Křehký špaldový koláč s jahodami

Suroviny

Na těsto:
170 g hladké špaldové mouky
125 g rozpuštěného másla
60 g moučkového cukru
1 žloutek
Na náplň:
1 vanička tvarohu
1 vejce
(1 zbylý bílek z vejce od těsta)
50 g krystalového cukru (můžete nakombinovat i s vanilkovým)
1 vanilkový puding
1 lžíce rumu (nemusí být)
trochu citronové kůry
trochu citronové šťávy
jahody dle chuti a potřeby (použila jsem asi 5 velkých kusů)

Postup přípravy receptu

  1. Začněte přípravou těsta. Žloutek vyšlehejte s cukrem a rozpuštěným máslem do jemné pěny a postupně vmíchejte i všechnu mouku. Vypracujte vláčné těsto, které nechte odpočinout chvíli v chladu lednice.

  2. Mezitím co těsto tuhne v lednici, připravte si náplň. Tvaroh smíchejte s jedním žloutkem, cukrem a pudinkem (jen práškem, ne uvařeným). Přidejte i citron a rum pro vůni. Poté opatrně zamíchejte sníh vyšlehaný z obou bílků.

  3. Utrhněte si kus pečícího papíru velkého tak, aby vám stačil na vyplnění formy, ve které budete péct (moje má průměr 26 cm).

  4. Zmačkejte ho pod proudem vody a pořádně vyždímejte. Pak s ním formu krásně vyložíte, aniž by se vám krčil a "utíkal".

  5. Z těsta si malý kousek odeberte, zbytek vyválejte na placku (pokud to nejde, netrapte se a těsto "vytlapkejte" rukama) a rozprostřete do připravené pečící formy, pěkně po celém dně.

  6. Z odloženého zbytku těsta vyválejte váleček, kterým vytvoříte těstu okraj, aby vám nevytekla náplň.

  7. Propíchejte dno na několika málo místech vidličkou, aby se vám těsto nevzdouvalo, a dejte jej jen tak samotné do trouby rozpálené na 170°C. Na pět minut.

  8. Poté vytáhněte, nalijte do těsta krém a nahoru jahody. Pokud budete chtít, vyšperkujte ještě drobenkou, kterou vytvoříte z mouky, másla a cukru v poměru 2:1:1.

  9. Dopečte při oněch 170°C dalších přibližně 30 minut (zkrátka dozlatova, dle zkušeností s vlatní troubou).

Poznámka od kuchařky

Tento a všechny mé další recepty najdete na www.mamavkuchyni.cz

Komentáře k receptu Křehký špaldový koláč s jahodami

  • Ivana Het Ivana Het

    Pekla jsem už dvakrát, s jahodama a s rebarborou. Fantazie! Překvapilo mě těsto, krásná konzistence a po upečení není tvrdé, jako některá křehká těsta. Pod jahody jsem dala dva tvarohy, pod rebarboru stačil jeden a velká vrstva ovoce + drobenka. Opravdu vynikající koláč! :-8

    Odpovědět

  • Jirina78 Jirina78

    Ten nápad s papírem je super. Zkusím oboje. Papír i koláč - podobný dělám a úspěch má vždycky :-)

    Odpovědět

  • Mama v kuchyni Mama v kuchyni(autor receptu)

    jana.horakov: Tak to mě moc těší, díky :-K

    Odpovědět

  • jana.horakov jana.horakov

    Tento koláč jsem dělala už 3x a fakt super zatím teda jen s borůvkama , ale je to fakt luxusní záležitost . Dávám 2 tvarohy přijde mi tak lepší :yes: :yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Krásný recept :yes: Já papír nenamáčím, zavřu jej do formy a kolem ostříhám:-p, boky po upečení obkroužím nožem.

    Odpovědět

Tématické fráze: jahodový koláč ze špaldové mouky spaldovy koláč špaldový jahodový koláč křehký jahodový koláč krehky kolac s jahodami krehky kolac ze spaldove mouky špaldový koláč recept recept na špaldový koláč jahodový kolač špaldové mouky špaldový dort špaldový koláč s tvarohem koláč s jahodami ze špaldové mouky jahodovy kolac mama v kuchyni koláč že špaldové mouky křehký tvarohový koláč ze špaldové mouky špaldový linecký koláč koláč že špaldové mouky s jahodami jahodový kolač se špaldové mouky linecký tvarohový koláč ze špaldove mouky tvarohový koláč ze špaldové mouky