Blesková rybí polévka

Suroviny 4 porce

100 g očištěné mrkve
100 g očištěného celeru
50 g pórku
60 g másla
40 g hrubé mouky nebo dětské krupičky
muškátový květ
1 stroužek česneku
sůl
pepř mletý
250 g rybích filetů nebo filé bez kostí (např. z tresky, sumečka...)
1 l vývaru
bylinky dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou zeleninu nastrouháme na struhadle s velkými slzami do hrnce, přidáme máslo a osmažíme. Když zelenina rozvoní, přisypeme nadrobno pokrájený pórek a ještě krátce smažíme. Vše zasypeme hrubou moukou, česnekem, muškátovým květem dle chuti a promícháme. Necháme ještě chvíli smažit a zalijeme vývarem.

  2. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a vložíme rybí filé dle vlastní chuti. Vše krátce povaříme, postačí 5-8 minut. Pokud máme tenčí plátky filé, vyndáme ho z polévky dříve.

  3. Filé pokrájíme nebo natrháme na menší kousky a dáme zpět do polévky. Do polévky ještě přidáme čerstvé bylinky dle chuti (petrželka, pažitka...) a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Polévka je velmi rychlá, snadná a výborná. U nás ji sní i odpůrci vánoční klasiky.

Komentáře k receptu Blesková rybí polévka