Paska ( mazanec ) z bramborového těsta

tejaja Kuchařka: tejaja

Moučníky , Kynuté, Ostatní 13 názorů

Suroviny

600 g polohrubé mouky
250 g vařených brambor
30 g droždí
120 g cukru
100 g rozpuštěného másla
1 vejce
kandované ovoce
špetka soli
1 lžička strouhané citrónové kůry
mléko
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V troche mlieka rozmiešame droždie a spolu s múkou, strúhanými zemiakmi, cukrom, soľou, vajcom a kôrou vypracujeme dobre cesto. Mlieka dávame podľa potreby toľko, aby cesto bolo pevné, nie riedke.

  2. Nakoniec zapracujeme do cesta nadrobno nakrájané kandizované ovocie.

  3. Necháme vykysnúť.

  4. Z cesta oddelíme menšiu časť a obe, teda aj väčšiu aj menšiu na 2 rovnaké diely. Máme teda 2 rovnaké menšie a 2 rovnaké väčšie časti.

  5. Všetky časti vyšúľame na na valčeky ( rovnako dlhé oba druhy ), spletieme do vrkoča obe menšie časti a do druhého vrkoča obe dlhšie časti. Dlší spletený vrkoč obtočíme okolo kratšieho vrkoča.

  6. Pasku uložíme na plech, potrieme rozšľahaným žĺtkom a necháme ešte podkysnúť.

  7. Pečieme pri 170°C asi 40minút ( kontrolujeme špilkou ).

Poznámka

Postup splietania nájdete na fotkách tu : http://www.toprecepty.cz/recept/33263-vychodniarsk...

A odkiaľ názov paska ? Gréckokatolícka a pravoslávna cirkev a jej veriaci pre Veľkú noc používajú nazov Pascha. Ak sa nemýlim, tak je to z hebrejčiny. A keďže na východe je gréckokatolíkov a pravoslávnych veľa, tak síce na označenie Veľkej noci sa tento pojem nepoužíva medzi ostatnými, ale na koláč, ktorý sa svätí a konzumuje k veľkonočnej šunke, sa pojem paska zaužíval medzi všetkými. A tak na Veľkú noc sa u nás na východe pečie paska.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Paska ( mazanec ) z bramborového těsta

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    tejaja: moc ráda (a myslím, že nejsem sama) tyhle zajímavosti o původu, názvech nebo použitých surovinách čtu...díky:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    cathleen: Ďakujem za tvoj nápad, pridala som vysvetlenie k názvu do poznámky. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jana Remkova: Janka, tak už viem, k akej výhre, ďakujem a aj ja blahoželám tebe. ;-):-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jana Remkova: Janka, som rada, že sa ti páči...:-) K akej výhre gratuluješ? ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Teda, to vypadá fakt skvěle, Teri.. Gratuluji k výhře!!!;-):-K

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Terezka, ospravedlňujem sa za poznámku, práve som si vygooglila recepty na pasku, je ich celá kopa, od pečených po nepečené, inak, tvoj je asi naj.... a pokial ide o povod slova Pascha, prisvojuju si ho azda vsetky nabozenstva, okrem r.k.
    Vsetkym, este raz, vsetko naj

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    Terezka, prave skusam tvoj recept, no podobne ako MarcelaPa, mala som problemy s pletenim. A namiesto kandi ovocia som dala sušene slivky, nakrajane na drobno + brusnice nakladane v cukre. Prave sa to pečie, som zvedava, co z toho bude.
    A este poznamka, v mojej kucharskej knihe-Ruská kuchyňa je recept na Pasku, Paschku odlišný. Robí sa iba z tvarohu, vaječných žĺtkov, smotany,atď. Nepečie sa, no je to parádna babračka, hoci to netreba pliesť-tvarohovú masu asi ťažko.
    :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    :yes: ten je krásný

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    tejaja: díky, nechceš vepsat do Poznámky? Tahle povídání o původech pokrmů jsou užitečná pro spoustu lidí :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    cathleen: gréckokatolícka a pravoslávna cirkev a jej veriaci pre Veľkú noc používajú nazov Pascha. Ak sa nemýlim, tak je to z hebrejčiny. A keďže na východe je gréckokatolíkov a pravoslávnych veľa, tak síce na označenie Veľkej noci sa tento pojem nepoužíva medzi ostatnými, ale na koláč, ktorý sa svätí a konzumuje k veľkonočnej šunke, sa pojem paska zaužíval medzi všetkými.;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: daj si do googlu pascha alebo paska...;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Proč -paska-, Teri? Zajímá mě to:-)

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Bramborové kynuté těsto znám, dělám z něj např. koblihy, brambory to krásně odlehčí, je to moc dobré, mohu s klidným svědomím připsat bodík. Povedl se ti.:yes: Já mám akorát vždy problém s tím pletením, zapletu si do toho i ruce.:-8:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: bramborový mazanec pascha recept paška recept recepty paska recepty z bramborového těsta slovensky mazanec paska velikonoční mazanec jidlo paška zajimavosti pascha sk recept velikonoční mazanec top recepty velikonoční mazanec na slano mazanec s bramborem recept naj ablkové koblihy bramborovo kynute tasticky tvarohový pascha-recept velikonocni pascha recept slovenske mazance mazanec bramboroy jak se pece pascha proc maslo do bramborovehi testa