Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit mlíčí a jikry? Málokdo ví, že se výborně hodí i do tradiční rybí polévky. Poradíme, jak na to
Zdroj: Toprecepty

Podařilo se vám koupit pořádného kapříka? Nejen jeho filety jsou velkou pochoutkou. Tentokrát si připravíme jikry a mlíčí, které jsou chuťově velmi jemné a skvěle se hodí jako předkrm nebo hlavní chod, a to i zastudena.

Mlíčí jsou samčí pohlavní žlázy kapra, které jsou díky svému velmi jemnému bílému masu oblíbenou pochoutkou. Často se připravují spolu s jikrami, především jako rybí polévka. Mlíčí se dá jíst i zastudena, jako chuťovka, kterou můžeme lehce marinovat s cibulí, solí a pepřem

Nejoblíbenější tepelná úprava mlíčí

Na přípravu není mlíčí vůbec složité, do půl hodinky máme hotovo. Před vařením je důležité maso zbavit blanek, žilek a tuku. Velké kusy můžeme překrájet na menší.

  1. Velmi jednoduchá příprava je mlíčí péct v troubě. Okořeníme jen solí a kmínem. Poté stačí už jen zasypat pokrájenou cibulí a zalít olejem. Pečeme přibližně 25 minut
  2. Další chutnou úpravou mlíčí je smažení v trojobalu. Osolíme, opepříme a obalíme v mouce, v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Takto připravené mlíčí zůstane na povrchu křupavé, uvnitř šťavnaté
  3. Často se mlíčí a jikry přidávají do tradiční vánoční rybí polévky, kde podpoří lahodnou rybí chuť a polévku zahustí. Přidáváme je do vývaru z rybích hlav zároveň s kořenovou zeleninou, jikry o chvíli dříve

Jak využít v kuchyni jikry

Jikry jsou žádanou a poměrně drahou pochoutkou. Pravý kaviár je připravován z jeseterovitých ryb a má typickou šedočernou barvu. Používá se ve studené kuchyni jako delikátní prvek na chuťovky, chlebíčky a do salátů. 

  • Jikry z kapra potřebují chvíli povařit v osolené vodě. Během vaření přiléváme vodu, protože jikry vodu vstřebávají
  • Můžeme je připravit jako řízky, kdy je okořeníme a obalíme v trojobalu z nadrcených chipsů, které vytvoří křupavou kůrku
  • Velmi chutná je z jiker pomazánka s česnekem, citronovou kůrou a brambory. Oceníme ji jakou rychlou a výbornou večeři

A jak připravit z mlíčí a jiker vánoční rybí polévku, můžete zhlédnout ve videu

 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář