Sádlovky jsou cukroví našich babiček. Díky sádlu získají křehkost a báječnou chuť
Sádlovky, sádláky, sádlové cukroví, sádlová kolečka - tmavé kakaové cukroví ve tvaru kuličky má uprostřed důlek plný marmelády. Malé sádlovky jsou tradičním receptem našich babiček a patří mezi základní cukroví.
Pokud si myslíme, že můžeme vyměnit v tradičních sádlovkách sádlo za máslo, budeme nemile překvapeni - výměna takto úplně nefunguje. Koláčky nebudou tak křehké a získají máslovou chuť, která z nich vytvoří úplně jiný druh cukroví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Babiččin recept na sádlovky
Do některých receptů se přidávají i mleté ořechy - ale cukroví už není tak hladké:
- 150 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g sádla
- 30 g kakaa
- po špetce skořice, mletého hřebíčku a nového koření
Jak tvarovat a péct sádlovky
Naše babičky používaly do cukroví i do pečiva sádlo, které po upečení není vůbec cítit. Na jeden z receptů na sádlové koláčky se můžete podívat v našem videu:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře