť a díky jejich rychlé přípravě nemusíte v kuchyni strávit mnoho času. Navíc se jedná o surovinu plnou pro tělo potřebných minerálů a vitamínů, kterou bychom měli do jídelníčku zařazovat častěji.

Nejčastěji se játra připravují orestovaná na cibulce jako minutka. Toto obyčejné jídlo však můžete dochutit pokaždé jiným kořením, a vždy vznikne báječný oběd. Níže naleznete několik dalších receptů, kterými se můžete při přípravě jater inspirovat.

Rychlovky z jater

Níže přinášíme několik tipů a inspirací, jak zpracovat játra do pár minut.

  • Polévka s játrovým drobením: Rychlou polévku připravíte pouze z vody, mrkve, másla, koření a játrového drobení. Na to budete potřebovat kromě jater vejce, majoránku, česnek, sůl a strouhanku.
  • Játrový krém: Polévku však můžete udělat přímo z jater. Ty se osmahnou společně s cibulí, přidá se vývar, bylinky a koření. Vše se rozmixuje, zahustí jíškou a je hotovo. Krém je možné zjemnit smetanou.
  • Omeleta s krůtími játry: Nevšední večeře, která bude za pár minut na stole, to je játrová omeleta. Orestovaná játra se zalijí směsí vajec, smetany a bylinek. Následně se smaží stejně jako klasická omeleta.
  • Kuřecí játra na víně: Játra jako minutku můžete po krátkém orestování podusit v rajčatovém protlaku, rybízové zavařenině a červeném vínu. Skvěle budou játra na víně chutnat s bramborovou kaší či šťouchanými bramborami.
  • Játrová omáčka: Naopak ke kynutému knedlíku nebo rýži se bude skvěle hodit játrová omáčka. Játra se opět krátce orestují s cibulí, kmínem, a poté se vaří v drůbežím vývaru. Omáčka se zahušťuje záklechtkou.
  • Játrovo-bramborové placky: Pomletá či najemno nakrájená játra můžete přimíchat do těsta na bramboráky. Jedná se o ideální rychlovku, když vám zbyde trochu jater z přípravy paštiky či jiného játrového pokrmu.
  • Játrové špízy: Masovo-zeleninové špízy jsou báječnou pochoutkou nejen v létě z grilu. Vyzkoušejte příště maso vyměnit právě za kousky jater. Určitě ale nezapomeňte játra prokládat slaninou, aby nebyl špíz vysušený.

Pokud při vaření rádi postupujete podle názorných videoreceptů, máme pro vás další játrovou rychlovku. Játra se podávají s mexickou zeleninou, uzeným bokem a šalotkou. Báječně si pochutnáte.

Komentáře

Další tipy a triky