Rybízový kynutý koláč

Suroviny

250 g polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
strouhaná citronová kůra
20 g čerstvého droždí
2 lžíce cukru
1 žloutek
2 lžíce oleje
mléko podle potřeby
Drobenka:
polohrubá mouka
moučkový cukr
máslo

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejte do mísy, utvořte v ní důlek, rozdrobte droždí a zalijte čtyřmi lžícemi vlažného mléka, posypte částí cukru a mísu přikryjte, třeba utěrkou. Droždí asi po deseti minutách zvětší objem a na povrchu utvoří hustou pěnu.

  2. Přidejte ostatní suroviny, mléko přilévejte po částech podle potřeby a vypracujte středně tuhé hladké těsto. Můžete ručně vařečkou, robot tuhle práci za vás zvládne rychleji. Těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple vykynout, klidně i hodinu.

  3. V mezičase připravte drobenku. Suroviny na drobenku společně promíchejte a zpracujte ručně na ne moc drobivou, ani ne moc lepivou směs.

  4. Vykynuté těsto roztlačte rukama do sádlem vymazaného plechu nebo kulaté koláčové formy a posypte očištěnými kuličkami rybízu, nakonec posypte drobenkou. Pečte v předem nahřáté troubě na 180°C.

Komentáře k receptu Rybízový kynutý koláč