Oblíbené a chutné ryzce jsou výborné i zavařené v octovém nálevu
Ryzce tvoří skupinu hub ronících "mléko", což je pro ně typické. Rozeznáváme několik druhů od jedlých po ty s hořkou nebo palčivou chutí. Proto je nutné je odlišit, abychom sbírali pouze ty vhodné.
Nejznámější z ryzců, ryzec pravý (Lactarius deliciosus), má klobouk 50–130 mm široký, oranžové až cihlově červené barvy, s několika soustřednými nazelenalými kruhy, masitý, v mládí podvinutý, později dovnitř prohloubený, hladký, za vlhka slizký. Lupeny jsou živě žlutooranžové, dosti husté, nízké, při poranění zelenající. Třeň je většinou krátký a tlustý, válcovitý, dutý, stejně zbarvený jako klobouk nebo světlejší, se zelenými skvrnami. Roste od července do října ve smrkových i borových lesích, hlavně v mladých smrčinách a na jejich okrajích.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak poznat jedlý ryzec
U ryzců a holubinek je možné ochutnávání zasyrova, tím vyloučíte palčivý nebo hořký druh. Kromě ryzce pravého je oblíbený i ryzec syrovinka (viz obrázek pod tímto odstavcem), krvomléčný nebo černohlávek.
Jak zpracovat ryzce
Ryzce se nehodí na sušení, ale jsou vynikající zavařené v octě.
Syrovinky naše babičky opékaly nasucho na kamnech a pak jen osolily. Všechny ryzce jsou skvělé připravené na způsob škvarečků, můžete je přidat do omáček nebo polévek, dodají jim výraznou chuť.
Pro začátečníky máme natočený videorecept na opečené houby s česnekem a bazalkou, jídlo bude velmi dobře chutnat i z ryzců.
Zdroj: Smotlachův atlas hub
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře