Jak udělat nejlepší bramborák. Oblíbené bramborové placky s vůní česneku a majoránky
Nejlepší bramboráky jsou křupavé a krásně voní česnekem a majoránkou. Připravují se obvykle z nastrouhaných syrových brambor, mouky a vajec. Smaží se ve větší vrstvě oleje a rozhodně nejsou dietním jídlem, přesto jim málokdo odolá.
Základem jsou brambory
Základem bramboráku jsou vždy strouhané brambory, česnek, sůl a majoránka. Brambory před strouháním oloupeme. Nastrouháme je buď najemno nebo nahrubo, případně půl na půl. Potom z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu. Podle některých receptů se v tuto chvíli přilije trochu horkého mléka, brambory si pak uchovají pěknou barvu. Dále přidáme mouku, vejce, sůl, majoránku a utřený česnek. Když místo mouky dáme do bramboráků strouhanku, budou křupavější. Kdo chce, přidá pepř.
Jak péct bramboráky
Vše důkladně promícháme a na rozehřátou pánev s dostatečným množstvím tuku dáváme naběračkou těsto. Rozetřeme je po pánvi tak, aby vznikaly tenké placky. Smažíme je po obou stranách - pěkně do zlatova a křupava. Po upečení je klademe na papírové ubrousky, abychom se zbavili přebytečného tuku. Bramboráky smažíme i jako malé placičky, pokud to tak máme raději.
Nejlepší hned po upečení
Bramboráky jsou nejlepší čerstvé, dokud jsou horké a křupavé. Po vychladnutí se křupavost ztrácí, ale chutnat nám budou i tak. Podáváme je buď samotné nebo s oblohou. Někdy dokonce s pečivem, bramborovým salátem nebo s rajskou omáčkou. Můžeme si je vzít na výlet nebo do práce. Pokaždé si pochutnáme.
Kromě jednoduchých osvědčených receptů na bramboráky z několika surovin můžeme vyzkoušet některý z mnoha dalších receptů na vylepšené varianty podle našich uživatelů. Recepty se liší přidáním uzenin, škvarků, sýrů, hub nebo různých druhů zeleniny, která nahradí část brambor.
Komentáře