Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paska ( mazanec ) z bramborového těsta

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

3. 4. 2015 14:31

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie15 242 kJ / 3 643 kcal
Bílkoviny78,98 g
Tuky96,12 g
Vláknina26,20 g
Cholesterol 514 mg
Sodík 135 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy602,40 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Postup splietania nájdete na fotkách tu : http://www.toprecepty.cz/recept/33263-vychodniarsk...

A odkiaľ názov paska ? Gréckokatolícka a pravoslávna cirkev a jej veriaci pre Veľkú noc používajú nazov Pascha. Ak sa nemýlim, tak je to z hebrejčiny. A keďže na východe je gréckokatolíkov a pravoslávnych veľa, tak síce na označenie Veľkej noci sa tento pojem nepoužíva medzi ostatnými, ale na koláč, ktorý sa svätí a konzumuje k veľkonočnej šunke, sa pojem paska zaužíval medzi všetkými. A tak na Veľkú noc sa u nás na východe pečie paska.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

cathleen cathleen (moderátorka)

5. 4. 2015 07:26

tejaja: moc ráda (a myslím, že nejsem sama) tyhle zajímavosti o původu, názvech nebo použitých surovinách čtu...díky:-K

tejaja tejaja

4. 4. 2015 19:57

cathleen: Ďakujem za tvoj nápad, pridala som vysvetlenie k názvu do poznámky. ;-)

tejaja tejaja

4. 4. 2015 19:52

Jana Remkova: Janka, tak už viem, k akej výhre, ďakujem a aj ja blahoželám tebe. ;-):-)

tejaja tejaja

4. 4. 2015 17:32

Jana Remkova: Janka, som rada, že sa ti páči...:-) K akej výhre gratuluješ? ;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

4. 4. 2015 12:53

Teda, to vypadá fakt skvěle, Teri.. Gratuluji k výhře!!!;-):-K

cecilka

4. 4. 2015 12:13

Terezka, ospravedlňujem sa za poznámku, práve som si vygooglila recepty na pasku, je ich celá kopa, od pečených po nepečené, inak, tvoj je asi naj.... a pokial ide o povod slova Pascha, prisvojuju si ho azda vsetky nabozenstva, okrem r.k.
Vsetkym, este raz, vsetko naj

cecilka

4. 4. 2015 12:01

Terezka, prave skusam tvoj recept, no podobne ako MarcelaPa, mala som problemy s pletenim. A namiesto kandi ovocia som dala sušene slivky, nakrajane na drobno + brusnice nakladane v cukre. Prave sa to pečie, som zvedava, co z toho bude.
A este poznamka, v mojej kucharskej knihe-Ruská kuchyňa je recept na Pasku, Paschku odlišný. Robí sa iba z tvarohu, vaječných žĺtkov, smotany,atď. Nepečie sa, no je to parádna babračka, hoci to netreba pliesť-tvarohovú masu asi ťažko.
:-K:-K:-K

Betyna

3. 4. 2015 19:28

:yes: ten je krásný

cathleen cathleen (moderátorka)

3. 4. 2015 16:52

tejaja: díky, nechceš vepsat do Poznámky? Tahle povídání o původech pokrmů jsou užitečná pro spoustu lidí :-)

tejaja tejaja

3. 4. 2015 16:38

cathleen: gréckokatolícka a pravoslávna cirkev a jej veriaci pre Veľkú noc používajú nazov Pascha. Ak sa nemýlim, tak je to z hebrejčiny. A keďže na východe je gréckokatolíkov a pravoslávnych veľa, tak síce na označenie Veľkej noci sa tento pojem nepoužíva medzi ostatnými, ale na koláč, ktorý sa svätí a konzumuje k veľkonočnej šunke, sa pojem paska zaužíval medzi všetkými.;-)

magdalenka magdalenka

3. 4. 2015 16:38

cathleen: daj si do googlu pascha alebo paska...;-)

cathleen cathleen (moderátorka)

3. 4. 2015 16:05

Proč -paska-, Teri? Zajímá mě to:-)

MarcelaPa

3. 4. 2015 15:21

Bramborové kynuté těsto znám, dělám z něj např. koblihy, brambory to krásně odlehčí, je to moc dobré, mohu s klidným svědomím připsat bodík. Povedl se ti.:yes: Já mám akorát vždy problém s tím pletením, zapletu si do toho i ruce.:-8:-D

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: bramborový mazanec pascha recept paška recept recepty paska recepty z bramborového těsta slovensky mazanec paska velikonoční mazanec jidlo paška zajimavosti pascha sk recept velikonoční mazanec top recepty velikonoční mazanec na slano mazanec s bramborem recept naj ablkové koblihy bramborovo kynute tasticky tvarohový pascha-recept velikonocni pascha recept slovenske mazance mazanec bramboroy jak se pece pascha proc maslo do bramborovehi testa

Suroviny: mouka polohrubá, brambory, droždí, cukr, máslo, vejce, ovoce kandované, sůl, kůra citronová, mléko

TopRecepty.cz

Paska ( mazanec ) z bramborového těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kl1K