Mirabelková marmeláda

kvetina Kuchařka: kvetina

Doba přípravy: 1 hodina 15 porcí Zavařeniny 29 názorů

Suroviny

1 kg mirabelek
2 g kyseliny citronové
600 g cukru krupice
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mirabelky omyjeme, odstopkujeme, dáme do hrnce s trochou vody a rozvaříme. Propasírujeme.

  2. Protlak vaříme 20-30 minut prudkým varem. Pak přidáváme po částech cukr, aby se var nepřerušil. S poslední dávkou cukru přidáme kyselinu citronovou rozpuštěnou v trošce vody.

  3. Vařící mirabelkovou marmeládu plníme do suchých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a uložíme. Je výborná do dortů, cukroví i jen tak na chleba s máslem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 40 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mirabelková marmeláda

  • iveta 3 iveta 3

    ¨Vyzkoušela sem letos poprvé a je moc dobrá.:-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    casino: no mirabelky poznam :) Jsem si jista, ze jde o mirabelka nancyská a ne myrobalán třešňový

    Do konce jeden rok jsem podlehli mensimu silenstvi a udelali mirabelkovicu. Byla dokonala , ale opakovat dobrovolne nebudeme. Uz jen to odstopkovavani a odpeckovavani mensi becky bylo vrazedne a to nas na to bylo 5.

    A jsem trochu zmatena, pod timto recept se divite pridavani vody. Tak netusim proc sem davate odkaz na recept s korenim a pomerancovou stavou :) Ja jsem varila tento.

    Odpovědět

  • anik-ulik anik-ulik

    Tak jsem marmeládu konečne dodělala a musím říct ze se docela povedla<3 (akorád sem ji trochu přesladila). Vybíala jsem ovoce jak měňe zralé, tak více zralé. Nejprve jsem chtěla mirabelky odpeckovat, ale zdálo se mi to nekonečné, tak sem odpeckovala pouze část...do hrnce jsem dala vody opravdu maličko a aby se mirabelky dříve rozvařili, tak jsem je trochu rozštouchala šťouchadlem na brambory a tím i docela pustily štávu :yes: pak jsem je propasírovala pouze ´´z většího´´ a pecky jsem pak z toho vybrala (no o něco rychleší to bylo) a nakonec sem to rozmixovala a zaíichala do směsi a pokračovala jsem podle receptu... marmoška docela dost ztuhla, takže za mě výborný. :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Frantiska:
    Ten začátek rcp jste patrně myslela vodcamcaď asi: https://www.toprecepty.cz/recept/35486-anglicka-ko... :-K
    Nebudu se pouštět do debaty, jak se vám odpeckovávaly mirabelky:-O mám ale pochybnost, že se jednalo o mirabelky:-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    casino: Ja jsem podle začatku receptu vyzkousela spendliky. Dala jsem je do hrnce cele i s peckami a na dve kila spendliku asi deci vody. Myslim, ze je to pojistka nez se ovoce rozvari a pusti stavu. Mirabelkovou jsem varila uz dřív, tak ty jsem normalne odpeckovala a mela jsem dost stavy, takze zadna voda :)

    Jinak je recept vyborny. Tentokrát jsem vyzkousela i povidla z mirabelek a nemaji chybu.

    Odpovědět

  • anik-ulik anik-ulik

    Dobrý den, letos je úroda mirabelek opravdu bohatá, takže snad zítra vyzkouším tento recept.:-8 Co jsem se koukala na komentáře, tak někomu marmeláda nezhoustla, ale někomu ano...zkoušela jsem hledat proč a pak jsem našla, že prý méňe zralé ovoce má více pektinů a tak pak marmeláda lépe tuhne, ale je na ni pak asi potřeba více cukru...zítra doufám vyzkouším (pokud ji stihnu) a dám vědět. ;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Tak marmeládka hotová a je úžasná. Použila jsem želírovací cukr a trochu citronové kůry. Je kyselkavá, ale miluju tyhle pikantní marmelády :-)
    p.s. dovolila jsem si přidat foto<3:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    casino: Zřejmě šlo o domácí med, tedy z pampelišek,podbělu a tak. Protože vařit včelí med je nelogický :-D

    Odpovědět

  • ne.ver ne.ver

    Dnes jsem marmeladu delala a jsem moc spokojena. Vznikla vyborna vec a postup byl opravdu jednoduchy. Marmelada je husta uspokojive (mozna by mohla byt lehounce vic, ale problem v tom nevidim) a mam ji jeste trochu v hrnicku a prijde mi, ze jak vychlada, houstne cim dal vic a bude proste super. Chutove je vyborna. Diky za typ! :yes:

    Odpovědět

  • casino casino

    No, podlévat mirabelkovou marmeládu vodou, to jsem ještě nezažil...:-)
    Motomischel:
    Spíše mě zajímá toto: "Vždycky i u medu zkouším maličko nalít do malé misky, jak vychladne, tak nakloním a dokud teče, tak vařím" Pokud tedy med teče, tak ho vaříte aby zhoustl?:-O:-(:-)

    Odpovědět

  • Motomischel Motomischel

    Vynikající kyselkavá marmeláda! Dělala jsem ze 3kg mirabelek, dala jsem na ně 2kg cukru a 4g kyseliny. Na podlití jsem dala celkem dost vody a ještě dost pustily, takže jsem ji pak vařila dýl, aby pořádně zhoustla. Vždycky i u medu zkouším maličko nalít do malé misky, jak vychladne, tak nakloním a dokud teče, tak vařím:-) máme z toho 11 skleniček "mňaminky", jak říká můj 2-letý syn (zapatlaný od marmelády od hlavy a až k patě) <3:-Q:-D

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Je vynikající! Udělala jsem jí podle receptu a mám ji tuhou. Není třeba Gelfix. Už jsem se naučila hlídat moment, kdy začne želírovat. To dělám tak, že odkapávám půlku čajové lžičky marmelády do malé misky, která je ponořená ve studené vodě, a když vidím, že hmota začíná tuhnout, tak je hotová, a nalívám do skleniček.;-)

    Odpovědět

  • Irule Irule

    Jana: já používám Gelfix místo kyseliny a problém nemám s žádným ovocem. A vždycky mi marmeláda ztuhne ;-) a nikdy se mi nezkazila :-)

    Odpovědět

  • pajka pajka(neregistrovaná)

    páč tam není nic na želírování:no:

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    omlouvám se za překlep - NEztuhla:-O

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: marmelada z mirabelek mirabelky džem skvělá marmeláda z mirabelek džem z mirabelek mirabelkový džem špendlikova marmelada recept špendlikova marmelada jak zpracovat mirabelky mirabelky recepty marmeláda z mirabelek recept zpracování mirabelek džem z mirabelek recept recepty z mirabelek špendlíkový džem recept špendlíkový džem recept recept na marmeladu z mirabelek džem z mirabelek-recept marmelada s mirabelek recepty mirabelky recept na džem z mirabelek

Zapomněl/a jsem heslo