Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč je hranatý nebo kulatý plát těsta upečený na plechu, na kterém je naskládané ovoce, zasypané drobenkou. Těsto může být kynuté, křehké, tvarohové nebo listové. Po upečení se koláč krájí na řezy či výseče.

Jaké by to bylo léto bez ovocných dobrot? Dostupnost čerstvého ovoce je v tomto ročním období nejvyšší a tím je vysoká i jeho konzumace. Přebytky ovoce použijeme nejen do marmelád a kompotů, ale i do oblíbených moučníků - například do koláčů.

Koláče z kynutého těsta

Známe koláče rozvalované nebo lité. Kynuté těsto je oproti jiným tužší, proto jsou i řezy pevnější a můžeme je uchopit do rukou, aniž by se rozpadly. Kynuté těsto je oblíbeným receptem našich babiček - na rozdíl od křehkého těsta dobře nabývá na objemu a k jeho přípravě není potřeba tolik cukru a másla.

Koláče z křehkého těsta

Někdy je známe jako linecké. Obsahují hladkou mouku, máslo a cukr v poměru 3:2:1. Mají sladkou, křehkou a jemnou konzistenci, kterou využijeme i v kombinaci s nakyslým ovocem. Hodí se na kulaté koláče a malé koláčky. U velkých koláčů umístíme ovoce mezi dva pláty těsta a místo drobenky moučník jen poprášíme cukrem.

Koláče z listového těsta

Pro nízké koláče z křehkého lístkujícího těsta použijeme zralé, ale pevné ovoce, které při pečení příliš nepustí šťávu – pak by bylo těsto mazlavé. Některé koláče se vyplatí přikrýt ještě jedním plátem těsta. Listové těsto se pouze rozválí nebo přeloží a peče při vyšší teplotě, proto volíme ovoce bez dlouhé tepelné úpravy.

Koláče z jiných těst

Oblíbenými koláčovými těsty jsou také tvarohové, jogurtové či šlehačkové, které jsou svěží a mají nakyslou chuť. Klasickou mouku zkusíme nahradit moukou špaldovou, kokosovou, ořechovou nebo jinými náhražkami. Pod ovoce můžeme natřít ochucený tvaroh nebo mák – koláč tím získá ještě lepší chuť.

Začínající kuchařky se přípravy kynutého těsta obávají, a proto volí raději koláče bez kynutí. Na jeden z mnoha receptů na nekynutý meruňkový koláč se můžete podívat v inspirativním videu: 

Sladké drobečky

Šťavnaté ovoce podsypeme strouhankou, která přebytečnou šťávu vpije. Na koláče se hodí jakékoliv ovoce – stačí ho oloupat, odpeckovat, pokrájet na plátky nebo nastrouhat. Některé kyselejší ovoce je potřeba posypat cukrem, než ho zakryjeme máslovou drobenkou. Tu můžeme vylepšit oříšky, semínky nebo skořicí.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli