Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ryngle, blumy a podobné ovoce se výborně hodí na marmeládu nebo džem. Nejlepší jsou dobře vyzrálé plody, krásně vybarvené a přirozeně sladké. Kromě ovoce budete potřebovat jen cukr a kvalitní hrnec nebo pánev se silnějším dnem.

Na marmeládu natrhejte dobře zralé ovoce, vybírejte pěkně vybarvené a zdravé kusy. Zpracujte je co nejdříve po natrhání, protože nemají dlouhou trvanlivost. Jistě najdete různé recepty na marmeládu, které se liší způsobem vaření a také množstvím přidaného cukru. Naučíme vás jednoduchý a rychlý postup vaření marmelády na pánvi, možná se k němu také budete rádi vracet.

Rynglová marmeláda z pánve

Na výrobu marmelády si natrhejte dostatek ovoce a včas se zásobte cukrem, nic dalšího nebudete potřebovat. Ryngle, renklódy, blumy a mirabelky bývají různě zbarvené, proto uvidíte barevnou a chuťovou odlišnost i u marmelád z nich.

  1. Ryngle umyjte a poté vypeckujte, všechny červivé plody odstraňte.
  2. Vypeckované ryngle zvažte. Na 1 kg ovoce budete potřebovat cca 50–70 dkg krystalového cukru. Množství cukru si upravte podle chuti, někdo dává přednost sladší verzi, jiný raději kyselejší.
  3. Vypeckované ryngle rozmixujte a dejte do větší nádoby. Přidejte k nim odvážený cukr a dobře vše společně promíchejte.
  4. Připravte si sklenice (nejlépe se pracuje s těmi se šroubovacími víčky), které musí být dobře umyté a pokud je to možné, tak i vypařené. Jde to snadno na plechu v troubě nebo také v myčce na nádobí.
  5. Na plotýnky postavte pánve nebo kastroly z kvalitního materiálu, pokud možno se silnějším dnem. Marmeládu vařte na více plotýnkách (ideálně na dvou nebo třech), jinak by byl postup zbytečně zdlouhavý.
  6. Do každé pánve dejte přibližně 1–3 naběračky směsi (ryngle s cukrem) a pusťte plotýnky. Marmeládu vařte takto po malém množství - čím menší dávka, tím více musíte míchat a tím je vaření rychlejší.
  7. Marmeládu je potřeba během vaření hlídat opravdu poctivě. Kdybyste zapomněli na chvíli míchat, marmeláda se velmi snadno přichytí ke dnu a připálí.
  8. Jakmile bude mít marmeláda správnou hustotu (při míchání se tvoří typické cestičky) a její barva získá na intenzitě, nastává správný čas k plnění sklenic. Používejte přitom nálevku, aby zůstaly okraje sklenic čisté. Postupujte opatrně, protože marmeláda je velmi horká.
  9. Skleničky hned po naplnění horkou marmeládou uzavřete čistými víčky.

Marmeláda z rynglí se nekazí

Při správném postupu a zachování čistoty surovin i pomůcek je marmeláda velmi trvanlivá. Poradíme, jak s marmeládou zacházet, aby se nezačala kazit.

  1. Víčka můžete těsně před uzavřením sklenic vypláchnout trochou alkoholu (např. rumem nebo vodkou) a vytřít dosucha papírovou utěrkou. 
  2. Naplněné sklenice rovnejte vedle sebe a přikrývejte je ručníkem. Až budete mít všechny sklenice naplněné, pro jistotu je ještě zavařte (20 minut). Na zavařování vám stačí obyčejný větší hrnec, do kterého dáte poskládanou utěrku a přibližně 3 cm vody.
  3. Po 20 minutách skleničky vyndejte z hrnce a rovnejte je těsně vedle sebe na ručník, dalším ručníkem je přikryjte, sklenice pak nechte pozvolna zchladnout.  
  4. Zchladlé sklenice označte samolepkou, na kterou napíšete druh marmelády (z jakého ovoce pochází) a rok zavaření. Pak je uložte do spíže. 
  5. Sporák bývá po vaření marmelády obvykle pocákaný, nejlepší je otírat ho průběžně a vyčistit ho co nejdříve po dokončení práce, po vychladnutí by to šlo hůře.

Rynglová marmeláda se doma neztratí

Marmeláda z rynglí, pokud jste ji ještě nezkoušeli, vás nadchne svou chutí. Stejně jako je více odrůd tohoto ovoce, tak i výsledná chuť se může lišit. Možná přemýšlíte, co si počít s velkou úrodou, v tom případě marmeládu určitě můžeme doporučit. Pamatujte i na to, že se peckoviny neurodí každý rok a marmeláda je trvanlivá. Navíc můžete podarovat někoho blízkého. 

Jak urychlit houstnutí marmelády

Do směsi můžete přidat citronovou šťávu a místo krystalového cukru dát cukr želírovací. Podívejte se, jak uvařit rynglovou marmeládu s Gelfixem. V průběhu vaření marmeláda získává intenzivní výraznou barvu, odpařuje se z ní voda a zvyšuje se hustota. Při míchání se začínají tvořit zřetelné cestičky. To je vhodný čas pro plnění do skleniček. Pokud si nejste hustotou jistí, proveďte želírovací zkoušku - na talířek dejte trochu marmelády z pánve a po chvilce zkontrolujte tuhost. Počítejte také s tím, že hotová rynglová marmeláda po několika dnech od výroby ještě trochu zhoustne.

Pro inspiraci se můžete podívat na videorecept s ukázkou vaření meruňkové marmelády.

Možná by vás také zajímal recept na rynglová povidla, vařená v pomalém hrnci

Máte ještě další tipy? Budeme rádi, když nám je napíšete.

Komentáře

Další tipy a triky