Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybí polévka je již pěknou řádku let zakořeněnou vánoční tradicí, podle které bývá součástí štědrovečerní večeře. V základu jde o silný vývar nejen z kapřích hlav, dále se dochucování polévky liší podle rodinných zvyklostí.

Rybí polévka je skvělým způsobem, jak na Vánoce spotřebovat veškeré odřezky z kapra, který se připravuje nejčastěji smažený na Štědrý večer. Rybí polévku má mnoho lidí rádo, některým však může vadit její typická rybí vůně. Ti, kdo rybí polévce příliš neholdují, často připravují polévku hrachovou. Do staročeské rybí polévky zakomponujete dokonce i výživný hrách. Její přípravou vás provede úvodní videorecept.

Jak uvařit staročeskou rybí polévku

Na přípravu rybí polévky potřebujete 200 g půleného hrachu, 1–2 kapří hlavy, jikry a mlíčí, 1 cibuli, 1 mrkev1/menšího celeru, 1 petržel, máslo, sůl, pepř a majoránku. Polévku zahustíte jíškou ze 40 g másla a 30 g hladké mouky.

  1. V hrnci uvařte doměkka hrách.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a očištěnou kořenovou zeleninu nastrouhejte nahrubo.
  3. Kapří hlavy povařte v osolené vodě zhruba 30–40 minut. Hotový vývar sceďte a maso z hlav oberte. (Pokud chcete, můžete do polévky přidat na tenké plátky nakrájenou kůži z hlav.)
  4. Cibuli a zeleninu osmažte na pánvi na másle. Osmahnutou zeleninu přimíchejte do vývaru.
  5. V pánvi rozehřejte máslo a přisypte do něj mouku a připravte jíšku. Za stálého míchání ji zřeďte trochou vychladlého vývaru. Následně ji přimíchejte k polévce.
  6. Do polévky přidejte uvařený hrách a za stálého míchání 15 minut povařte.
  7. Jikry a mlíčí pokrájejte na menší kousky a na posledních 5–6 minut varu je přimíchejte do polévky.
  8. Polévku okořeňte, přidejte obrané maso a nechte prohřát.

K rybí polévce neodmyslitelně patří krutonky. Na jejich přípravu vám stačí starší rohlíky nebo housky pokrájet na malé kousky a osmažit na másle

Dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky