Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sádlovky, sádláky, sádlové cukroví, sádlová kolečka - tmavé kakaové cukroví ve tvaru kuličky má uprostřed důlek plný marmelády. Malé sádlovky jsou tradičním receptem našich babiček a patří mezi základní cukroví.

Pokud si myslíme, že můžeme vyměnit v tradičních sádlovkách sádlo za máslo, budeme nemile překvapeni - výměna takto úplně nefunguje. Koláčky nebudou tak křehké a získají máslovou chuť, která z nich vytvoří úplně jiný druh cukroví.

Babiččin recept na sádlovky

Do některých receptů se přidávají i mleté ořechy - ale cukroví už není tak hladké:

Jak tvarovat a péct sádlovky

Zpracujeme hladké a jemné těsto. Řídké zahustíme kakaem, do suchého přidáme kousek sádla. Z těsta vytvarujeme kuličky o velikosti 2 cm, které klademe na pečicí papír na plechu. Do každé kuličky uděláme dírku obráceným koncem vařečky. Po upečení naplníme důlky marmeládou nebo povidly a necháme je zaschnout, dokud nepřestanou lepit. Cukroví pečeme 1–2 týdny před Vánoci a necháme ho rozležet.

Naše babičky používaly do cukroví i do pečiva sádlo, které po upečení není vůbec cítit. Na jeden z receptů na sádlové koláčky se můžete podívat v našem videu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli