Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramboráky patří k tomu nejoblíbenějšímu, co nám nabízí bramborové "kuchařky". Tradiční jídlo ze syrových strouhaných brambor je snadné na přípravu a provoní celé okolí výraznou vůní česneku a majoránky. Šumavské bramboráky jsou ale ještě trochu jiné. Provedeme vás jejich přípravou.

Bramboráky jsou typickým jídlem naší české kuchyně. Jejich příprava je snadná. Nastrouhané syrové brambory stačí doplnit trochou hladké mouky pro zahuštění a ochutit majoránkou a prolisovaným česnekem. Přidává se také vajíčko a z těstíčka se smaží na rozpáleném tuku placičky. Nejlepší a nejvoňavější jsou ještě horké.

Jak na šumavský bramborák

Pokud vás zajímá, čím je šumavský bramborák specifický, podívejte se do oblíbeného receptu z našeho receptáře. Kouzlo spočívá v přidání uzeniny do těsta.

Na dvě porce budete potřebovat 6 větších brambor, 1 vajíčko, 3 stroužky česneku, 100–150 g loveckého salámu, 1 větší špetku majoránky, 3 lžíce hrubé mouky, mletý pepř, sůl a sádlo na smažení.

  1. Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte, buď na obyčejném struhadle, nebo za pomoci elektrického robota.
  2. K nastrouhaným bramborám přidejte nadrobno nakrájený lovecký salám (nebo nahrubo nastrouhaný).
  3. Tip 1: Pokud hledáte jinou alternativu uzeniny, můžete použít uzené tofu, které těsto na bramboráky krásně provoní.
  4. Dále přidejte jedno větší vejce, majoránku, sůl a pepř, k tomu ještě hrubou mouku. Směs promíchejte.
  5. Tip 2: Obvykle se do bramboráků dává hladká mouka, v tomto receptu je ale mouka hrubá, díky které budou bramboráky křupavější. Někdy se pro křupavost přidává také strouhanka.
  6. Těsto máte připravené, teď už se můžete pustit do smažení. Lžící nabírejte těsto a vkládejte hromádky do rozpáleného tuku, podle tohoto receptu zvolte sádlo. Vhodnou alternativou je také olej. Menší placičky smažte z obou stran pěkně dozlatova. 
  7. Hotové placičky nechte chvíli okapat na papírovém ubrousku

Celý postup přípravy a smažení šumavských bramboráků můžete zhlédnout v následujícím videu.

Oblíbené recepty ze Šumavy

Když už jsme u té Šumavy, máme pro vás ještě několik receptů, ze kterých můžete vybírat. Mohl by vám zachutnat šumavský bramborák pečený v troubě nebo šumavský bramborový nákyp. Do šumavské cmundy, což je vlastně také bramborák, podle dalšího receptu patří nasekané škvarky a hrubá mouka nebo krupička.

Nyní už nezbývá nic jiného než vám popřát dobrou chuť.
 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli