Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory jsou hlíznaté rostliny z čeledi lilkovitých. Jsou vysoce ceněny pro svou variabilitu a univerzálnost v použití. Brambory jsou důležitou součástí kuchyní celého světa a pro své vlastnosti patří mezi základní potraviny.

Naše babičky říkaly, že když doma nic není, brambory, mouka a vejce jsou vždy. Z této trojice lze připravit mnoho pokrmů, které nasytí celou rodinu. Z brambor můžeme uvařit sladká jídla, která jsou mnohdy oblíbenější než řízek nebo svíčková.

1/16

    1 z 16

    Bramborová bábovka

    Bramborová bábovka

    Do sladkého bramborového těsta využijeme ve slupce vařené brambory z minulého dne. Těsto ochutíme citrónovou kůrou, vanilkou, rozinkami naloženými v rumu, kandovaným ovocem nebo sekanými ořechy. Bábovka je velmi chutná a vláčná, nikdy bychom neřekli, že v ní jsou obyčejné brambory.

    4 z 16

    Bramborový makovec

    Bramborový makovec

    Makovec je velmi oblíbený moučník, do kterého můžeme pro lepší a vláčnější konzistenci přidat nastrouhané vařené brambory. Jejich chuť v těstě ani nepoznáme, přesto vzniknou chutné řezy s bohatou chutí máku a sladké cukrové polevy s rumem a citrónovou šťávou, kterou můžeme obarvit kapkou jedlého barviva.

    6 z 16

    Jablkové bramborové knedlíky

    Jablkové bramborové knedlíky

    Ze zbylých brambor, vařených ve slupce, připravíme rodině sladké bramborové knedlíky. Sluší jim jakékoliv ovoce - jahody, meruňky, borůvky, švestky, ale i jablka, která jsou dostupná téměř po celý rok. Knedlíky po uvaření posypeme osmaženou strouhankou, nastrouhaným perníkem nebo skořicí s cukrem, a polijeme je máslem.

    7 z 16

    Škubánky s borůvkovou omáčkou

    Škubánky s borůvkovou omáčkou

    Škubánky se připravují z vařených brambor a v nich spařené mouky. Po spaření a vymíchání těsta tvarujeme dvěma lžícemi, namočenými do rozpuštěného másla, noky, které klademe na talíře a sypeme mákem s cukrem nebo je přeléváme sladkou ovocnou omáčkou. Horké máslo k přelití škubánků je nezbytné.

    8 z 16

    Staročeské bramborové placky s jablky

    Staročeské bramborové placky s jablky

    Staročeské bramborové placky trochu připomínají lokše - jsou připravené ze strouhaných, předem uvařených brambor, hladké mouky, vejce a soli. Mezi dvě placky navrstvíme nasekaná jablka s cukrem a skořicí, namočíme okraje, vidličkou obě placky přitiskneme k sobě a osmažíme je na pánvi dočervena.

    9 z 16

    Bramborové cukroví

    Bramborové cukroví

    Bramborové cukroví je netradiční a originální, ale naše babičky ho uměly skvěle využít. "Sněz polívku a dostaneš cukroví", byla jejich hláška a všechny děti poslechly. Zlatavé kousky z bramborového těsta, plněné marmeládou, byly jemné, chutné a vláčné zároveň. Nikdo jim nemohl odolat.

    11 z 16

    Křehký bramborový závin s mákem

    Křehký bramborový závin s mákem

    Bramborové těsto se nehodí jen na knedlíky s ovocem. Zkusme si připravit výborný závin ze strouhaných brambor, mouky s kypřicím práškem, máslem a žloutky. Rozválené těsto potřeme povidly a makovou náplní. Smotáme ho do závinu, potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme do červena. Po moučníku se jen zapráší.

    12 z 16

    Sladký bramborák

    Sladký bramborák

    Sladký bramborák musíte vyzkoušet - je velmi chutný. Připravíme si těsto ze strouhaných syrových brambor, hladké mouky, vejce a soli. Na pánvi smažíme malé bramboráčky, které na talíři pomažeme marmeládou nebo povidly a ozdobíme kopečkem šlehačky s kousky ovoce.

    13 z 16

    Bramborové placky se švestkami a mákem

    Bramborové placky se švestkami a mákem

    Všechny bramborové placky si jsou podobné, přitom jsou mezi nimi rozdíly. Kromě tenoučkých lokší můžeme připravit silnější placky z vařených strouhaných brambor, polohrubé mouky s kypřicím práškem, mléka, vejce a soli. Usmažené placky potřeme povidly, posypeme mákem s cukrem a pokapeme máslem.

    14 z 16

    Nekynuté bramborové vdolečky

    Nekynuté bramborové vdolečky

    Rychlé nekynuté vdolečky s bílou kávou nahradí sladký prázdninový oběd. Díky vařeným bramborám jsou vláčné, jemné a vydrží i do druhého dne. Povrch osmažených vdolečků potřeme povidly nebo marmeládou a ozdobíme kopečkem šlehačky nebo tvarohu. Udělejme jich víc, k svačině už jistě nezbydou.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli