Rynglová marmeláda z pánve: Je lahodně sladká a od meruňkové ji málem nerozeznáte
Ryngle, blumy a podobné ovoce se výborně hodí na marmeládu nebo džem. Nejlepší jsou dobře vyzrálé plody, krásně vybarvené a přirozeně sladké. Kromě ovoce budete potřebovat jen cukr a kvalitní hrnec nebo pánev se silnějším dnem.
Na marmeládu natrhejte dobře zralé ovoce, vybírejte pěkně vybarvené a zdravé kusy. Zpracujte je co nejdříve po natrhání, protože nemají dlouhou trvanlivost. Jistě najdete různé recepty na marmeládu, které se liší způsobem vaření a také množstvím přidaného cukru. Naučíme vás jednoduchý a rychlý postup vaření marmelády na pánvi, možná se k němu také budete rádi vracet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Rynglová marmeláda z pánve
Na výrobu marmelády si natrhejte dostatek ovoce a včas se zásobte cukrem, nic dalšího nebudete potřebovat. Ryngle, renklódy, blumy a mirabelky bývají různě zbarvené, proto uvidíte barevnou a chuťovou odlišnost i u marmelád z nich.
- Ryngle umyjte a poté vypeckujte, všechny červivé plody odstraňte.
- Vypeckované ryngle zvažte. Na 1 kg ovoce budete potřebovat cca 50–70 dkg krystalového cukru. Množství cukru si upravte podle chuti, někdo dává přednost sladší verzi, jiný raději kyselejší.
- Vypeckované ryngle rozmixujte a dejte do větší nádoby. Přidejte k nim odvážený cukr a dobře vše společně promíchejte.
- Připravte si sklenice (nejlépe se pracuje s těmi se šroubovacími víčky), které musí být dobře umyté a pokud je to možné, tak i vypařené. Jde to snadno na plechu v troubě nebo také v myčce na nádobí.
- Na plotýnky postavte pánve nebo kastroly z kvalitního materiálu, pokud možno se silnějším dnem. Marmeládu vařte na více plotýnkách (ideálně na dvou nebo třech), jinak by byl postup zbytečně zdlouhavý.
- Do každé pánve dejte přibližně 1–3 naběračky směsi (ryngle s cukrem) a pusťte plotýnky. Marmeládu vařte takto po malém množství - čím menší dávka, tím více musíte míchat a tím je vaření rychlejší.
- Marmeládu je potřeba během vaření hlídat opravdu poctivě. Kdybyste zapomněli na chvíli míchat, marmeláda se velmi snadno přichytí ke dnu a připálí.
- Jakmile bude mít marmeláda správnou hustotu (při míchání se tvoří typické cestičky) a její barva získá na intenzitě, nastává správný čas k plnění sklenic. Používejte přitom nálevku, aby zůstaly okraje sklenic čisté. Postupujte opatrně, protože marmeláda je velmi horká.
- Skleničky hned po naplnění horkou marmeládou uzavřete čistými víčky.
Marmeláda z rynglí se nekazí
Při správném postupu a zachování čistoty surovin i pomůcek je marmeláda velmi trvanlivá. Poradíme, jak s marmeládou zacházet, aby se nezačala kazit.
- Víčka můžete těsně před uzavřením sklenic vypláchnout trochou alkoholu (např. rumem nebo vodkou) a vytřít dosucha papírovou utěrkou.
- Naplněné sklenice rovnejte vedle sebe a přikrývejte je ručníkem. Až budete mít všechny sklenice naplněné, pro jistotu je ještě zavařte (20 minut). Na zavařování vám stačí obyčejný větší hrnec, do kterého dáte poskládanou utěrku a přibližně 3 cm vody.
- Po 20 minutách skleničky vyndejte z hrnce a rovnejte je těsně vedle sebe na ručník, dalším ručníkem je přikryjte, sklenice pak nechte pozvolna zchladnout.
- Zchladlé sklenice označte samolepkou, na kterou napíšete druh marmelády (z jakého ovoce pochází) a rok zavaření. Pak je uložte do spíže.
- Sporák bývá po vaření marmelády obvykle pocákaný, nejlepší je otírat ho průběžně a vyčistit ho co nejdříve po dokončení práce, po vychladnutí by to šlo hůře.
Rynglová marmeláda se doma neztratí
Marmeláda z rynglí, pokud jste ji ještě nezkoušeli, vás nadchne svou chutí. Stejně jako je více odrůd tohoto ovoce, tak i výsledná chuť se může lišit. Možná přemýšlíte, co si počít s velkou úrodou, v tom případě marmeládu určitě můžeme doporučit. Pamatujte i na to, že se peckoviny neurodí každý rok a marmeláda je trvanlivá. Navíc můžete podarovat někoho blízkého.
Jak urychlit houstnutí marmelády
Do směsi můžete přidat citronovou šťávu a místo krystalového cukru dát cukr želírovací. Podívejte se, jak uvařit rynglovou marmeládu s Gelfixem. V průběhu vaření marmeláda získává intenzivní výraznou barvu, odpařuje se z ní voda a zvyšuje se hustota. Při míchání se začínají tvořit zřetelné cestičky. To je vhodný čas pro plnění do skleniček. Pokud si nejste hustotou jistí, proveďte želírovací zkoušku - na talířek dejte trochu marmelády z pánve a po chvilce zkontrolujte tuhost. Počítejte také s tím, že hotová rynglová marmeláda po několika dnech od výroby ještě trochu zhoustne.
Pro inspiraci se můžete podívat na videorecept s ukázkou vaření meruňkové marmelády.
Možná by vás také zajímal recept na rynglová povidla, vařená v pomalém hrnci.
Máte ještě další tipy? Budeme rádi, když nám je napíšete.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře